Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Ο Τραμπ "τα βάζει" με τον Ερντογάν για την Ελλάδα! Σπεύδουν αμερικανικά πλοία στο Αιγαίο

Ο Τραμπ `τα βάζει` με τον Ερντογάν για την Ελλάδα! Σπεύδουν αμερικανικά πλοία στο Αιγαίο - Οι ΗΠΑ θέλουν να γίνουν "ασπίδα" για την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις
- Ο Τραμπ είναι ενοχλημένος από την συμπεριφορά του Ερντογάν
- Οι Αμερικανοί θα παίξουν τον ρόλο του πυροσβέστη ή του σερίφη


Αμερικανική ναυτική παρουσία στο Αιγαίο ανάλογη με αυτή που η Ουάσιγκτον έχει στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου θέλει να εξασφαλίσει η Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι είναι πολύ κοντά στο να πετύχει τον στόχο της. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι...
αν οι Αμερικανοί θα εμφανιστούν στην περιοχή ως “πυροσβέστες” ή ως “σερίφηδες”.

Η απάντηση θα εξαρτηθεί από την πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων που πάνε από το κακό στο χειρότερο, αλλά και από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις και κριτική που προκαλούν αποσταθεροποίηση.

Οι προκλήσεις των Τούρκων σε Αιγαίο και Κύπρο μπορεί να προκαλούν εκνευρισμό στην κοινή γνώμη αλλά αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία από την στρατιωτική ηγεσία που τις “διαβάζει” με διαφορετικό τρόπο κι έχει μια σειρά πληροφοριών που υποστηρίζουν το επιχείρημα που λέει ότι “η Άγκυρα είναι πολύ στριμωγμένη για να τολμήσει να ανοίξει οποιοδήποτε νέο μέτωπο”.



Οι πιο πρόσφατες ελληνοαμερικανικές επαφές έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Βαγγέλη Αποστολάκη στις ΗΠΑ , όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Αρχηγό Στρατηγό Τζ. Ντάντφορντ. Η αίσθηση που προκύπτει είναι πως η Ουάσινγκτον είναι πολύ δυσαρεστημένη από τις αποφάσεις και τις κινήσεις του Ερντογάν Τελευταίο παράδειγμα η επιμονή του όχι μόνο να διατηρήσει τη στρατιωτική βάση στο Κατάρ ,αλλά και να ενισχύσει τις δυνάμεις που σταθμεύουν εκεί! Η Τουρκία χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ τίθεται απέναντι στη Συμμαχία την οποία θεωρητικά θα μπορούσε να επικαλεστεί αν το Κατάρ δέχονταν επίθεση!

Η επιμονή της Τουρκίας να προκαλεί στην κυπριακή ΑΟΖ, επίσης δεν έχει περάσει απαρατήρητη και έχει ενοχλήσει. Η παρουσία του αεροπλανοφόρου "Τ. Μπους" δεν είναι τυπική. Το πλωτό μεγαθήριο πλέει τις τελευταίες μέρες διαρκώς σε απόσταση 5 έως 6 μιλίων από το "Barbaros" και την τουρκική φρεγάτα που το συνοδεύει.

Η Ουάσινγκτον έχει δείξει την έντονη δυσαρέσκεια της απέναντι στην Άγκυρα και για την πρόθεση της να “σφιχταγκαλιαστεί” με τη Μόσχα, ειδικά σε επίπεδο εξοπλισμών. Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 και οι ΗΠΑ απάντησαν με τον εξοπλισμό των Κούρδων του YPG. Εξοπλισμό με βαρέα όπλα, όχι για την κατάληψη της Ράκας που ήταν περίπου εξασφαλισμένη αλλά για την αναβάθμιση ενός υπαρκτού στρατού που αναμένεται να είναι ο στρατός του Κουρδιστάν. Μάλιστα, στο έδαφος του Κουρδιστάν οι Αμερικανοί κατασκευάζουν ήδη βάση - "καθρέφτη" του Ιντσιρλίκ.

Η Αθήνα θέλει και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρα και θεωρεί την αναβάθμιση της αμερικανική παρουσίας στο Αιγαίο επιβεβλημένη και φαίνεται πως και η Ουάσινγκτον δεν έχει αντίρρηση να μας ικανοποιήσει. Η σχεδόν μόνιμη παρουσία δύο τουλάχιστον αμερικανικών αντιτορπιλικών στο Αιγαίο αλλά και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο που αποτελεί περιοχή ελληνικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα στο κοντινό μέλλον.

Το ΥΠΕΘΑ και προσωπικά ο Π.Καμμένος έχουν θέσει κι ένα ακόμη ζήτημα για τα νησιά του Αιγαίου. Την παραχώρηση μεταχειρισμένων ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων, τα οποία ζητάμε με “φουλ” εξοπλισμό.

Οι Αμερικανοί δεν πρέπει να υποτιμούν και να ξεχνούν ότι η Ελλάδα παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες έχει ήδη δώσει 500 εκατομμύρια για την αναβάθμιση αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας,προχωρά με ταχύτητα τον εκσυγχρονισμό των F-16 και πάνω απ΄όλα έχει δώσει -και δίνει- όποιες διευκολύνσεις έχουν ζητηθεί από τις αμερικανικές Ενόπλες Δυνάμεις.

Πηγή: Εφημερίδα Real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου