Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ποιά θέματα, τουριστικού κυρίως ενδιαφέροντος, περιέχει το υπόμνημα που κατέθεσε ο βουλευτής Χίου Κωστής Μουσουρούλης στον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη, μετά τη συνάντησή τους

Με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργο Νικητιάδη, συναντήθηκε στην αρχή της εβδομάδας, ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Μουσουρούλης.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του υφυπουργού, μετά την πρόσκληση που είχε απευθύνει στο βουλευτή, κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησής του, για το θέμα της Μαρίνας Χίου.

Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν...
απόψεις, σχετικά με θέματα τουριστικής ανάπτυξης της Χίου, τα οποία ο κ. Νικητιάδης δεσμεύτηκε να εξετάσει, ενώ ο Κωστής Μουσουρούλης κατέθεσε γραπτώς σκέψεις και προτάσεις για την τουριστικά ανάπτυξη του Νομού Χίου.

Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:

"Με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης, σε συνέχεια της ευγενικής πρόσκλησης που μου απευθύνατε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής μου στη Βουλή για το θέμα της Μαρίνας της Χίου, θα ήθελα να σας καταθέσω και γραπτώς ορισμένες σκέψεις μου σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη του Νομού Χίου.

Παρακάμπτοντας τα κοινώς αποδεκτά περί της αναπτυξιακής σημασίας του τουρισμού, θα ήθελα, καταρχήν, να επισημάνω το διαφοροποιημένο τουριστικό πρότυπο του Νομού, που σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για νέες επενδύσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Στο πνεύμα αυτό, θα πρότεινα να αναλάβετε σχετική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους τρείς, πλέον, Δήμους του Νομού, την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, τους τοπικούς φορείς καθώς και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Βορείου Αιγαίου.

Ακολούθως, παραθέτω ορισμένα θέματα ενδιαφέροντος του Υπουργείου σας, για τα οποία απαιτούνται άμεσες τελικές ενέργειες από πλευράς των υπηρεσιών σας :

 Το Μουσείο Μαστίχας, έχει, όπως γνωρίζετε, ιδιαίτερη σημασία για την τουριστική, πολιτιστική και γενικότερα την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Χίου. Βάσει της απάντησης του Υπουργείου σας σε πρόσφατη ερώτησή μου, πρόκειται για ένα απολύτως ώριμο έργο προς άμεση ένταξη στο ΕΣΠΑ, η δε διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία. Ωστόσο, δεδομένης της συσσωρευμένης καθυστέρησης, πέραν του ενός έτους, θα παρακαλούσα για την άμεση επικοινωνία του γραφείου σας με το γραφείο του αρμόδιου Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στις υπηρεσίες του οποίου φαίνεται πως εκκρεμεί η τελευταία απαραίτητη υπογραφή.

 Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών Βολισσού δυναμικότητας 54 θέσεων ελλιμενισμού, είναι ένα ακόμη ώριμο έργο αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Τουριστικών Λιμένων, το οποίο, όπως πληροφορήθηκα εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα. Κατά συνέπεια αναμένεται η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού και η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δικαιούχου του έργου (ΕΟΤ) και του Φορέα Λειτουργίας (σημερινός Δήμος Αμανής). Είναι σαφές ότι το έργο αυτό, συμβάλλει στην προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ενώ δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης σε μία αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή όπως η Αμανή, ταυτόχρονα νησιωτική και ορεινή. Για το λόγο αυτό θα παρακαλούσα για τις οδηγίες σας προς τις υπηρεσίες, προκειμένου να επισπεύσουν τις σχετικές διαδικασίες.

 Η Μαρίνα Χίου στην περιοχή Καστέλο, όπου ήδη από τη δεκαετία του ‘90 έχουν δημιουργηθεί σημαντικές λιμενικές εγκαταστάσεις, μπορεί να αποτελέσει πόλο μεγάλης ανάπτυξης, δεδομένου ότι διαθέτει χερσαία ζώνη πολλαπλών δυνατοτήτων, πέραν των απαραίτητων για την εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής. Σε γραπτές απαντήσεις σας αλλά και στη συζήτηση επίκαιρης Ερώτησής μου στη Βουλή, αναφέρατε ότι αναμένεται η διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου – επενδυτή για οκτώ Μαρίνες της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη. Θέλω να πιστεύω ότι, διαβλέποντας τις συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί σήμερα, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο αντικείμενου του διαγωνισμού προϋποθέσεις όπως η δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση της τουριστικής διασυνοριακής κίνησης, η δημιουργία αγοράς τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών κλπ. Είναι σαφές ότι οι επενδυτές πρέπει να έχουν κίνητρο προκειμένου να εμπλουτίσουν περαιτέρω τις χρήσεις στη χερσαία ζώνη της Μαρίνας και με άλλες δραστηριότητες, θετικές για την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση, σε συνάφεια, βεβαίως, με το επιχειρηματικό τους σχέδιο και υπό προϋποθέσεις πλήρους ικανοποίησης των περιβαλλοντικών όρων και των ειδικών συνθηκών της περιοχής. Στο πνεύμα αυτό, ενδέχεται να απαιτείται επικαιροποίηση του Νόμου 2160/93 «Ρυθμίσεις για τον Τουρισμό και άλλες διατάξεις».

 Σημειώνω, επίσης ότι στο θαλάσσιο χώρο της Μαρίνας έχουν, εδώ και αρκετά χρόνια, εγκαταλειφθεί τουριστικά σκάφη, για την απομάκρυνσή των οποίων έχω, επανειλημμένα, ζητήσει την κινητοποίηση του Υπουργείου σας. Κατά την εκτίμησή μου απαιτείται η επίσπευση των διαδικασιών του Ν. 2881/2001 ή και η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, αν υφίσταται ανυπέρβλητο νομικό εμπόδιο.

 Η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που σχετίζονται με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ κατά την ολοκλήρωση των τουριστικών επενδύσεων, αποτελεί ένα σημαντικό θέμα προς αντιμετώπιση. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ανάγκη άμεσης στελέχωσης του περιφερειακού τμήματος του ΕΟΤ. Το θέμα αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, λόγω των εξαιρετικά μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται, λόγω έλλειψης προσωπικού. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζει και η Διοίκηση του ΕΟΤ, η οποία προτίθεται να προχωρήσει, από το 2011, σε προσλήψεις συμβασιούχων. Θα σας πρότεινα, ωστόσο, να εξετάσετε το ενδεχόμενο μετατάξεων προσωπικού, προκειμένου να υπάρξει άμεση και οριστική λύση.

 Σημαντικό για το Νομό μας θέμα αποτελεί το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο αν και εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο 2009 παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού, δεν λειτούργησε λόγω μεταγενέστερης απόφασης του Υπουργείου Παιδείας να μην το συμπεριλάβει στο μηχανογραφικό δελτίο εισακτέων. Το εν λόγω τμήμα, εκτός της αυτονόητης σημασίας του για το ίδιο το Πανεπιστήμιο, μέσω της εξειδίκευσης που θα παρέχει, αναμένεται να συντελέσει στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, βασικό ζητούμενο και από την πλευρά του Υπουργείου σας. Πέραν της επιτυχούς ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων νομικών και ακαδημαϊκών διαδικασιών, και επειδή το Τμήμα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να μπορεί λειτουργήσει κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, θα παρακαλούσα για τις ενέργειές σας προς την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας.

 Αν και τα θέματα είναι πολλά, και γι’ αυτό επιφυλάσσομαι να επανέλθω, περιορίζομαι σε δυο ακόμη που, κατά τη γνώμη μου, χρήζουν ουσιαστικής αντιμετώπισης.

Πρόκειται για την ανάγκη επιτάχυνσης των δράσεων Τουρισμού του ΕΣΠΑ, μέσα από την πολυτομεακή προσέγγιση που επιβάλλει ο σχεδιασμός του, καθώς και η μέριμνα που πρέπει να περιέχει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος για τις λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας. Για το πρώτο θέμα, σας επισυνάπτω σχετική επιστολή μου προς τον Υπουργό κύριο Γερουλάνο, στην οποία εξηγώ τους λόγους για τους οποίους οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην προώθηση των έργων ΕΣΠΑ του Υπουργείου σας, δεν οφείλονται στην έλλειψη τομεακού προγράμματος. Το δεύτερο θέμα δεν φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψη στο προσχέδιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η συμβολή του Υπουργείου σας στην εκπόνηση συγκεκριμένων προτάσεων προς το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Κύριε Υφυπουργέ,

Η Χίος έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη διαφοροποιημένου τουριστικού προϊόντος με έμφαση στην αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού της κεφαλαίου. Υπάρχουν στο Νομό όλες οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν πολλές από τις νέες μορφές τουρισμού που σε άλλες περιοχές της χώρας παραμένουν επί χρόνια ζητούμενο. Αναφέρομαι βεβαίως στο θαλάσσιο, τον πολιτιστικό, το θρησκευτικό τουρισμό, τον αγροτοτουρισμό αλλά και τον ιαματικό τουρισμό. Ειδικότερα για τον ιαματικό τουρισμό, σημειώστε ότι το ΙΚΑ δεν συμπεριέλαβε τη Χίο (Αγιάσματα Δήμου Αμανής) στις παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές που εξαιρούνται από τον περιορισμό μετάβασης στις πλησιέστερες του τόπου κατοικίας ιαματικές πηγές, όπως συνέβη για τη Σαμοθράκη, τη Νίσυρο, την Ικαρία και τη Μυτιλήνη.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω θεμάτων που ενδεικτικά σας ανέφερα, είναι λογικό, οι πολίτες της Χίου να αναζητούν την ιδιαίτερη προσοχή των φορέων της πολιτείας και ειδικά του καθ’ ύλη αρμόδιου υφυπουργείου Τουρισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, πιστεύω ότι θα καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου