Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Επιφανή στελέχη του Δημοσίου με αδικαιολόγητες καταθέσεις και περιουσίες

- Δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, τραπεζίτες, διευθυντές του ΕΣΥ ακόμη και σωφρονιστικοί υπάλληλοι με "μαύρα" πόθεν έσχες
- Στο "μικροσκόπιο" μπαίνουν οι καταθέσεις, οι μισθοί και όλη η περιουσιακή τους κατάσταση
- Αυστηρός ο νέος νόμος για τους επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου
- Προβλέπονται δίκες - εξπρές, άρση κάθε απορρήτου και χρηματικές ποινές 50πλάσιες των ποσών που καταχράστηκαν

Έγγραφο-φωτιά που καίει επιφανή στελέχη του κρατικού μηχανισμού απέστειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης στις...
αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης. Στο έγγραφο αναφέρει ότι τα «πόθεν έσχες» 335 επιφανών προσώπων του Δημοσίου είναι "σουρωτήρι", αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και υπάρχουν μεγάλες παραβάσεις για τις οποίες πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και να περάσουν ξανά από το μικροσκόπιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για γνωστά στελέχη του κρατικού μηχανισμού, δημάρχους, δημοσιογράφους, διευθυντές του ΕΣΥ, τραπεζίτες, προέδρους και μέλη επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών, ακόμη και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

ΦΩΤΟ από εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
ΦΩΤΟ από εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Το σχετικό έγγραφο παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» και είναι η έκθεση πεπραγμένων του 2012 της Γ' Μονάδας της «Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης». Η Μονάδα αυτή παρέλαβε πέρυσι τον Ιούνιο 30.000 δηλώσεις «πόθεν έσχες», έκανε ηλεκτρονική καταχώρηση των δηλώσεων και προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους μετά από 52 συνεδριάσεις. Από τους ελέγχους βεβαιώθηκαν 335 παραβάσεις οι οποίες και εστάλησαν στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

ΦΩΤΟ από ΕΘΝΟΣ - Το έγγραφο της Αρχής με υπογραφή Νικολούδη για το «μαύρο χρήμα» που έφθασε στη Βουλή
ΦΩΤΟ από ΕΘΝΟΣ - Το έγγραφο της Αρχής με υπογραφή Νικολούδη για το «μαύρο χρήμα» που έφθασε στη Βουλή


Η έκθεση βρίσκεται στα χέρια αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων καθώς και υπουργών, οι οποίοι καλούνται να συνεργαστούν με τους αρμόδιους εισαγγελείς στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς. Όσο για τους "ακάλυπτους", από "κόσκινο" θα περάσουν οι μισθολογικές τους καταστάσεις, οι καταθέσεις τους σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, εμβάσματα, κινητή και ακίνητη περιουσία, μετοχές ή ομόλογα καθώς και η οικονομική κατάσταση συγγενικών τους προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 335 περιπτώσεις, οι περισσότεροι διατηρούν ακόμη τις θέσες τους στο Δημόσιο. Πρόκειται κυρίως για τους αιρετούς, μέλη αθλητικών ομοσπονδιών, μεαλοτραπεζίτες, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους διευθυντές του ΕΣΥ, αλλά και δημοσιογράφους ή μετόχους εταιρειών ΜΜΕ.

Η Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος, το ΣΔΟΕ αλλά και οι αρμόδιοι οικονομικοί εισαγγελείς, εξετάζουν κατά πόσο η περιουσία που δηλώνουν ή αυτή που διαθέτουν μεν αλλά δεν δηλώνουν, προέρχεται από νόμιμες ή από έκνομες δραστηριότητες για τις οποίες θα πρέπει να σχηματιστούν δικογραφίες και να ασκηθούν διώξεις. Στην περίπτωση δε των κρατικών αξιωματούχων, και εφόσον διαπιστωθεί ότι οι παράνομες δραστηριότητές τους σχετίζονται με δημόσιο χρήμα, οι κατηγορίες τους θα είναι καταπέλτης, καθώς θα είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ο Νέος νόμος

Ο νέος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς επίορκων υπαλλήλων περιέχει δρακόντειες διατάξεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δημιουργούνται εισαγγελείς διαφθοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, προβλέπονται ανακρίσεις και δίκες-εξπρές για επίορκους υπαλλήλους και λειτουργούς που ζημιώνουν το Δημόσιο. Για σκάνδαλα που αφορούν την κεντρική διαχείριση της εξουσίας, δηλαδή υπουργούς, ειδικούς και γενικούς γραμματείς, κρατικούς αξιωματούχους, αιρετούς κ.ά. όπως και η περίπτωση Τσοχατζόπουλου, οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες.

Οι δικογραφίες θα διαβιβάζονται σε εισαγγελέα ο οποίος θα ασκεί τη δίωξη και στη συνέχεια ο πρόεδρος θα πρέπει να κλείσει τη δικογραφία μέσα σε 4 ή το πολύ 6 μήνες, ενώ θα έχει δικαίωμα άρσης κάθε απορρήτου, τραπεζικού, φορολογικού, χρηματιστηριακού, όπως επίσης και δέσμευσης λογαριασμών.

Υπολογίζεται ότι σε 8 μήνες το ανώτερο θα πρέπει να έχει γίνει η παραπομπή σε δίκη. Οι αυστηρότερες ρυθμίσεις της δωροδοκίας (απειλείται με δεκαετή κάθειρξη όταν το όφελος ξεπερνά τα 120.000 ευρώ) προβλέπουν υποχρεωτικά για τους επίορκους και χρηματική ποινή 50.000 - 500.000 ευρώ (μέχρι το 50πλάσιο των ωφελημάτων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου