Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι...
«η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.»
«Διότι τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επιπλέον όπως τόνισε «θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε εκπτώσεις όσον αφορά την τήρηση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις σχέσεις μας με την Τουρκία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε τα εξής:
«Θέτοντας ως απαράβατο όρο την αυτονόητη ανάγκη του πλήρους σεβασμού και της απαρέγκλιτης τήρησης του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό τους, η Χώρα μας επιδιώκει εμπράκτως την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία. Και είναι έτοιμη να προσφέρει την ενεργό στήριξή της στην προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την βασική αυτή αρχή προκύπτει αυτονοήτως ότι εμείς, οι Έλληνες, δεν μπορούμε επ' ουδενί να δεχθούμε εκπτώσεις όσον αφορά την τήρηση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις σχέσεις μας με την γείτονα μας Τουρκία. Επιπλέον η Ελλάδα, εάν χρειασθεί, θα υπερασπισθεί, και μάλιστα στο ακέραιο, τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, η οποία όπως τόνισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μας κληροδοτεί διδάγματα για το μέλλον.
«Πριν από όλα οφείλουμε να θυμόμαστε ότι η Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον Εθνικό μας Κορμό έχει ως θεσμικό θεμέλιο, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και η κυριαρχία της Ελλάδας επί των Δωδεκανήσων είναι πλήρης, δίχως ουδεμία εξαίρεση, δοθέντος ότι, κατά τις ρητές διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων, παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα αλλά και οι παρακείμενες νησίδες, ανεξαρτήτως μεγέθους τους ή άλλου χαρακτηριστικού τους (π.χ. κατοικημένες ή μη)» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι στα Δωδεκάνησα -όπως και σε όλο το Αιγαίο- κατά το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες»", όπως ορισμένοι διατείνονται, είτε από άγνοια είτε, πολύ περισσότερο, από δόλο».
Για την αμυντική θωράκιση της Δωδεκανήσου επανέλαβε όσα και πριν από μερικούς μήνες είχε αναφέρει στη Ρόδο, ότι δηλαδή «η Ελλάδα, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έχει, στο πλαίσιο του δικαιώματος προληπτικής άμυνας, την δυνατότητα της πλήρους αμυντικής θωράκισης των Δωδεκανήσων έναντι κάθε επικείμενης απειλής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου