Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, τα ελάχιστα ποσά της υποχρεωτικής ασφάλισης, αναπροσαρμόζονται εκ νέου από 1ης Ιανουαρίου 2011.
Αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών έρχονται από την 1η μέρα του νέου χρόνου και οι αυξήσεις αυτές, όπως εκτιμούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, θα κυμανθούν γύρω στο...
4% με 5%, ενώ κάποιες άλλες κατηγορίες ασφαλίστρων ενδεχομένως να μειωθούν.
Παράλληλα, αναπόφευκτη θεωρείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, μέσα στην επόμενη τριετία, η οικοδόμηση ενός συστήματος συντάξεων όπου ο καθένας πολίτης θα έχει τον δικό του αποταμιευτικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται για τις εξελίξεις αυτές.
Αυτά προέκυψαν από τη συζήτηση που είχε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Αllianz Ελλάδος κ. Π. Παπανικολάου με δημοσιογράφους για την παρουσίαση των μελλοντικών στόχων της εταιρείας. Σε ότι αφορά στις αυξήσεις των ασφαλίστρων επισημάνθηκε ότι σημαντική αιτία της ανόδου πέρα από την άνοδο των ορίων ασφαλιστικής κάλυψης είναι η άνοδος του ΦΠΑ στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις και αναμένεται να συμβάλλουν στην επιβάρυνση του ασφαλίστρου.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, τα ελάχιστα ποσά της υποχρεωτικής ασφάλισης, αναπροσαρμόζονται εκ νέου από 1ης Ιανουαρίου 2011 και καθορίζονται στα 750.000 ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και 750.000 ευρώ ανά ατύχημα σε περίπτωση υλικής ζημιάς, ενώ από 1ης Ιουνίου 2012 τα παραπάνω ποσά ανεβαίνουν στο 1 εκατ. ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και σε 5 εκατ. ευρώ ανά ατύχημα.
Στο μεταξύ το θέμα της εισόδου των ασφαλιστικών εταιρειών, πιο δυναμικά, στο συνταξιοδοτικό, φαίνεται ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία αναθερμαίνει τις συζητήσεις.
Ο πρόεδρος Επιτροπής Ζωής, Υγείας, Συντάξεων και Τραπεζοασφαλειών της Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου στο συνέδριο του Economist σημείωσε την ανάγκη άμεσης λήψης διαρθρωτικών μέτρων προκειμένου να επιτραπεί η οικοδόμηση ενός τέτοιου συστήματος συντάξεων και σημείωσε ότι για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να δημιουργηθούν τρεις πυλώνες: "φορολογικά κίνητρα, θεσμικό πλαίσιο και εποπτεία".
Σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου, ο καταλληλότερος φορέας για την υλοποίηση αυτού του κεφαλαιοποιητικού συστήματος είναι η ιδιωτική ασφάλιση. "Ο χώρος της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί άμεσα να δώσει τη λύση που χρειάζεται. Η ιδιωτική ασφάλιση είναι πρόθυμη να συζητήσει άμεσα με την πολιτεία την προοπτική συνεργασίας, έτσι ώστε ν' αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός συμπληρωματικός ρόλος ασφάλισης υγείας", τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι "η λύση του ασφαλιστικού χρειάζεται αύξηση της αποταμίευσης. Και για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται φορολογικά κίνητρα. Στη διαχείριση αυτού του συστήματος μπορεί να προσφέρει έτοιμες λύσεις η ιδιωτική ασφάλιση μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα καθορίσει και θα εποπτεύσει η πολιτεία".
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Αllianz Ελλάδος κ. Π. Παπανικολάου στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των μελλοντικών στόχων της εταιρείας ανέφερε ότι το άνοιγμα της αγοράς των συντάξεων θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη εξέλιξη μέσα στα επόμενα χρόνια ενώ ένας από τους λόγους για τους οποίους βλέπει η εταιρεία ότι θα επιτύχει τους στόχους της για μέση ανάπτυξη γύρω στο 10% μέσα στην επόμενη τριετία και θα είναι συγκαταλέγεται μεταξύ των 5 κορυφαίων εταιρειών της χώρας είναι και η ανάπτυξη της αγοράς των συντάξεων.
Η αγορά των συντάξεων εκτιμάται ότι είναι μια δυνητική αγορά η οποία στα επόμενα 5 με 10 χρόνια θα κυμανθεί μεταξύ 7 και 10 δισ. ευρώ, ανάλογα πάντα με την ταχύτητα των εξελίξεων και το ρυθμό ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας και σύμφωνα με την εκτίμηση της εταιρείας αυτοί που θα διεκδικήσουν μερίδιο της θα είναι ''πιο έτοιμοι'' αλλά ο κλάδος δεν μπορεί να διανύσει τη διαδρομή αυτή χωρίς την ενεργή υποστήριξη της πολιτείας.
Ο Έλληνας οφείλει να σκεφθεί και να πράξει πιο υπεύθυνα. Οφείλει να πει ότι «η σύνταξη είναι τελικά δική μου υπόθεση και πρέπει να φροντίσω για το μέλλον μου γιατί κανείς άλλος δεν πρόκειται να το κάνει για λογαριασμό μου» όπως ανέφερε ο κ. Παπανικολάου προσθέτοντας ότι από την πλευρά της η πολιτεία έχει χρέος να εξασφαλίσει εστιασμένα φορολογικά κίνητρα σε προϊόντα σύνταξης, προϊόντα ειδικών προδιαγραφών, που διασφαλίζουν τον προνοιακό χαρακτήρα της παροχής.
Σημειώνεται τέλος ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας στη χώρα μας υπήρξε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, αλλά δεν έγινε συζήτηση για κάποιο από αυτά τα θέματα παρά μόνο ενημέρωση από τους ασφαλιστές για τις θέσεις τους. Η συζήτηση όμως δεν τελείωσε. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επισήμανση από την πλευρά της τρόικας ότι σε τρεις μήνες θα ξανασυζητήσουν για τις εξελίξεις στον κλάδο.
Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!
Ετικέτες
Χίος
(4255)
Βολισσός
(192)
ΟΧΣΑ
(141)
Οινούσσες
(131)
Βροντάδος
(84)
Πυργί
(80)
Μεστά
(54)
Κάμπος
(39)
Χαλκειός
(36)
Αρμόλια
(32)
Καλλιμασιά
(29)
Καλαμωτή
(24)
Ποταμιά
(20)
Λεπτόποδα
(19)
Κουρούνια
(18)
Πισπιλούντα
(18)
Κέραμος
(17)
Θυμιανά
(16)
Χάλανδρα
(15)
Καρυές
(13)
Λαγκάδα
(13)
Καμπιά
(12)
Νένητα
(12)
Δαφνώνας
(11)
Βίκι
(9)
Νεοχώρι
(8)
Πιραμά
(7)
Ελευσίνα
(5)
Κηφισιά
(4)
Γρου
(2)
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου