Lockdown: Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν έχει κάνει καμία συζήτηση για το αν θα παραταθεί η διάρκειά του και μετά τις 28 Φεβρουαρίου. Πότε θα παρθούν οι αποφάσεις. Ποιες περιοχές μπήκαν στο «κόκκινο» και σε ποιες έγιναν ακόμα πιο σκληρά τα μέτρα.
Όπως είχαμε αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες, τα 24ωρα που ακολουθούν είναι τα πιο σημαντικά για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αλλά κυρίως για την...
πιθανότητα άρσης των περιοριστικών μέτρων που είναι σε ισχύ. Θυμίζουμε ότι το lockdown έχει ξεκινήσει εκ νέου στη χώρα από τις 11 Φεβρουαρίου και ο στόχος ήταν να αποδώσουν τα μέτρα έτσι ώστε την 1η Μαρτίου να γίνει μια σταδιακή άρση των περιορισμών.Κάτι τέτοιο, όμως, μόνο βέβαιο δεν είναι. Μάλιστα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή (19.02), άφησε να εννοηθεί ότι ακόμα κι αν υπάρξει ένα άνοιγμα κάποιων τομέων της κοινωνίας, αυτό δεν είναι σίγουρο πως θα διαρκέσει για πολύ.
«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown, είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχολίασε, ωστόσο, πως ο εμβολιασμός θα βοηθήσει για να επιστρέψουμε ταχύτερα στην κανονικότητα, πλην όμως στην επιτροπή των ειδικών δεν έχει συζητηθεί ακόμα καμία μεταβολή στα μέτρα από την 1η Μαρτίου κι έπειτα.
«Το τι θα γίνει από την 1η Μαρτίου και έπειτα θα το δει η επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη όποτε και θα έχει όλα τα νεότερα δεδομένα», ήταν τα λόγια της κ. Παπαευαγγέλου.
Σκληρό lockdown σε δυο ακόμα περιοχές, ποιες έγιναν «κόκκινες»
Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τις περιοχές που μπαίνουν σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου από το πρωί του Σαββάτου (20.02), αλλά κι αυτές που γίνονται «κόκκινες» στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας έτσι όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τα τελευταία δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι.
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσεται από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι και την 1η Μαρτίου ο Δήμος Καλυμνίων κι ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Άρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον:
- Ο Δήμος Καλυμνίων
- Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης
- Ο Δήμος Μυκόνου
- Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)
- Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας
- Η Περιφέρεια Αττικής.
Οι νέες περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ο Δήμος Θάσου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, όπως ανέφερε πριν λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Επομένως, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), είναι πλέον οι εξής περιοχές:
- Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,
- Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων),
- Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,
- Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,
- Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
- ο Δήμος Θάσου,
- οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,
- ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης,
- οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου,
- ο Δήμος ‘Αργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,
- οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,
- ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
- ο Δήμος Καρπάθου και
- ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων
Σε ποιους δήμους δεν παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα
Δεν παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στο Δήμο Θήρας, στο Δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, στον Δήμο Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας καθώς και στο Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, στη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη, τη Σπάρτη, την Εορδαία και τον Άγιο Νικόλαο τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή βρίσκεται σε ύφεση. Ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές εντάσσονται πλέον στο επίπεδο επιτήρησης (πορτοκαλί), στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Η σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ
Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (19.02) από τον ΕΟΔΥ, καθώς επιβεβαιώθηκαν 1.460 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Αττική, όπου τα νέα κρούσματα ήταν 741, με το κέντρο της Αθήνας να «φλέγεται» από κορονοϊό συγκεντρώνοντας 230 νέες μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες, τα περισσότερα από κάθε άλλη περιφέρεια στη χώρα.
Εξόχως ανησυχητική η κατάσταση και στα Δυτικά Προάστια, όπου ο Δυτικός Τομέας Αθηνών είχε 140 κρούσματα, όντας τρίτος Πανελλαδικά στις μολύνσεις του τελευταίου 24ωρου. Αρκετά αυξημένος ο αριθμός κρουσμάτων και στα Βόρεια Προάστια (82), αλλά και στον Πειραιά που είχε 109 μολύνσεις…
Τα κρούσματα ανά τομέα στην Αττική
- Ανατολική Αττική 64
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 82
- Δυτική Αττική 24
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 140
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 230
- Νήσοι 19
- Νότιος Τομέας Αθηνών 73
- Πειραιάς 109
Στα «κόκκινα» Θεσσαλονίκη και Αχαΐα
Για ακόμα μια ημέρα η Θεσσαλονίκη παρουσίασε αυξητικές τάσεις, καταγράφοντας 142 νέα κρούσματα κορονοϊού σε ένα 24ωρο, τα δεύτερα περισσότερα στη χώρα μετά το κέντρο της πρωτεύουσας. Εξίσου υψηλά τα δεδομένα και στην Αχαΐα, που είχε 104 νέα κρούσματα με τρομακτική αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού που έφτασε στο 33,52.
Στις περιοχές όπου αναμενόταν να ανακοινωθούν αυστηρά μέτρα, το Ηράκλειο είχε 23 νέα κρούσματα, τα Ιωάννινα 21 ενώ η Κάλυμνος είχε 7 με την αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού να φτάνει στο 23,77.
Τα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα
- Αιτωλοακαρνανία 19
- Αττική 741
- Αργολίδα 16
- Αρκαδία 22
- Άρτα 6
- Αχαΐα 104
- Βοιωτία 23
- Γρεβενά 1
- Δράμα 1
- Έβρος 15
- Εύβοια 29
- Ζάκυνθος 5
- Ηλεία 10
- Ημαθία 10
- Ηράκλειο 23
- Θάσος 5
- Θεσπρωτία 3
- Θεσσαλονίκη 142
- Ιθάκη 1
- Ιωάννινα 21
- Καβάλα 12
- Κάλυμνος 7
- Καρδίτσα 6
- Καστοριά 2
- Κέα-Κύθνος 1
- Κέρκυρα 3
- Κεφαλληνία 4
- Κιλκίς 6
- Κοζάνη 9
- Κορινθία 27
- Κως 2
- Λακωνία 3
- Λάρισα 30
- Λασίθι 1
- Λέσβος 3
- Λήμνος 1
- Μαγνησία 19
- Μεσσηνία 2
- Μύκονος 1
- Ξάνθη 2
- Πέλλα 1
- Πιερία 14
- Πρέβεζα 1
- Ρέθυμνο 18
- Ροδόπη 1
- Σάμος 1
- Σέρρες 2
- Σποράδες 1
- Σύρος 16
- Τρίκαλα 8
- Φθιώτιδα 11
- Φλώρινα 3
- Φωκίδα 3
- Χαλκιδική 11
- Χανιά 3
- Υπό διερεύνηση 23
Κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού
Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου