Φθάνουν από τα τουρκικά παράλια και διαβιούν στους δρόμους
Αντιμέτωποι με την αύξηση της εισροής παράνομων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια βρίσκονται νησιωτικές περιοχές της χώρας μετά τη «σφράγιση» των συνόρων από την πλευρά του Εβρου, στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού. Οι μετανάστες περνούν τα θαλάσσια σύνορα με βάρκες και καταλύουν όπου βρουν.
Συχνά οι τοπικές αρχές δεν μπορούν να...
συνδράμουν αποτελεσματικά στην περίθαλψη αυτών των ανθρώπων, με αποτέλεσμα έγκυοι με παιδιά να κοιμούνται στον δρόμο και να ζητιανεύουν για ένα πιάτο φαγητό.
Από την άλλη και οι ντόπιοι, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους μετανάστες, δηλώνουν ανήμποροι και κουρασμένοι από την κατάσταση που στιγμάτισε αρκετές περιοχές τα προηγούμενα χρόνια.
Οι στατιστικές δείχνουν την έκταση του προβλήματος. Ενώ από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 31/07/2012 καταγράφηκαν 102 είσοδοι παράνομων μεταναστών από τα ανατολικά σύνορα της χώρας, τους επόμενους τρεις μήνες (μέχρι τις 24/10) συνελήφθησαν άλλοι 1.536 παράνομοι μετανάστες.
«Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Αυτή τη στιγμή έχουμε 40 άτομα από τη Συρία, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχαν φύγει για Σάμο άλλοι 25», λέει στην Καθημερινή ο δήμαρχος Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος. «Είμαστε ένα νησί 140 κατοίκων και έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το πρόβλημα.
Ελπίζω η αστυνομία να έχει πόρους για να παρέχει τρόφιμα σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί εμείς δεν έχουμε», δηλώνει αφοπλιστικά, παραδεχόμενος ότι οι μετανάστες ουσιαστικά μένουν στον δρόμο. Οι τοπικές κοινωνίες κάνουν πραγματικό αγώνα για να τους βοηθήσουν, ωστόσο, όπως λένε, η κεντρική διοίκηση είναι αυτή που πρέπει να συνδράμει άμεσα.
Στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τονίζουν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη δημιουργίας κέντρων κράτησης μεταναστών, καθώς οι υπάρχοντες χώροι (κυρίως κρατητήρια της αστυνομίας και του Λιμενικού) είναι υπερπλήρεις, ενώ η ροή αυξάνεται συνεχώς. Χαρακτηριστικό είναι πως οι περισσότεροι μετανάστες που βρίσκονται στη Λέσβο δεν έχουν συλληφθεί, καθώς η αστυνομία δεν έχει πού να τους κρατήσει.
Παράλληλα, δεν μπορεί να παραλάβει τους μετανάστες που συλλαμβάνει το Λιμενικό. «Στη Χίο αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τόσο έντονο πρόβλημα γιατί λειτουργεί ένας χώρος κράτησης δυναμικότητας 100 ατόμων. Ωστόσο, σε άλλα νησιά υπάρχει έντονο πρόβλημα», λέει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κων. Γανιάρης. «Είχαμε προτείνει να χρησιμοποιηθεί κάποιο από τα κλειστά στρατόπεδα του νησιού, ωστόσο, αυτό δεν έχει προχωρήσει ακόμα», σχολιάζει ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης.
Επίσης δεν έχει προχωρήσει η κατασκευή τριών κέντρων κράτησης στο Β. Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την εκκίνηση των έργων, καθώς η ροή παράνομων μεταναστών διά θαλάσσης αναμένεται να αυξηθεί, ειδικότερα μετά τον χειμώνα, όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες που θα επιτρέπουν στις βάρκες να διασχίζουν εύκολα την απόσταση Τουρκίας - Ελλάδας, που σε ορισμένα σημεία είναι μικρότερη από δύο ναυτικά μίλια.
Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!
Ετικέτες
Χίος
(4255)
Βολισσός
(192)
ΟΧΣΑ
(141)
Οινούσσες
(131)
Βροντάδος
(84)
Πυργί
(80)
Μεστά
(54)
Κάμπος
(39)
Χαλκειός
(36)
Αρμόλια
(32)
Καλλιμασιά
(29)
Καλαμωτή
(24)
Ποταμιά
(20)
Λεπτόποδα
(19)
Κουρούνια
(18)
Πισπιλούντα
(18)
Κέραμος
(17)
Θυμιανά
(16)
Χάλανδρα
(15)
Καρυές
(13)
Λαγκάδα
(13)
Καμπιά
(12)
Νένητα
(12)
Δαφνώνας
(11)
Βίκι
(9)
Νεοχώρι
(8)
Πιραμά
(7)
Ελευσίνα
(5)
Κηφισιά
(4)
Γρου
(2)
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου