Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Επιστολή του Κωστή Μουσουρούλη στο νέο ΔΣ της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Επιστολή προς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, απηύθυνε ο βουλευτής Χίου και υπεύθυνος τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης, στο οποίο τονίζει ότι καλείται να διαδραματίσει τον κρισιμότερο ίσως ρόλο που είχε αναλάβει Δ.Σ. της Ένωσης στη μακρόχρονη ιστορία της. Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:


«Κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Θα ήθελα καταρχήν να σας συγχαρώ θερμά για την εκλογή σας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Χ. και να συμμερισθώ τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνετε κυρίως απέναντι στους παραγωγούς, αλλά και στη Χιακή κοινωνία ευρύτερα.

Εκτιμώ πως η νέα διοίκηση καλείται να διαδραματίσει τον κρισιμότερο ίσως ρόλο που είχε αναλάβει Δ.Σ. της Ε.Μ.Χ. στη μακρόχρονη ιστορία της, όχι μόνο λόγω των πολλαπλών και διαρκώς εντεινόμενων προκλήσεων του διεθνοποιημένου περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί η Ένωση, αλλά, κυρίως, λόγω των δυσκολιών της παρούσας περιόδου που διανύει η χώρα μας.

Ειδικότερα, η Μαστίχα που παραδοσιακά αποτελεί βασικό αναπτυξιακό μοχλό της χιακής οικονομίας, έχει τις δυνατότητες (μοναδικότητα προϊόντος, στροφή στην κατανάλωση φυσικών προϊόντων) να αμβλύνει τις δυσκολίες αυτές σε τοπικό επίπεδο, να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των παραγωγών, πολλοί από τους οποίους θεωρούν το μέλλον αβέβαιο, και να εξελιχθεί σε ακόμα πιο σημαντική πηγή εισοδήματος για το νησί μας.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, οι προσδοκίες όλων και ιδιαιτέρως των συνεταιρισμών και των παραγωγών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ένωση προκειμένου να διασφαλίσει μια πιο επιτυχημένη πορεία στο μέλλον, αξιοποιώντας, ταυτόχρονα, τις μέχρι σήμερα επιτυχίες της παρελθούσας διοίκησης και διορθώνοντας τυχόν αστοχίες που μπορεί να εμφανίστηκαν κατά το παρελθόν.
Η ιστορία, η εμπειρία και το στελεχιακό δυναμικό της Ένωσης, αποτελούν αναμφίβολα, σημαντικά εφόδια για την ευόδωση της προσπάθειας αυτής. Όπως επίσης και η δυνατότητα που μας δόθηκε, κατά τη συζήτηση και διαμόρφωση του Νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου - Οργάνωση της εποπτείας του Κράτους», να θωρακίσουμε το θεσμικό ρόλο της Ένωσης και των Συνεταιρισμών. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να απευθύνω στους Συνεταιρισμούς τις ευχαριστίες μου για την ανταπόκρισή τους στην από 03.03.2011 σχετική επιστολή μου και την παροχή στοιχείων με βάση τα οποία τεκμηρίωσα τις τροπολογίες που κατέθεσα.
Παράλληλα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο Νόμο «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας», έχει ενσωματωθεί τροπολογία που κατέθεσα για τη θέσπιση ευνοϊκότερων όρων ασφάλισης για τους νησιώτες αγρότες. Στο πλαίσιο της συζήτησης του εν λόγω σχεδίου νόμου είχα καταθέσει δυο ακόμα προτάσεις, που προς το παρόν παραμένουν σε εκκρεμότητα, για όλα τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης που παράγονται στα νησιά: (α) Να έχουν μεγαλύτερη επιδότηση ασφαλίστρου, είτε με μείωση της απαλλαγής, είτε με μείωση της ειδικής εισφοράς, και (β) Την κατά προτεραιότητα αντιμετώπισή τους στις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο Πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής».
Κατά τη γνώμη μου και πιστεύω των περισσοτέρων, εκτός από την ανάδυση ενός ανανεωμένου οράματος για τη Μαστίχα, είναι σημαντικό να αναμορφωθεί και το πρόγραμμα ανάπτυξης της Ένωσης υπό το φως των νέων δεδομένων, καθώς και των κινδύνων που ελλοχεύουν με την επερχόμενη τέταρτη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, περικλείονται - εκτός από την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών, αλληλένδετες προτεραιότητες για το προϊόν, όπως:
 η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με διασφάλιση της ποιότητας και αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζει μια παραδοσιακή καλλιέργεια,
 η στήριξη των παραγωγών με νέα γνώση και κατάρτιση αλλά και με ορθή και έγκαιρη ενημέρωση,
 η προστασία και η δημιουργία νέας προστιθεμένης αξίας, με την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και τεκμηρίωσης και της καινοτομίας,
 η ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγικών δυνατοτήτων, με εδραίωση σε υφιστάμενες παραδοσιακές αγορές του εξωτερικού και με αναζήτηση και κατάκτηση νέων αγορών,
 η καθιέρωση του προϊόντος στη συνείδηση του παγκόσμιου καταναλωτή, με την ανάληψη ενημερωτικών και προωθητικών ενεργειών εκτός των συνόρων,
 η περαιτέρω και πιο δυναμική αξιοποίηση της μεταποιητικής διαδικασίας με την ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού και με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της καινοτομίας,
 η ενίσχυση της απασχόλησης ευρύτερα, με την τόνωση εναλλακτικών τουριστικών, αγροτουριστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που βρίσκουν την αναφορά τους στη Μαστίχα και, βεβαίως,
 η περαιτέρω ανάδειξη και προβολή των Μαστιχοχωρίων.

Στο ανωτέρω πλαίσιο θα ήθελα να κάνω δυο επισημάνσεις που, νομίζω, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τους όρους υλοποίησης ενός προγράμματος ανάπτυξης: πρώτον, η δυναμικότερη συμμετοχή της Ε.Μ.Χ. σε αναπτυξιακά και ερευνητικά προγράμματα και δεύτερον, η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αξιοποίησης του Μουσείου της Μαστίχας, με στόχο την προετοιμασία για όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική διασύνδεση του τουρισμού και του πολιτισμού με τη Μαστίχα. Γνωρίζοντας καλά την ιστορική διαδρομή του έργου, θεωρώ πως μπορεί να εξυπηρετήσει πολύ ευρύτερους στόχους από την ανάδειξη του τόπου και του τρόπου καλλιέργειας της Μαστίχας.

Σε όλα τα ανωτέρω, είναι αυτονόητη και, πιστεύω, δεδομένη, η έμπρακτη υποστήριξη όλων των φορέων του νησιού μας και, βεβαίως, της ίδιας της πολιτείας, αλλά και η καθημερινή λειτουργία της Ένωσης με γνώμονα τις αρχές της αποδοτικότητας, της οικονομικότητας και, ασφαλώς, της διαφάνειας.
Έχω την πεποίθηση πως το νέο Δ.Σ. που απολαμβάνει την ευρεία εμπιστοσύνη των αντιπροσώπων – μελών των συνεταιρισμών, θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μοναδικό προϊόν που μας χάρισε η φύση, αυξάνοντας την πολλαπλασιαστική του λειτουργία στην οικονομία του νησιού μας.

Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να σας γνωστοποιήσω την πρόθεσή μου να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στο δύσκολο έργο σας και να συνεισφέρω με κάθε δυνατό τρόπο στην περαιτέρω πρόοδο της Ε.Μ.Χ.

Στο πλαίσιο αυτό και συμμεριζόμενος την προτεραιότητα που αποδίδετε στην ενίσχυση των εξαγωγών, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχω ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου (www.arabgreekchamber.gr) καθώς και με μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ που γνωρίζει εξαιρετικά καλά τις εν λόγω αγορές αλλά και την αγορά του Ιράν, οι οποίοι μπορούν να λάβουν μέρος σε συνάντηση εργασίας με το Δ.Σ. της Ένωσης ή με μέλη που θα οριστούν προς τούτο, στο διάστημα από 9 έως 14 Ιανουαρίου 2012. Εφόσον συμφωνείτε, θα παρακαλούσα να επικοινωνήσετε μαζί μου για να προσδιορίσουμε από κοινού τις λεπτομέρειες.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας

Με εκτίμηση

Κωστής Μουσουρούλης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου