Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Το κρίσιμο τριήμερο στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έχουν ήδη ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος αλλά και που ζητούν κυβέρνηση εθνικής ανάγκης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεκινάει σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την...
ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία, που θεωρείται η κρισιμότερη για το μέλλον της κυβέρνησης και της χώρας.

Ηχηρή παρέμβαση έκανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος ειδικά με το ερώτημα για το εάν θα παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και τόνισε πως είναι ιερή υποχρέωση να παραμείνουμε στο ευρώ.

Ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της υλοποίησης των αποφάσεων της πρόσφατης συνόδου Κορυφής, ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ανοίγοντας την τριήμερη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Παράλληλα, ο κος Ρέππας πραγματοποίησε εκτενείς αναφορές στην απόφαση του Πρωθυπουργού για την διενέργεια δημοψηφίσματος, συνδέοντάς την με τη θέση της χώρας στο ευρώ.

Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε την απόφαση της συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου, "δικαίωση για την προσπάθεια και τον μόχθο του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής ομάδας", τονίζοντας πως "δεν πρέπει να χαθεί η νέα δυνατότητα που προσφέρεται στη χώρα".

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πυθαγόρας Βαρδίκος ο οποίος θεωρείτο ένας εκ των επικίνδυνων να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ξεκαθάρισε ότι θα δώσει τελικά, αλλά τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως είναι επικίνδυνο.

"Οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική λύση για τη χώρα", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος κατά τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει την αποτυχημένη πολιτική της και κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ "να δώσουν τέλος στη κατηφόρα του τόπου".

Ο κ. Μαρκόπουλος έκανε λόγο για διχαστικά και τραγικά διλήμματα που βάζει ο πρωθυπουργός με το δημοψήφισμα και με τη ψήφο εμπιστοσύνης σε μια προσπάθεια, όπως είπε, να εκβιάσει και την κοινωνία και τους βουλευτές του.

Το δημοψήφισμα είναι "ένας ωμός εκβιασμός", τόνισε, μιλώντας στην συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας πως θα υπάρξει "ιδεολογική τρομοκρατία" και "θα επιστρατευτούν όλοι οι μηχανισμοί για να αποσπαστεί το ναι".

Το αίτημα του για εκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κάνοντας λόγο για ανίκανη και παράλυτη κυβέρνηση που δεν μπορεί να προσφέρει στις ανάγκες που με δική της ευθύνη έχει δημιουργήσει στη χώρα.

Σε σύντομη παρέμβαση του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, ο κ. Καρατζαφέρης επέκρινε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πανηγυρίζουν, όπως είπε, και με το κούρεμα 21% και με το 50%, ενώ σχολιάζοντας το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Κάννες για τη Σύνοδο των G20, ανέφερε: "Ο πρωθυπουργός θα γυρίσει σε μώλωπες. Αρκεί οι μώλωπες όμως να αφορούν τον ίδιο και όχι το έθνος το οποίο αντιπροσωπεύει σήμερα".

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι "ελαφριά τη καρδία" αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προσθέτοντας ότι δεν σκέφτηκε ότι "με ένα ενδεχόμενο όχι καταστρέφεται η Ελλάδα και όλη η ευρωπαϊκή πορεία της".

Την καταψήφιση της κυβέρνησης και ένα «μαζικό, λαϊκό μαχητικό όχι» στο δημοψήφισμα εφόσον διενεργηθεί, πρότεινε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Την Πέμπτη η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου αλλά και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου