Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

«Έκπτωση» στον ΦΠΑ για όσους θα αγοράζουν με κάρτα

«Έκπτωση» στον ΦΠΑ για όσους θα αγοράζουν με κάρταΜείωση του συντελεστή κατά 3 μονάδες, το δέλεαρ για τους καταναλωτές

Εισπράκτορες ΦΠΑ θα γίνουν οι τράπεζες στο σχέδιο άμεσης απόδοσης του φόρου προστιθέμενης αξίας στα ταμεία του Δημοσίου που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου για συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών.

Για να μπουν στο παιχνίδι δυναμικά και οι καταναλωτές, το δέλεαρ δεν είναι άλλο από τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%.

Σύμφωνα με τα Νέα, το σχέδιο προβλέπει ότι...
στις περιπτώσεις όπου οι συναλλαγές γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, όπως επίσης και στην περίπτωση χρήσης τραπεζικών επιταγών, δεδομένου ότι τα χρήματα αποδίδονται από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις με τις οποίες έγινε η συναλλαγή, η ίδια η τράπεζα θα παρακρατά τον ΦΠΑ και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Στη συνέχεια θα αποδίδει το ποσό της συναλλαγής, πλην ΦΠΑ, στις επιχειρήσεις.

Με τον τρόπο αυτό αποκλείεται κάθε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εισπράττουν τον ΦΠΑ και να μην τον αποδίδουν στο Δημόσιο όπως έχουν κάνει για παράδειγμα περίπου 200.000 επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ούτε μια περιοδική δήλωση ΦΠΑ το τελευταίο εξάμηνο.

Εν τω μεταξύ, παρά τις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια, τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο εμφάνισαν το 2011 μείωση πάνω από 7% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα πριν την κρίση.

Σημειώνεται δε, πως το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 20.516 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο στόχος, όπως προσδιορίστηκε στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό του 2012, ήταν για έλλειμμα 21.063 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι ελλείμματος 19.516 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τον «εκτροχιασμό» του ελλείμματος στην ύφεση, τις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου σε φυσικά πρόσωπα και τις αυξημένες επιστροφές φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου