Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Απαντήσεις για το πετρέλαιο στην Ελλάδα από Πανεπιστημιακό – Σήμερα στο ΤΕΙ Καβάλας


Τη σημασία των βεβαιωμένων αποθεμάτων υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) -που υπάρχουν σε τουλάχιστον τρεις περιοχές της Ελλάδας- θα αναλύσει σε ενδιαφέρουσα σημερινή (11/3) εκδήλωση του ΤΕΙ Καβάλας ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος.

Το θέμα της ομιλίας του κ. Φώσκολου, στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ (7.30μμ), είναι...
«Οικονομική και Γεωλογική σημασία των βεβαιωμένων και δυνατών αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας και της Ανατ. Μεσογείου.

Η σημασία τους για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης» και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό –που θα έχει τη δυνατότητα και υποβολής ερωτήσεων μετά το τέλος της ομιλίας.

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ Καβάλας, πολλοί απόφοιτοι του οποίου απασχολούνται σε διεθνείς επιχειρήσεις εξόρυξης και επεξεργασίας υδρογονανθράκων.

Αποθέματα 30 χρόνων!

Μετά τον σχετικό θόρυβο, που έχει δημιουργηθεί τελευταία στα ελληνικά ΜΜΕ, σχετικά με τα αναξιοποίητα ενεργειακά αποθέματα της χώρας, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατάθεση των απόψεων ενός ανθρώπου, που δεν είναι απλώς εξειδικευμένος Πανεπιστημιακός στο ζήτημα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αλλά υπηρετεί και ως ειδικός σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης για τα θέματα αυτά.

Κατά τον κ. Φώσκολο, υπάρχουν σοβαρά και βεβαιωμένα αποθέματα υδρογονανθράκων στο Βόρειο Αιγαίο, στην Κρήτη και στο Ιόνιο, που μπορούν να αποδίδουν για διάστημα 30 χρόνων, συνεισφέροντας στην Εθνική Οικονομία δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ! Σημειώνεται ότι το κόστος των μελετών που απαιτούνται για την πιστοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων (π.χ. στην Κρήτη) δεν ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια ευρώ!

Η «Λεκάνη του Ηροδότου»

Σύμφωνα με έρευνες, στις οποίες έχει συμμετάσχει και ο ίδιος ο Αντ. Φώσκολος, εκτός από το Βόρ. Αιγαίο (Θάσος) και το Ιόνιο, πολύ σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο) έχουν εντοπιστεί στα νοτιοδυτικά, τα δυτικά και τα ανατολικά της Κρήτης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη δυτική απόληξη του κοιτάσματος στη «Λεκάνη του Ηροδότου» (όπως ονομάζεται στο «γεωλογικό λεξιλόγιο» η υποθαλάσσια περιοχή που ξεκινά από την Κρήτη και σταματά ανοιχτά της Αιγύπτου, στα νότια, και ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας, στα ανατολικά -συμπεριλαμβάνοντας και τον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, αλλά και του Καστελορίζου!).

Για το τεράστιο αυτό κοίτασμα φυσικού αερίου (από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως) έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες εκμετάλλευσης η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ με τον καθορισμό των ανάλογων Ζωνών Οικονομικού Ελέγχου μεταξύ τους. Η Ελλάδα, όμως, δεν έχει προχωρήσει ανεξήγητα ούτε ένα βήμα τον δικό της σχεδιασμό για Ζ.Ο.Ε. -ούτε καν με το «αδελφό» κράτος της Κύπρου!

Πηγή: kavalanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου