Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Capital controls: Οριστικό τέλος – Τι προβλέπει η πρόταση των τραπεζών

Capital controls: Οριστικό τέλος – Τι προβλέπει η πρόταση των τραπεζών- Την οριστική άρση των capital controls, και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς προανήγγειλε ο Δημήτρης Τζανακοπουλος
- Τι προβλέπει η τελευταία πρόταση των τραπεζών για αύξηση στο όριο ανάληψης
- Οι αλλαγές για τη χαλάρωση των περιορισμών και από πότε θα ισχύσουν


Μιλώντας στο συνέδριο των εξαγωγέων ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε πως αυτό το γεγονός θα ενισχύσει αποφασιστικά την εξαγωγική δραστηριότητα.
Η περίοδος των capital controls βαίνει...
προς το τέλος της, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων έχει ήδη χαλαρώσει και με ταχύτατους ρυθμούς θα είμαστε σε θέση το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουμε την οριστική άρση τους, γεγονός που θα ενισχύσει αποφασιστικά την εξαγωγική δραστηριότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι τράπεζες προτείνουν να επιτραπεί η ανάληψη μετρητών στο 60% από 30% που ισχύει σήμερα, από ποσά που πιστώνονται σε λογαριασμούς δικαιούχων στις ελληνικές τράπεζες από τράπεζες του εξωτερικού.

Παράλληλα προτείνουν και αύξηση στο εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών στα 450 από 420 σήμερα. Ειδικότερα, προτείνουν να τροποποιηθεί ο περιορισμός που ισχύει σήμερα για αναλήψεις 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες και να επιτραπεί σωρευτική ανάληψη έως 1.800 ευρώ μέσα σε διάστημα ενός ημερολογιακού μήνα.

Ζητείται επίσης να επιτραπεί η ανάληψη μετρητών μέχρι του 10% του πιστωτικού ορίου λογαριασμού που συνδέεται με την "Κάρτα του Αγρότη".

Οι ίδιες πληροφορίες τοποθετούν τις επόμενες αλλαγές ως τα τέλη του καλοκαιριού ή τις αρχές φθινοπώρου με στόχο ως τα τέλη του έτους οι όροι να χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο ως την οριστική άρση τους.

Ο Δ. Τζανακοπουλος είπε πως επτά χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης στη χώρα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, κάτι που  αποτυπώνεται ήδη και στους βασικούς δείκτες της οικονομίας. Ειδικά για τις εξαγωγές σημείωσε πως αν και ο τομέας των εξαγωγών δέχθηκε ισχυρές πιέσεις μέσα στην κρίση, κατάφερε να έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για την άρση της αβεβαιότητας από την πρόσφατη συμφωνία και υπογράμμισε πως καθορίστηκαν και τα βήματα που θα οδηγήσουν αφενός στην επάνοδο της χώρας στις αγορές και αφετέρου στο οριστικό τέλος των μνημονίων. Ενώ από τη συμφωνία προκύπτουν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

«Αυτή η συμφωνία για πρώτη φορά διαμορφώνει ένα καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία, προσδιορίζει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, το οποίο –και αυτό είναι εξόχως σημαντικό– συνδέεται με την ανάπτυξη, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα δεν θα βρεθεί ξανά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και του υπερδανεισμού, χωρίς κανένα οικονομικό ορθολογισμό και χωρίς καμία προοπτική.

Και για να μη μείνει κενό γράμμα η λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης που περιλαμβάνεται στη συμφωνία, καταλήξαμε σε ένα σημαντικό αναπτυξιακό πακέτο που θα κατευθύνει πόρους προς την ελληνική οικονομία, η οποία θα στηριχθεί έτι περαιτέρω και από τη δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου