Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία του Κωστή Μουσουρούλη στην ολομέλεια της Βουλής για τον εκσυγχρονισμό του Γενικού Εμπορικού Μητρώου

Ο Βουλευτής Χίου, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου της Νέας Δημοκρατίας «Εκσυγχρονισμός του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και απλούστευση διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων», τόνισε:
«Το πόσο γρήγορα μια επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει νομική προσωπικότητα σίγουρα δεν είναι το κυρίαρχο ζήτημα που μας απασχολεί σήμερα. Ο συνάδελφος, κύριος Τζέκης, είπε ότι μια τέτοια συζήτηση συνιστά ...
πρόκληση, ιδίως, σε μια εποχή πτώσης του ΑΕΠ, της ρευστότητας, της ανταγωνιστικότητας και ραγδαίας αύξησης της ανεργίας- οι εγγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ είναι περίπου 650.000 που πρέπει να βρουν μέσα σε ένα χρόνο δουλειά, προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα να έχουν επίδομα και ασφάλιση, χωρίς να υπολογίζουμε εκείνους που δουλεύουν με μειωμένο ωράριο και μειωμένες αποδοχές.
Εμείς, κύριοι συνάδελφοι, ως υπεύθυνη, σοβαρή Αντιπολίτευση, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Γι’ αυτό και συντάξαμε και καταθέσαμε δυο προτάσεις νόμου, μια προ τετραμήνου, για τα Επιχειρηματικά Πάρκα και μια προ επταμήνου για τον Εκσυγχρονισμό του ΓΕΜΗ και την απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων.
Η πρώτη πρόταση νόμου αφορά τη συνέργεια μεταξύ επιχειρήσεων που εγκαθίστανται σε ένα πάρκο, και η δεύτερη, αφορά την ταχύτητα. Επιτρέψτε μου να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι με αυτές τις δυο λέξεις, δηλαδή συνέργεια και ταχύτητα, έχετε πάρει διαζύγιο ακόμα και στο εσωτερικό της Κυβέρνησης. Πρώτον, με τις συνέργειες, διότι αντιλαμβάνεσθε ότι το νομοσχέδιο που συζητάμε δεν είναι υπόθεση της κας Κατσέλη πριν και του κ. Χρυσοχοΐδη σήμερα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι εμπλοκή έχει π.χ. το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για το πτωχευτικό δίκαιο κ.ο.κ. Και δεύτερον, με την ταχύτητα, διότι σας θυμίζω ότι ξεκίνησε η συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Πασόκ τον Απρίλιο του 2010 για να ψηφιστεί τον Ιούνιο 2010 και να παραμείνει έκτοτε στο ψυγείο. Να το πω αλλιώς: από την επικοινωνιακή βιτρίνα της Κυβέρνησης, πέρασε στη νομοθετική της αποθήκη. Γιατί μη μου πείτε, ότι δεν υπάρχουν και άλλες πρωτοβουλίες και άλλες νομοθετικές πράξεις της Κυβέρνησης που σήμερα βρίσκονται σε αυτήν την αποθήκη. Πάντως, ένα είναι βέβαιο: ότι αυτή η πρωτοβουλία μας βοηθάει στην ανταγωνιστικότητα και στην απασχόληση.

Θέλω να πω λοιπόν, ότι το ΓΕΜΗ ήταν μια προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα ένα κεντρικό μητρώο, ενοποιώντας όλα τα μητρώα που τηρούνται σε διαφορετικές αρχές: στα Επιμελητήρια για τις ατομικές επιχειρήσεις, στο πρώην Υπουργείο Ανάπτυξης και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για τις Ανώνυμες Εταιρίες και στα Πολιτικά Δικαστήρια για τις ΕΠΕ και για τις προσωπικές εταιρείες, δηλαδή τις ΟΕ και τις ΕΕ. Όλα αυτά είχαν στόχο: πρώτον, να βελτιώσουν την ασφάλεια των συναλλαγών, πάγιο αίτημα και όλου του εμπορικού κόσμου της χώρας. Δεύτερον και πολύ βασικό: εμείς θέλαμε, μέσα από την ηλεκτρονική χαρτογράφηση - φανταστείτε το ΓΕΜΗ σαν ένα ‘’κτηματολόγιο’’ για τις επιχειρήσεις- να πετύχουμε συνέργεια μεταξύ Κράτους και επιχειρήσεων αλλά και συνεργασία μεταξύ των ιδίων των επιχειρήσεων: δηλαδή να ξέρει ο ένας πού βρίσκεται ο άλλος κ.ο.κ. Και τέλος, να παρακολουθούμε καλύτερα την επιχειρηματική δραστηριότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί με τον τρόπο αυτό θα βλέπουμε και τις τάσεις που επικρατούν - ποιες επιχειρήσεις σε ποιους κλάδους ανοίγουν αλλά και τη γεωγραφική κατανομή τους – δηλαδή πού ανοίγουν. Και αν τα είχαμε αυτά τα στοιχεία, μέσα από μια τέτοια ψηφιακή χαρτογράφηση, πιστέψτε με ότι θα μπορούσαμε και πολιτικές να χαράξουμε καλύτερα, αλλά και εργαλεία να φτιάξουμε. Κοιτάξτε για παράδειγμα τον Επενδυτικό Νόμο: ανεξάρτητα με του πού θα το πάει ο κ. Χρυσοχοΐδης, του λείπουν αυτά τα στοιχεία. Δεν μπορώ να καταλάβω, για παράδειγμα, με ποιον τρόπο θα αποφασίσει να ενισχύσει τον έναν ή τον άλλον κλάδο ή να προτάξει τη μία ή την άλλη περιοχή με τα ποσοστά ενίσχυσης, αν δεν έχει τέτοια δεδομένα.
Ήταν, λοιπόν, ανάγκη για την χώρα να αποκτήσει ένα ψηφιακό σύστημα εμπορικής δημοσιότητας, όπως λέμε. Τι θα κάνει αυτό; Και διαδικασίες ταχύτατες σε μια μέρα αλλά και μεταβολές διαδικασιών. Μάλιστα είχαμε προβλέψει με τον κ. Χατζηδάκη και τη μετάπτωση όλων των στοιχείων των άλλων επιχειρήσεων, όχι μόνο για τις νεοϊδρυόμενες. Δηλαδή, με όχημα το ΓΕΜΗ θα επιχειρούσαμε μια μεταρρύθμιση και θα εκσυγχρονίζαμε και το Εμπορικό Δίκαιο.
Έρχεται λοιπόν η Κυβέρνηση και αντί να δουλέψει πάνω σε αυτήν την πρόταση, που προβλέπει στην ουσία, σε ένα σημείο να διεκπεραιώνονται τα πάντα, αρχίζει και το “απλώνει”.
Ξεκινά με τους συμβολαιογράφους: 3.200 συμβολαιογράφοι εμπλέκονται για τις ΑΕ και τις ΕΠΕ. Προχωρά στα Επιμελητήρια, περίπου 100 και εμπλέκει και τα ΚΕΠ, 100 περίπου, στα οποία φόρτωσε, μέσα στον νόμο, πλειάδα διαδικασιών, όπως πχ την παραλαβή όλων των εγγράφων και τη συνομιλία τους με όλες τις υπηρεσίες του κράτους: δηλαδή με τον ΟΑΕΔ, με τον ΟΑΕΕ, με το TAXIS κλπ. Και, βέβαια, να εισπράττουν και χρήματα για αυτές τις υπηρεσίες. Αναρωτιέμαι αν τα ΚΕΠ μπορούν από το νόμο να κάνουν αυτή τη δουλειά και πολύ περισσότερο να κάνουν και έλεγχο νομιμότητας.
Όλα αυτά δημιούργησαν στην επιχειρηματική κοινότητα μια απίστευτη σύγχυση. Πού θα πάνε οι επιχειρήσεις, όταν ο φυσικός τους χώρος είναι τα επιμελητήρια; Επιπλέον δεν μειώθηκε και το κόστος. Το «Ενιαίο Τέλος» που αποκαλείτε «Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας», δεν περιλαμβάνει το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου, την αμοιβή των συμβολαιογράφων και το παράβολο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτό, νομίζω κύριε Υπουργέ, οδήγησε τον κ. Χρυσοχοΐδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα για να μην παρεξηγηθώ, να αποκαλέσει τον Νόμο της κυρίας Κατσέλη, «νεοφιλελεύθερη σαχλαμάρα». Διότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι επί της αρχής υπάρχει διαφωνία του κ. Χρυσοχοΐδη. Αν είναι δυνατόν!
Κύριοι συνάδελφοι,

Η πιο βασική διάσταση της επιχειρηματικότητας, είναι ο χρόνος. Και επειδή αναφέρομαι στο χρόνο, να σας πω και κάτι άλλο. Το Μνημόνιο σας θέτει καταληκτική ημερομηνία για να εφαρμοστεί ο Νόμος τον Μάρτιο. Εσείς κάθεστε και το κοιτάτε. Πρέπει λοιπόν να δεσμευτείτε: θα τον αλλάξετε αυτόν τον νόμο ή θα τον ενεργοποιήσετε ως έχει; Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
Μιλάτε για αναθέρμανση της οικονομίας αλλά πρέπει να την αποδείξετε με πράξεις. Γιατί σήμερα οι πάντες σε αυτή τη χώρα, οι άνεργοι, οι επιχειρήσεις έχουν μια θηλιά περασμένη στο λαιμό τους και δεν αντέχουν άλλο.
Αν, κύριε Υπουργέ, και κλείνω, η Κυβέρνηση είχε πλεόνασμα αναπτυξιακού σχεδίου, αναπτυξιακής στρατηγικής, ίσως να μη χρειάζονταν όλα αυτά. Αλλά έχει έλλειμμα. Σε αυτό το έλλειμμα προσκρούουν οι επενδύσεις και όχι μόνο στη γραφειοκρατία, στην έλλειψη ρευστότητας και στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα.
Κύριε υπουργέ,
Αφού δεν έχετε στρατηγική – και είμαι βέβαιος γι’ αυτό- κατεβάστε ιδέες και κάντε τις έργο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου