Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Σύσκεψη στη ΓΓΑ για την καταπολέμηση της βίας: Στο ποδόσφαιρο έχουν εμπλακεί θέματα εκτόνωσης της γενικότερης κοινωνίας μας και όχι του αμιγώς αθλητικού χώρου

Το θέμα της καταπολέμησης της βίας ήταν το κυρίαρχο στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού υπό τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη και στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του ποδοσφαίρου, μ’ αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος της Super League.
Θέμα της σύσκεψης ήταν: «Αποτίμηση των Ελληνικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων από τη σκοπιά της αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας στα γήπεδα για τον 1ο γύρο της Αγωνιστικής Περιόδου 2010-2011. Ανταλλαγή απόψεων».

Ανάμεσα στ’ άλλα που ειπώθηκαν σημαντικότερη είναι η επισήμανση που τονίστηκε ότι στο ποδόσφαιρο, έχουν εμπλακεί θέματα εκτόνωσης της γενικότερης κοινωνίας μας και όχι του αμιγώς αθλητικού χώρου, όπως είχαμε στο παρελθόν. Ο κ. Νικητιάδης,...
σε δηλώσεις, που έκανε τόνισε:

«Όπως γνωρίζετε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, πραγματοποιείται σήμερα και είναι σε εξέλιξη μια πολύ σημαντική σύσκεψη με αντικείμενο την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.
Έχουν κληθεί όλοι οι εταίροι φορείς που έχουν άποψη και συμμετέχουν στο ποδοσφαιρικό και στο αθλητικό γίγνεσθαι γενικότερα. Και αναπτύσσεται ένας διάλογος, άκρως, ιδιαιτέρως, εποικοδομητικός, ένας διάλογος παραγωγικός, όπου ο καθένας ελευθέρως εκφράζει τις απόψεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα καταπολεμήσουμε καλύτερα τη βία στα γήπεδα».

Η αστυνομία με στοιχεία απέδειξε ότι έχουν
μειωθεί σε σχέση με πέρσι τα φαινόμενα βίας

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα στοιχεία που παρέθεσε η αστυνομία και από τα οποία αποδεικνύεται ότι υπάρχει μείωση στα φαινόμενα της βίας φέτος σε σχέση με την περσινή περίοδο.
«Πρέπει να πω ότι από την Ελληνική Αστυνομία παρατέθηκε μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν μια μείωση στα επεισόδια σε σχέση με την περσινή χρονιά, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε.

Μια μείωση στα επεισόδια, μπορεί μεν να οφείλεται στην επαγρύπνηση της πολιτείας και στο θάρρος και στην επαγρύπνηση των ίδιων των ΠΑΕ, που πραγματικά δε θέλουν και δεν επιθυμούν τη βία, αλλά δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να καιροφυλακτούμε ή ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σ’ όλα τα μέτρα που έχουμε σχεδιάσει.

Δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενεργοποιηθούμε, να προχωρήσουμε με το νέο αθλητικό νόμο, να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα, έτσι ώστε το φαινόμενο της βίας, να ελεγχθεί απολύτως, να καταφέρουμε να μην εκδηλώνεται σε καμία περίπτωση. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίζουμε την προσπάθεια και να μη σταματάμε, ούτε μια στιγμή».

Ακολούθως έφερε ως παράδειγμα την Μεγ. Βρετανία και την προσπάθεια που έγινε εκεί, για την καταπολέμηση της βίας, η οποία διήρκεσε τουλάχιστον 5 χρόνια. Τονίζοντας ότι και εκεί: «Δυστυχώς, η εξαφάνιση ήταν προσωρινή διότι άρχισε να επανέρχεται το φαινόμενο.
Απαιτούνται πολλές φορές μέτρα, αυστηρά που μπορεί να είναι και επώδυνα. Πρέπει να προσπαθούμε διαρκώς για να εξαφανίσουμε το φαινόμενο».

Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να πιστεύουμε ότι θα εξαφανιστεί το φαινόμενο της βίας από τους αγωνιστικούς χώρους διότι «στο τέλος-τέλος 2.500-3.000 άτομα, ούτε 3.000 δεν είναι σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, αυτά τα οποία αμαυρώνουν την εικόνα, του ελληνικού ποδοσφαίρου, του ελληνικού αθλητισμού, των γηπέδων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Super League, είπε:

«Είναι απολύτως βέβαιο ότι οποιοδήποτε γεγονός δεν εξελίσσεται ειρηνικά και ανώδυνα και έχει χαρακτηριστικά έντονης αντιπαράθεσης, εκ των πραγμάτων μπορεί να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να εκδηλώνεται η βία.
Η πολιτεία βεβαίως δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη λειτουργία ενός σωματείου δημοκρατικά λειτουργούντος, αλλά από την άλλη η πολιτεία, οφείλει να παρεμβαίνει προκειμένου να δείχνει το δρόμο τον ειρηνικό. Σε τέτοιες πρωτοβουλίες είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε.
Εγώ ήδη είχα κάνει συναντήσεις και με τους τρεις προέδρους των μεγάλων ποδοσφαιρικών σωματείων, ήδη έχω πραγματοποιήσει συναντήσεις και με την ΕΠΟ και θα πραγματοποιηθούν και άλλες επόμενες συναντήσεις».

Νόμος στη Βουλή με το νέο χρόνο
για την καταπολέμηση της βίας


Ακόμα, ο κ. Νικητιάδης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που θα αναλάβει η πολιτεία και μέσα στο επόμενο διάστημα θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας.
«Το επόμενο βήμα μας θα είναι όσο συντομότερα γίνεται να δώσουμε στη δημοσιότητα το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα ζητήματα καταπολέμησης της βίας.
Θα δώσει αυτό αφορμή για ένα πλατύτερο δημοκρατικότερο διάλογο στα ζητήματα της βίας και θεωρώ ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες προϋποθέσεις για να περιορίσουμε το φαινόμενο της βίας.

Για το πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο είπε:

«Η κατάθεση είναι διαφορετικό πράγμα από το να δοθεί στη δημοσιότητα. Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα στον πρώτο μήνα του νέου έτους, το αργότερο στο τέλος Ιανουαρίου, πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα, να είναι δηλαδή στη διαβούλευση». Και συνέχισε:
«Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για πολλά άλλα ζητήματα. Το ό,τι δεν υπήρχε ακόμη πρόβλεψη δε σημαίνει ότι δεν ελήφθησαν πολλά και σημαντικά μέτρα. Δε σημαίνει ότι δε λειτουργούσε το επιχειρησιακό κέντρο, δε σημαίνει ότι η αστυνομία δε βρισκόταν σε διαρκή επαγρύπνηση, δε σημαίνει ότι δεν έγιναν επεμβάσεις, παρεμβάσεις σε συνδέσμους, δε σημαίνει ότι δεν ήταν ενισχυμένη η δύναμη της αστυνομίας, σε κρίσιμες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις.
Άρα η πολιτεία επαγρυπνεί και ο τρόπος να αντιμετωπιστεί η βία δεν είναι μόνο δια της νομοθετικής εργασίας, αλλά και δια πολλών άλλων μεθόδων που η πολιτεία οφείλει να επαγρυπνεί για να τα αντιμετωπίσει».

Με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής τόνισε:
Όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες ο δρόμος της Πολιτείας με το συντεταγμένο ποδόσφαιρο είναι επιβεβλημένος. Αντικείμενο αυτής της συζήτησης ήταν η αποτίμηση, από τη σκοπιά του προβλήματος της βίας στα γήπεδα, του τι συνέβη στον πρώτο γύρο των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων. Δηλαδή αν πήγαμε καλύτερα ή χειρότερα.
Ξέρω ότι πολλοί Έλληνες πολίτες θα πούνε ότι και φέτος έχουμε μία από τα ίδια. Η λεπτομερής όμως διείσδυση στα στοιχεία, σε μία θερμή γραμμή και ένα παρατηρητήριο, το οποίο λειτουργεί από αγώνα σε αγώνα, δείχνει ότι συνολικά στα ελληνικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα σημειώνεται κάποια πρόοδος στην ένταση και στο είδος των επεισοδίων, καθώς και στην έκταση των εμπλεκομένων προσώπων και ΠΑΕ.
Η ζωή θα δείξει αν η πρόοδο αυτή θα προχωρήσει περαιτέρω ή αν θα είναι εύθραυστη και επισφαλής. Εκτιμούμε όμως, ότι η οδός της συνεννόησης θα αποδώσει περαιτέρω καρπούς και τα γεγονότα θα είναι σημαντικά μειωμένα.
Σημειώνω ότι μελετήσαμε επίσης τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βίας, όπως εκδηλώνονται στη φετινή αγωνιστική περίοδο τα οποία χαρακτηρίζει περισσότερο οι εμφύλιοι μεταξύ μερίδων οπαδών Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών, οπαδών που δεν έχουν ούτε στοιχειωδώς την κουλτούρα της ήττας, γιατί στο ποδόσφαιρο υπάρχουν δύο ομάδες και δεν παίζει μόνο μία, και ούτε είναι υποχρεωτικό να κερδίζει μόνο μία, ενώ πέρυσι είχαμε σοβαρές αντιπαλότητες μεταξύ οπαδών αντιπάλων ομάδων, και αυτό το μελετούμε με ιδιαίτερη προσοχή, είναι ένα νέο χαρακτηριστικό και έχει πτυχές και πειθαρχικές και άλλες νομικές τις οποίες δεν είχαμε προβλέψει».

Ο γγΑ ζήτησε τροποποιήσεις του πειθαρχικού κανονισμού της ΕΠΟ, και λέγοντας χαρακτηριστικά:

Προς την ΕΠΟ έθεσα δύο θέματα, κροτίδες βεγγαλικά εύφλεκτες ύλες, ο πειθαρχικός κανονισμός της ΕΠΟ –κατά την απόψή μας- πρέπει να αστικοποιηθεί προς την κατεύθυνση απομάκρυνσης από τα ελληνικά γήπεδα όλων αυτών των υλικών, τα οποία διαμορφώνουν την πρώτη ύλη, την επικίνδυνη ατμόσφαιρα την οποία καθορίζουν πολλά επεισόδια.
Και το δεύτερο είναι η πολλή αυστηρή τιμωρία σε περιπτώσεις στις οποίες απειλείται η σωματική ακεραιότητα των αγωνιζομένων και των νομίμως παρευρισκομένων μέσα στον αγωνιστικό χώρο.


Είναι προφανές ότι σε μεγάλο βαθμό, μέρος της βίας υποδαυλίζεται από δηλώσεις εριστικές οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Είναι επίσης προφανές ότι η κρίση όσο εντείνεται διαμορφώνει και αυτή μία εύφορη γη για ορισμένα φαινόμενα βίας. Δεν μας διαφεύγουν οι αντικειμενικοί, αυτοφυείς όπως θα έλεγε κανείς, παράγοντες διαμόρφωσης της βίας. Όμως αυτό είναι ένα θέμα, το άλλο θέμα είναι το να εξασφαλίζεις στα ελληνικά γήπεδα συνθήκες οι οποίες να επιτρέπουν σε κάθε πολίτη να παρακολουθήσει την ομάδα του χωρίς να κινδυνεύει να σπάσει το κεφάλι του ή να σκοτωθεί.

Στη σύσκεψη εκτός από τους κ.κ. Νικητιάδη και Μπιτσαξή την πολιτεία εκπροσώπησε, ο γενικός γραμματέας, Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Θανάσης Ξηρός την αστυνομία, ο αρχηγός Λευτέρης Οικονόμου, ο αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ Γιώργος Γαλιάτσος, παρέστη ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ενώ τους παρακάτω φορείς εκπροσώπησαν οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι, ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, Super League Ευάγγελος Μαρινάκης, Γιώργος Μποροβήλος, Πατρίκ Κομνηνός, Θανάσης Μαχαίρας, Γιάννης Μόραλης, Football League Σπύρος Καλογιάννης, Στέλιος Σφακιανάκης, ΠΣΑΠ Στέλιος Γιαννακόπουλος, Κίμωνας Ευαγγελάτος, ΔΕΑΒ Γιάννης Πανούσης, Γιάννης Φωτόπουλος, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ΠΣΑΤ Αντώνης Αντωνόπουλος, Τάσος Αντωνίνης, επίσης μετείχαν ο σύμβουλος του υφυπουργού Περικλής Βασιλάκης και το μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού κ. Πετρουνάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου