Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ο Μάρτης φέρνει ανασχηματισμό - Η διαθεσιμότητα «τρώει» τον Μανιτάκη – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

- Μετά τις 5 Μαρτίου αναμένεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης
- Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη υποβάλει σε... τεστ τους υπουργούς του
- Πως η επίσκεψη της τρόικας, που "βλέπει" τον Στουρνάρα στις 3 Μαρτίου, παίζει ρόλο
- Σε ποια υπουργεία πρέπει να δώσουν το ΟΚ Βενιζέλος και Κουβέλης
- Δεδομένη θεωρείται η επιστροφή Μαρκόπουλου στη Νέα Δημοκρατία
- Δεν αποκλείεται να τον ακολουθήσουν κι άλλοι

Η ώρα του πρώτου ανασχηματισμού της τρικομματικής κυβέρνησης έφτασε. Και δεν αποκλείεται, μετά τις 5 Μαρτίου να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο...
κυβερνητικό σχήμα. Το σίγουρο είναι ότι ο ανασχηματισμός θα έχει γίνει πριν τις 14 Μαρτίου και τη Σύνοδο Κορυφής γράφει η Ημερησία.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη υποβάλει τους υπουργούς του σε... τεστ και έχει εικόνα για το που χρειάζεται αλλαγή και που υπάρχουν καθυστερήσεις.

Αφορμή για τον ανασχηματισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν και η επιστροφή των τεσσάρων στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα την ώρα που –σύμφωνα με το δημοσίευμα- θεωρείται δεδομένη και η επιστροφή του Κώστα Μαρκόπουλου στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτή ίσως να ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψουν στη Συγγρού και οι Μαρία Κόλλια, Μίκα Ιωαννίδου, Θόδωρος Σολδάτος, Γιώργος Κασσαπίδης και Γιάννης Κουράκος.
Και αν γίνουν αυτές οι κινήσεις, ο αριθμός των βουλευτών που θα στηρίζουν την κυβέρνηση θα φτάσει τους 167.

Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Η άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ευάγγελου Λιβιεράτου να εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση της Eldorado στη Θράκη φαίνεται ότι θα «στερήσει» τον υπουργό την καρέκλα του. Και ήδη ακούγεται ως υποψήφιος αντικαταστάτης του ο κ. Μανιάτης. Μένει, μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, να δώσει το ΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο, οι επίορκοι που δεν έχουν απομακρυνθεί παρά τις εξαγγελίες και η τρόικα που έρχεται (στις 3 Μαρτίου όταν και θα συναντηθεί με τον Γιάννη Στουρνάρα) και απαιτεί την απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται ότι οδηγούν στα σχέδια απομάκρυνσης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη. Μόνο που αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού η ΔΗΜΑΡ έχει στηρίξει ανοιχτά τον υπουργό.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Ένα από αυτά είναι να αναλάβει η ΔΗΜΑΡ δυο άλλα υπουργεία και να «δώσει» στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης. Έτσι, θεωρείται ότι θα γίνει πιο... εύκολο το να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει «αγκάθι» στη σχέση με την τρόικα.
Άλλωστε, κορυφαίοι υπουργοί θεωρούν τις εξελίξεις στο δημόσιο τον πιο κρίσιμο δείκτη για το αν θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση βάζει ψηλά στην ατζέντα της την προσέλκυση επενδύσεων, υπάρχουν φωνές που ζητούν να διάσπαση του υπουργείου Ανάπτυξης, σε Ανάπτυξης και Μεταφορών. Υποψήφιοι είναι οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μακης Βορίδης (αν αρθούν οι αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ), ενώ έντονα ακούγεται και το όνομα του Δημήτρη Χατζησωκράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου