Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Γιώργος Νικητιάδης (υφυπουργός Τουρισμού): Ανακοίνωσε, από το Χιώτικο σπίτι στην Αστόρια, τη `νέα στρατηγική` για τον ελληνικό τουρισμό

Τη «νέα στρατηγική» για αναβάθμιση, εμπλουτισμό και προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, μιλώντας συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο «Χιώτικο Σπίτι» στην Αστόρια, με πρωτοβουλία της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και άλλων ελληνοαμερικανικών φορέων.

Ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε καταρχήν στη βιωματική του σχέση με την Ομογένεια της Νέας Υόρκης, της οποίας αποτελεί «αναπόσπαστο μέλος» της, επισημαίνοντας την «εξελικτική, δημιουργική και καταξιωμένη πορεία της στην αμερικανική κοινωνία», αλλά συνάμα και «τη συνεχή παρουσία της για τη ενίσχυση και την πρόοδο της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στο συνέδριο για τις κρουαζιέρες, το οποίο...θα πραγματοποιηθεί στο Μαϊάμι και θα μιλήσει μπροστά σ` ένα κοινό εννιακόσιων και πλέον ατόμων, με θέμα: «Γιατί να προτιμήσετε την Ελλάδα», ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, υπογράμμισε ιδιαίτερα την προσπάθεια που καταβάλλεται για την «περαιτέρω ανάπτυξη» του συγκεκριμένου τουριστικού κλάδου στη χώρα μας. «Αν οργανωθούμε σωστά και δημιουργήσουμε σωστές υποδομές στα λιμάνια, θα κερδίσει πάρα πολλά ο ελληνικός τουρισμός από τις κρουαζιέρες», είπε ο αρμόδιος υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι «για μας, αποτελεί μεγάλη πρόκληση, προτείνοντας σε στελέχη και αντιπροσώπους ισχυρών εταιριών της κρουαζιέρας να ταξιδέψουμε μαζί στις θάλασσες του Αιγαίου, του Ιονίου και ευρύτερα της Μεσογείου».

Ο κ. Νικητιάδης, ανέπτυξε στο ομογενειακό κοινό τη σημασία του τουρισμού για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Μέσα από μια περιδιάβαση με επιλεγμένες εικόνες και περιοχές, παρουσίασε το «μοναδικό πλούτο που προσφέρεται, για προσέκλυση τουρισμού και τις 365 μέρες του χρόνου, για το σύνολο της χώρας μας και όχι μόνο για τους πιο φημισμένους προορισμούς», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «στόχος μας είναι να προσελκύουμε τουρίστες απ` όλο τον κόσμο και όχι μόνο από μερικές χώρες». Σ` αυτό το σημείο αναφέρθηκε στις «μεγάλες αγορές» της Ινδίας, της Κίνας και της Ρωσίας, ανακοινώνοντας ότι οι Ινδικές Αερογραμμές σκοπεύουν να καθιερώσουν μια φορά την εβδομάδα πτήση Νέα Υόρκη-Αθήνα-Νέο Δελχί.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νικητιάδης επισήμανε ότι ο τουρισμός μαζί με τη ναυτιλία αποτελούν τις «κυριότερες πηγές εσόδων» και το 20% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας απασχολείται στον τουριστικό κλάδο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην απόφαση του πρωθυπουργού, κ. Παπανδρέου, να ξεχωρίσει δυο τομείς για τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), την αγορά φαρμάκων και την τουριστική βιομηχανία.

Μίλησε, επίσης, για τον «εξειδικευμένο τουρισμό», όπως το θρησκευτικό, τον ιαματικό, τον αθλητικό, τον συνεδριακό και τον τουρισμό για καταδύσεις και αναρριχήσεις, αναφέροντας τα «σπάνια ιστορικά, θρησκευτικά, αρχαιολογικά, θαλασσινά και ορεινά μέρη που συνθέτουν το σύνολο της ελληνικής ομορφιάς».

Η πρόκληση για ένα τουρίστα, όπως τόνισε, είναι οι «ξεχωριστές εμπειρίες» που μπορεί να βιώσει στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι μπορεί, για παράδειγμα, να καθίσει στην Επίδαυρο όπου καθόταν ο Αριστοφάνης, να επισκεφθεί την Κω όπου γράφτηκε ο Ιπποκράτειος όρκος και να αισθανθεί δέος στο σπήλαιον της Αποκάλυψης. «Μέσα απ` όλα αυτά και τόσα άλλα δεν πρέπει να ξεχνάμε το ελληνικό τραπέζι», υπογράμμισε «γιατί δεν είναι μόνο η γαστρονομία, είναι ό,τι συνθέτει αυτή τη διαχρονική συνήθεια γύρω από το ελληνικό φαγητό, την παρέα, την οικογένεια, τη διασκέδαση» .

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρθηκε στην «στοχευμένη πολιτική» για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ανά χώρα και σύμφωνα με συγκεκριμένες κατηγορίες τουριστών, αξιοποιώντας κυρίως το διαδίκτυο και «χωρίς να συγκρίνουμε με το τι κάνουν διάφοροι ανταγωνιστές μας, αλλά στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, στις δικές μας ιδέες και επενδύοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας». Αναφορά έκανε στην Αθήνα, την «ωραιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης» και στη Θεσσαλονίκη, το «σταυροδρόμι των πολιτισμών», η οποία κάθε χρόνο θα φιλοξενεί και θα προβάλλει μια χώρα, μια περιοχή και ένα πολιτισμό, όπως τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ, την Κίνα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν γύρω στα 750 με 800 εκατομμύρια τουρίστες, τόνισε ο κ. Νικητιάδης, και μέσα στην επόμενη δεκαετία υπολογίζεται ότι οι τουρίστες θα ξεπεράσουν το ενάμισι δισεκατομμύριο. «Επομένως, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι», τόνισε «με σωστές υπηρεσίες, προσαρμοσμένες επιλογές στις νέες απαιτήσεις και πραγματικότητες και κυρίως αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μοναδικότητα του ελληνικού τουρισμού».

Μίλησε ακόμα και για τη φετινή παρέλαση του Ελληνισμού στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν στις 27 Μαρτίου, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει σχετικό άρμα, ενώ το κεντρικό σύνθημα της παρέλασης θα είναι ο ελληνικός τουρισμός και η έκκληση προς όλους τους ομογενείς και φιλέλληνες να επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα, παροτρύνοντας και φίλους τους να πράξουν το ίδιο.

Μετά την ομιλία του, απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις παρευρισκομένων. Σύμφωνα με επισημάνσεις ερωτώντων και με βάση τα όσα απάντησε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από τις ΗΠΑ, αλλά και για τις διακοπές των ομογενών στην Ελλάδα, είναι «η απουσία ικανοποιητικού αριθμού πτήσεων» και κυρίως τα «πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια» . Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είπε ότι «προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Ακόμη και χθες, είχα κάποιες επαφές εδώ στη Νέα Υόρκη για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι αναμένεται να υπάρξει «σημαντική αύξηση» του τουρισμού στην Ελλάδα μέσα στην τρέχουσα χρονιά, επισημαίνοντας ότι «στόχος δεν είναι μόνο η βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών, αλλά και η αξιοποίηση της ελληνικής φιλοξενίας, προβάλλοντας το χαμόγελο κόντρα στην οποιαδήποτε ενοχλητική συμπεριφορά που μπορεί να προκαλεί ζημιά από διάφορα άτομα επαγγελματικών κλάδων που έχουν σχέση με τον τουρισμό».

Τον κ. Νικητιάδη παρουσίασε στο κοινό ο πρόεδρος του Νισυριακού Συλλόγου, Γιώργος Ανδριώτης. Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν οι γενικές πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Aγη Μπαλτά και Κούλα Σοφιανού αντίστοιχα, ο πρόξενος της Ελλάδας Ευάγγελος Κυριακόπουλος και ο διευθυντής του ΕΟΤ Αμερικής Χρύσανθος Πετσίλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου