- Άδικο αλλά αναγκαίο μέτρο λέει ο Δημήτρης Ρέππας
- Δημόσιοι υπάλληλοι πηγαίνουν στις υπηρεσίες του αλλά δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους
- Έρχεται και η δεύτερη φάση της εφεδρείας με άλλους 19.000 δημοσίους υπαλλήλους
Τα προβλήματα δεν έλειψαν ούτε και χθες, δεύτερη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, καθώς αρκετοί μόνιμοι υπάλληλοι δεν είχαν πάρει...
ακόμη τις απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες λύεται και επισήμως η σχέση με το Δημόσιο και υπάγονται στην προσυνταξιοδοτική εφεδρεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πηγαίνουν στις υπηρεσίες τους, αλλά να μην μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
Όπως γράφουν “Τα Νέα”, η διαδικασία έκδοσης των σχετικών πράξεων ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα και συνδικαλιστικά στελέχη μιλούσαν για περισσότερους από 19.000 υπαλλήλους που πήραν το χαρτί της εφεδρείας. Με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα κληθούν πάντως οι φορείς του Δημοσίου να δηλώσουν έως το τέλος της εβδομάδας τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που αποχώρησαν με τη διαδικασία είτε της εφεδρείας είτε της οικειοθελούς συνταξιοδότησης.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο αριθμός αυτός, καλύπτεται πλήρως ο στόχος που είχε θέσει το υπουργείο για απομάκρυνση στην πρώτη φάση της εφεδρείας περίπου 20.000 μόνιμων υπαλλήλων. Παραμένουν ωστόσο οι ενστάσεις σχετικά με τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν στις υπηρεσίες και τα φαινόμενα δυσλειτουργίας που θα προκύψουν.
«Πώς θα μπορέσει να αντικατασταθεί ένας διευθυντής που χειρίζεται ευρωπαϊκά προγράμματα;» είναι για παράδειγμα μια απορία που διατυπώνουν στελέχη του Δημοσίου. «Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είναι χρεωμένοι ως υπεύθυνοι έργων και είναι ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία να τους αντικαταστήσεις», πρόσθεταν επισημαίνοντας ότι ήδη υπάρχει πρόβλημα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων.
Κατηγορίες εργαζομένων επιμένουν επίσης ότι έπρεπε να εξαιρεθούν από την εφεδρεία, όπως είναι οι υπάλληλοι της ΥΠΑ, οι οποίοι συνέχισαν και χθες την κατάληψη του κτιρίου της υπηρεσίας. «Το μέτρο της εφεδρείας όχι μόνο δεν εξοικονομεί χρήματα για το κράτος, αλλά στην περίπτωση της ΥΠΑ είναι η αιτία για το χάσιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει η Ομοσπονδία Εργαζομένων.
Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχονταν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν ορθή και δίκαιη. «Η πολιτική της εφεδρείας από τη στιγμή που ήταν στο Μνημόνιο και στον πυρήνα των υποχρεώσεων για την εκταμίευση της 6ης δόσης και τη νέα δανειακή σύμβαση έπρεπε να εφαρμοστεί», πρόσθεταν παραπέμποντας στις τρομακτικές πιέσεις που υπήρχαν από πλευράς τρόικας και στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα τα οποία έπρεπε να τηρηθούν.
«Αν υπήρχε χρόνος θα είχε προηγηθεί αξιολόγηση, αλλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα επιλέχθηκε τουλάχιστον ένα αντικειμενικό κριτήριο, αυτό της ηλικίας, και μια πιο ήπια εφαρμογή του μέτρου που πλήττει μόνον όσους είναι κοντά στη σύνταξη», σχολίαζαν από το περιβάλλον του κ. Ρέππα αναφέροντας ότι δεν υπήρχε περιθώριο να ληφθούν υπόψη και άλλα αξιοκρατικά κριτήρια. «Τα όποια προβλήματα υπάρξουν στη λειτουργία των υπηρεσιών θα αντιμετωπιστούν μέσω κινητικότητας υπαλλήλων από άλλους φορείς» διευκρίνιζαν.
Νέος κύκλος αντιδράσεων αναμένεται να πυροδοτήσει η δεύτερη φάση της εφεδρείας, που αφορά περίπου 19.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου.
Πρόκειται για 12.000 εργαζομένους, που βρίσκονται δύο χρόνια πριν από τη σύνταξη και εκκρεμεί η εξακρίβωση της συνολικής προϋπηρεσίας τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και για 7.000 εργαζομένους αορίστου χρόνου σε φορείς που συγχωνεύονται ή εξυγιαίνονται, για τους οποίους πρέπει άμεσα να εκδοθούν αποφάσεις μεταφοράς τους στις νέες δομές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μετά το τέλος του έτους μπαίνουν όλοι στην εφεδρεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου