Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Την ανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, ζήτησε ο Κωστής Μουσουρούλης μιλώντας στη Βουλή


Την ανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, με πληρότητα αρμοδιοτήτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Εθνικού Νηολογίου ζήτησε, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 2009/18/ΕΚ του ΕΚ και του Συμβουλίου για τον καθορισμό των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/35/ΕΚ του Συμβουλίου και της Οδηγίας 2002/59/ΕΚ του ΕΚ και του Συμβουλίου», ο βουλευτής Χίου και υπεύθυνος τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης.

Όπως είπε,...
ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι νηολογημένος σε πάνω από σαράντα περίπου σημαίες, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα ελκυστικότητας της ελληνικής σημαίας και πρόσθεσε πως το ζήτημα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του θαλασσίου περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένης της εμβέλειας της ελληνικής ναυτιλίας. Σημείωσε πως «επειδή στην περιοχή μας συνδυάζονται η τοπική ακτοπλοΐα- επικοινωνία με τα νησιά, τα τουριστικά σκάφη, καθώς και σημαντικοί διεθνείς δίαυλοι της ποντοπόρου ναυτιλίας, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα ατυχημάτων, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα προκειμένου να καταγράφονται οι αιτίες και οι συνθήκες των ναυτικών ατυχημάτων και να αντλούνται συμπεράσματα ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη». Ο Βουλευτής σχολίασε επίσης πως δεν νοείται η Ελλάδα να κυριαρχεί στην παγκόσμια ναυτιλία και να μην επικουρείται από μία υπηρεσία διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων -η οποία ευχήθηκε να αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο και πρόσθεσε πως μία τέτοια υπηρεσία δεν θα έπρεπε να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο Κωστής Μουσουρούλης ανέδειξε με παραδείγματα την προβληματική αντίληψη για τον τομέα της ναυτιλίας από πλευράς της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία, λέγοντας ότι  «μετά από δύο χρόνια πειραματισμών στο θέμα της εμπορικής ναυτιλίας, το περιθώριο λαθών έχει εξαντληθεί. Η χώρα χάνει μονίμως ευκαιρίες, ενώ τα προβλήματα παραμένουν. Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας ελαττώνεται. Η εκπροσώπηση στους διεθνείς οργανισμούς είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η ακτοπλοΐα βρίσκεται στο κόκκινο. Η λιμενική πολιτική υπάρχει μόνο στα χαρτιά και άλλα πολλά, ιδιαίτερα δυσάρεστα».

Ο Βουλευτής ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη σημειολογία της ελληνικής σημαίας στα πλοία ως εικόνας εξωστρέφειας που πρέπει να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί: «Πώς θα γίνει αυτό; Με την οργάνωση ενός συστήματος παροχής υπηρεσιών προς το πλοίο, με την ανόρθωση ακόμα της ελληνικής επισκευαστικής βιομηχανίας, με τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης την ανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με πληρότητα αρμοδιοτήτων και βέβαια με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Εθνικού Νηολογίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου