Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Μπάρμπεκιου για αρχάριους!

 
Το μπάρμπεκιου είναι μια λατρεμένη συνήθεια! Για να μπορείς ωστόσο να την απολαύσεις με ασφάλεια, είναι απαραίτητη κάποια ελάχιστη γνώση για το αντικείμενο, αλλά και η χρήση μερικών ενδεδειγμένων εργαλείων. Αν λοιπόν ξεκινάς τώρα την περιπέτειά σου στο... εξωτερικό ψήσιμο, το delamagen θα σου δώσει τις πρώτες συμβουλές...

Θα χρειαστείς απαραίτητα μια μεγάλη και καλής ποιότητας λαβίδα. Αυτό είναι το σημαντικότερο εργαλείο του μπάρμπεκιου, που θα χρησιμοποιηθεί 9 φορές στις 10! Επίσης, καλό είναι να διαθέτεις και μια μεγάλη μαγειρική σπάτουλα για να τουμπάρεις το κρέας στη σχάρα, αν και η λαβίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου καλά και για τον σκοπό αυτό...

Προμηθεύσου μια βούρτσα σχάρας κατάλληλη για την επιφάνεια της ψηστιέρας σου: με τρίχες ορείχαλκου για πορσελάνινες επιφάνειες ή από χυτοσίδηρο, με τρίχες από ανοξείδωτο χάλυβα για ατσάλινες επιφάνειες.

Μην υποτιμάς ποτέ τη δύναμη της φωτιάς. Μπορείς εύκολα να παραβλέψεις μια θράκα που σιγοκαίει και να μπεις σε περιπέτειες. Γι’ αυτό να προσέχεις πάντα το μπάρμπεκιου μέχρι να σιγουρευτείς ότι η φωτιά έχει σβήσει εντελώς, ιδιαίτερα αν ψήνεις με κάρβουνα.

Μη χρησιμοποιείς ποτέ νερό για να σβήσεις τη φωτιά, γιατί θα προκαλέσεις φθορές στο μπάρμπεκιου. Αντιθέτως, να έχεις πάντα κοντά έναν πυροσβεστήρα για κάθε ενδεχόμενο.

Αν έχεις ψηστιέρα γκαζιού, μην ξεχνάς να κλείνεις την παροχή του γκαζιού μετά το τέλος του μαγειρέματος. Για ψηστιέρες κάρβουνου, μετά το ψήσιμο κλείνουμε τους αεραγωγούς για να φράξουμε την εισροή οξυγόνου και να κρυώσουν τα κάρβουνα. Σε κάθε περίπτωση, σιγουρευόμαστε ότι τα κάρβουνα έχουν κρυώσει επαρκώς πριν αφήσουμε την ψησταριά από τα μάτια μας…

H χρήση του μπάρμπεκιου με κάρβουνα αντενδείκνυται σε ξύλινα εξωτερικά πατώματα. Κάποιο αναμμένο κάρβουνο ενδέχεται να πέσει κάτω και να προκληθεί πυρκαγιά.

Αν μένεις σε διαμέρισμα, καλό είναι να ελέγξεις τη νομοθεσία για το μπάρμπεκιου ή την πολιτική της πολυκατοικίας, μιας και πολλά καταστατικά επιτρέπουν μόνο ηλεκτρικές ψηστιέρες για την αποφυγή κινδύνων. 
 
Πηγή: delamagen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου