Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ελληνικό φορτηγό πλοίο, Χιώτικης Ναυτιλιακής Εταιρίας στο οποίο βρέθηκαν ναρκωτικά, κρατείται από τις αρχές της Βενεζουέλας

Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση του φορτηγού πλοίου «Maria L», με ελληνική σημαία, που κρατείται μαζί με το πλήρωμά του από τις αρχές της Βενεζουέλας στο λιμάνι Jose, καθώς ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν δύτες, κατ' απαίτηση της διεύθυνσης του λιμανιού και με τη σύμφωνη γνώμη της εταιρείας, βρέθηκαν στα ύφαλά του 353 δέματα με ναρκωτική ουσία πιθανότατα κοκαΐνη, συνολικού βάρος 417,6 κιλά.

Σύμφωνα με την Χιώτικη πλοιοκτήτρια εταιρεία «Βροντάδος Shipping», συμφερόντων Μαθιώ Δημητρίου Λω, η οποία έχει...ενημερώσει για το θέμα τις ελληνικές αρχές, για να τοποθετηθούν τα ναρκωτικά στο συγκεκριμένο σημείο χρειάζεται να είναι κανείς δύτης και να έχει εξειδικευμένες γνώσεις.

Στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 20 ναυτικοί εκ των οποίων 12 είναι Έλληνες.

Ο έλεγχος των αρχών της Βενεζουέλας στο πλοίο πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της φόρτωσής του με παραπροϊόν διύλισης πετρελαίου. Το λιμάνι προορισμού του φορτίου ήταν το Terneuzen Ολλανδίας και στη συνέχεια το Immigram της Μεγάλης Βρετανίας.

Το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας έχει ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών, για την παροχή κάθε αναγκαίας βοήθειας στους ναυτικούς του πλοίου, μέσω των Προξενικών Αρχών.

Υπενθυμίζουμε ότι στη Βενεζουέλα, κρατούνται από τον Οκτώβριο του 2008, δύο Χιώτες ναυτικοί, συγκεκριμένα από το Βροντάδο, πρόκειται για τον πλοίαρχο Γιώργο Κούτικα και τον υποπλοίαρχο Αθανάσιο Ντούσια, στο πλοίο των οποίων -είναι το Astro Saturn, δεξαμενόπλοιο του ομίλου Αγγελικούση- εντοπίστηκε, λίγο πριν αναχωρήσουν από το λιμάνι της Βενεζουέλας, μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

Το γεγονός ότι και τα δύο περιστατικά συνδέονται με πλοία δύο ναυτιλιακών εταιριών πέραν κάθε υποψίας, καταδεικνύει από μόνο του τη σοβαρότητα τους και υποχρεώνει την Ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε μια και μόνον λύση, την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων ναυτικών που κρατούνται στα μπουντρούμια της Βενεζουέλας ως όμηροι.

Η χθεσινή ανακοίνωση για τη νέα σύλληψη των ναυτικών του «Maria L» προκάλεσε τουλάχιστον αγανάκτηση στην Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς το πλοίο ανήκει σε μια ιστορική εταιρία, κόσμημα για την Ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η «Βροντάδος Shipping» είναι μια εταιρία που συνδέεται με την οικογένεια Λω. Γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ανδρώθηκε και αναπτύχθηκε με πολύ κόπο και σκληρή δουλειά από τον αείμνηστο Δημήτρη Λω και στη συνέχεια από τον Μαθιώ Δ. Λω.

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών ο Δημήτρης Λω «διαβάζοντας» ορθά την αγορά και την πορεία της τοποθετήθηκε εγκαίρως σε σειρά νέων ναυπηγήσεων, με μια οξυδέρκεια που του έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσει έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους φορτηγών πλοίων στον κόσμο.

Είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο, πως πρόκειται για μια ναυτιλιακή εταιρία που ανήκει, σε αυτό που λένε οι παλιοί στην Ακτή Μιαούλη, «νοικοκύρηδες» και ως εκ τούτου είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση για τις αθλιότητες που συμβαίνουν σήμερα στην Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση έχει υποχρεώσει να κινηθεί άμεσα στέλνοντας – έστω για μια φορά – ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μετατρέψει τα διαμάντια της Ελληνικής ναυτιλίας σε βορά πολιτικών σκοπιμοτήτων οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν μαζί της.

Αν δε το πράξει θα είναι συνένοχη στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος των υγιών και παραγωγικών ναυτιλιακών δυνάμεων του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου