Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Οι Σκοπιανοί εισβάλουν στο Αιγαίο: Ιδού τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες βουλευτές – Άρχισαν τα όργανα από τον Ντιμιτρόφ: «Δεν υπάρχουν σύνορα»

Λίγα 24ωρα πριν ψηφιστεί από τους Έλληνες βουλευτές η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, καλά θα κάνουν οι… εθνοπατέρες να διαβάσουν βήμα-βήμα κάθε σημείο της συγκεκριμένης Συμφωνίας, η οποία θα φέρει τον Ελληνισμό προ εκπλήξεων.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το δεύτερο συμβαλλόμενο μέρος, τα Σκόπια, είναι περίκλειστο κράτος, τα συμβαλλόμενα μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».


Τι λέει το Αρθρο 13; Οτι σε περίπτωση...
κύρωσης αυτής της συμφωνίας ως έχει, το κράτος των Σκοπίων επειδή είναι ένα περίκλειστο κράτος θα απαιτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο για θέματα αλιείας κυρίως.

Και επειδή αρχίζει η απορία να γιγαντώνεται…, τίθεται το εξής απλό ερώτημα.

Από τη στιγμή που η Ελλάδα θα αποφασίσει να ανακηρύξει ΑΟΖ, και υπάρχουν κάποια δικαιώματα του περίκλειστου κράτους, γιατί υπάρχει η ανάγκη να υπάρχει χωριστό Άρθρο στην συμφωνία;

Ποιος είναι ο ιδιαίτερος λόγος που υποχρεούται η Ελλάδα να υπογράψει και να συνομολογήσει ιδιαίτερο άρθρο που περιλαμβάνεται για το Δίκαιο της Θάλασσας;
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 62 παρ.2 της Σύμβασης Δ.Θ, στη περίπτωση που το παράκτιο κράτος δεν έχει ικανότητα να εκμεταλλεύεται την επιτρεπτή ποσότητα αλιευμάτων της Α.Ο.Ζ του, οφείλει να επιτρέψει σε τρίτα κράτη την πρόσβαση στο σχετικό πλεόνασμα, μετά από συμφωνία ή άλλη διευθέτηση με τα εν λόγω κράτη.

Ειδικότερα τα περίκλειστα κράτη δικαιούνται να συμμετέχουν σε δίκαιη βάση στην εκμετάλλευση τμήματος του πλεονάσματος των ζώντων πόρων της Α.Ο.Ζ παράκτιων κρατών της ίδιας περιοχής ή συγκεκριμένης υπο-περιοχής, σύμφωνα με τα άρθρα 69 και 70 της Σύμβασης για το Δ.Θ.

Σε περίπτωση τέλος, που ένα παράκτιο κράτος έχει την ικανότητα να αλιεύει ολόκληρο το επιτρεπόμενο αλίευμα, τότε τα περίκλειστα κράτη της περιοχής είναι δυνατόν να συμμετέχουν στην εκμετάλλευση των ζώντων πόρων της Α.Ο.Ζ έπειτα από συμφωνία με τα παράκτια και τα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη σύμφωνα με τα άρθρα 69 παρ.3 και 70 παρ. 3 της Σύμβασης για το Δ.Θ. (Βλέπε Δίκαιο της Θάλασσας) Κ. Ιωάννου- Δ. Στρατή.

Τα Σκόπια ως περίκλειστο κράτος εάν η Ελλάδα αποφασίσει να προχωρήσει επιτέλους στη χάραξη και οριοθέτηση Α.Ο.Ζ, θα διεκδικήσουν πρόσβαση στο πλεόνασμα των αλιευτικών πόρων της ΑΟΖ αφού εκτός των ρυθμίσεων της Σύμβασης για το Δ.Θ που τους δίνει αυτή τη Δυνατότητα και με το άρθρο 13 της Συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων της 13ης Ιουνίου του 2018 που θα τεθεί σε εφαρμογή εάν ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων, αυτή η δυνατότητα ενισχύεται.

Το αξιοσημείωτο στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι στο άρθρο 18 παράγραφος 3της Συμφωνίας των Πρεσπών γίνεται ρητή αναφορά ότι πρέπει να εντοπίσουμε συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και να τις εφαρμόσουμε σήμερα με το κράτος των Σκοπίων.

Περίεργες δηλώσεις Ντιμιτρόφ
Με ύμνους για την Τουρκία και το οθωμανικό παρελθόν, θεωρίες περί συνόρων που δεν έχουν πια σημασία στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη και την πεποίθηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «πολύ σημαντική για να αποτύχει» ο Νικολά Ντιμιτρόφ ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψη του στην Άγκυρα, που είχε συνομιλίες με τον Μ. Τσαβούσογλου και άλλους αξιωματούχους.

Μια επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς πραγματοποιήθηκε μόλις επικυρώθηκε στα Σκόπια η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς φαίνεται ότι η γειτονική χώρα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η επίλυση της διαφοράς για το όνομα δεν θα επηρεάσει την στενή σχέση Άγκυρας -Σκοπίων.

Σε συνέντευξη του σε Τούρκους δημοσιογράφους ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφισθεί και στην Αθήνα καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά “is too big to fail”και εκτίμησε ότι σύντομα θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή και το Πρωτόκολλο ένταξής στο ΝΑΤΟ, που θα της δώσει την ευκαιρία να καθίσει στο τραπέζι της Συμμαχίας, μια και η ολοκλήρωση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου από τα άλλα κράτη μέλη μπορεί να διαρκέσει μέχρι τέλος του χρόνου.

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Ντιμιτρόφ σε πείσμα όσων υποστηρίζουν ότι η χώρα του είχε κερδίσει την υπόθεση του ονόματος, παραδέχθηκε ότι η «Μακεδονία έχασε μια γενιά λόγω της διαφοράς για την ονομασία».

Ο Σκοπιανός Υπουργός με αφορμή την αντιπαράθεση Σερβίας – Κοσόβου και την συζήτηση που είχε ξεκινήσει για «ανταλλαγή εδαφών» εκφράζει την εκτίμηση ότι τα «σύνορα της ενωμένης Ευρώπης είναι ουσιαστικά αόρατα» και ότι «οι ανταλλαγές εδαφών , τα εθνικά σύνορα αποτελούν έννοιες του παρελθόντος».

Δήλωσε ακόμη ότι στην «Μακεδονία είναι υπερήφανοι για την πολυμορφία, καθώς υπάρχουν Τούρκοι, Αλβανοί, Σέρβοι, Βλάχοι, Βόσνιοι και Ρομά που ζουν στη χώρα»
Με θερμά λόγια μίλησε ο κ. Ντιμιτρόφ για τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία υπενθυμίζοντας ότι ήταν από τις πρώτες που την αναγνώρισε με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και έκτοτε μοιράζονται μια «ειδική σχέση».

«Εν μέρει επειδή έχουμε μοιρασθεί την κοινή ζωή για αιώνες τον καιρό των Οθωμανών και εν μέρει επειδή υπάρχουν πολλοί Τούρκοι που μετανάστευσαν από την Μακεδονία προς την Τουρκία, ενώ υπάρχουν και Τούρκοι που ζουν στην Μακεδονία και έχουν ενσωματωθεί πλήρως..».

Όμως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Ντιμιτρόφ εκτός του στόχου που τέθηκε για να φθάσουν οι εμπορικές ανταλλαγές το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, και καλωσόρισε την ίδρυση Γραφείου του ιδρύματος MAARIF* στην «Μακεδονία».

Το Ίδρυμα αυτό που έχει στενούς δεσμούς με την οικογένεια Ερντογάν και άφθονους πόρους έχει αναλάβει να αντικαταστήσει το ίδρυμα Φετουλάχ Γκιουλέν σε όλες τις χώρες που είχε δραστηριοποιηθεί ως βασικό μέσο soft diplomacy για την Τουρκία. Ήδη το MAARIF έχει ιδρύσει σχολείο στο Τέτοβο και ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνέχεια..

Όμως ο Ν. Ντιμιτρόφ θέλοντας να δείξει την προσήλωση της χώρας του στις σχέσεις με την Τουρκία ,όχι μόνο φυσικά συμφώνησε στην ανάγκη αντιμετώπισης της FETO (όπως ονομάζει η Τουρκία την οργάνωση του Φ. Γκιουλέν, την οποία θεωρεί τρομοκρατική) αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Σαν φίλος εάν υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία, αυτό είναι και πρόβλημα για εμάς…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου