Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Από ένα ταμείο όλες οι συντάξεις – Ποιους αφορά και πώς θα υπολογιστεί το ποσό της σύνταξης

- Εξετάζεται η δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Σύνταξης
- Στο νέο φορέα θα ενταχθούν ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ
- Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης και πότε θα εφαρμοστεί

Τη δημιουργία ενός ενιαίου ενεού συνταξιοδοτικού Ταμείου με κορμό το ΙΚΑ σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο αυτό να τεθεί σε ισχύ από το 2015.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, η σύσταση του σχεδιαζόμενου...
Εθνικού Οργανισμού Σύνταξης θα επιτευχθεί με την ενσωμάτωση των βασικών ασφαλιστικών φορέων της χώρας : ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ .

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εξέλιξη αυτή προοιωνίζεται τόσο από την μετατροπή του ΙΚΑ σε κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών των μεγάλων Ταμείων από την 1η Ιουλίου του 2013, όσο και από από πρόσφατη ανακοίνωση ένταξης του ΟΠΑΔ στο ταμείο των μισθωτών της χώρας.

Η δημιουργία του φορέα θα γίνει στα πρότυπα του σουηδικού μοντέλου. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί ο ολικός ανασχεδιασμός της δομής παροχών. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο ταμείο να αρχίζει να λειτουργεί το 2015, οπότε και αναμένεται να γίνει η έναρξη του θεσμού της βασικής σύνταξης.

Η βασική σύνταξη, η οποία έχει προσδιορισθεί στα 360 ευρώ και θα καταβάλλεται από το κράτος, θα αποτελεί συνταξιοδοτική βάση για όσους θεμελιώσουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς και για όσους συμπληρώνουν το ανώτατο ηλικιακό όριο δίχως να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Η τελική σύνταξη θα συμπληρώνεται με βάση το αναλογικό-ανταποδοτικό τμήμα, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου. Το τρίπτυχο θα κλείνει με τη δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία κατά επιχείρηση, κλάδο ή επάγγελμα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου