Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Μάριος Θεμιστοκλέους : Εμβολιάζουμε τα νησιά της Ελλάδας

Η Σύμπλευση ΑΜΚΕ διοργάνωσε την Δευτέρα 1η Μαρτίου στις 7 το απόγευμα διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Εμβολιάζουμε τα νησιά με εμπιστοσύνη και γνώση κατά τηςπανδημίας Covid-19».Μεταξύ των ομιλητών, ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. 

 Μερικά από τα κύρια σημεία της τοποθέτησής του:

 • Προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή τα νησιά παρά τις συστάσεις
 • Περισσότερες από 300 ήδη οι αποστολές αποκλειστικά και μόνο για τα νησιά Τέσσερις φάσεις ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε νησιού
 • Μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι
 •  Κάθετος εμβολιασμός σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων
 •  «Άνοιγμα» και άλλων ομάδων προτεραιοποίησης σε νησιά ως 15.000 κατοίκων
 •  Έχει ανοίξει και το δεύτερο σύστημα για ηλικίες 18-64 στα περισσότερα νησιά

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τουυπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρέθεσε τους αριθμούς της πανεθνικής επιχείρησηςεμβολιασμού την Δευτέρα 1η Μαρτίου: Άνω των 900.000 εμβολιασμών, με εμβολιαστική κάλυψη πληθυσμού 5,56% και αθροιστικά πρώτης και δεύτερης δόσης 8,63%. Η Ελλάδα είναι η τρίτη καλύτερη χώρα μέλος της ΕΕ σε αριθμό ημερήσιων εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες και έβδομη σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, όπως περιέγραψε.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της εμπλοκής στην προσπάθεια πάρα πολλών εργαζόμενων από διάφορουςτομείς του Ελληνικού Δημοσίου:

 • Υγειονομικοί σε καθημερινή βάση σε περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα
 • Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν επιφορτιστεί με την εφοδιαστική αλυσίδα
 • Προσωπικό από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Πρώτη προτεραιότητα τα νησιά

Από την πρώτη στιγμή, συνέχισε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα νησιά ήτανπροτεραιότητα. Παρότι υπήρξαν συστάσεις αναμονής μέχρι η Ελλάδα να παραλάβει πιο «εύκολο»

στην διαχείριση και διανομή εμβόλιο (π.χ. αυτό της Astrazeneca/Oxford) «ξεκινήσαμε κατ' ευθείαντους εμβολιασμούς με το -ίσως πιο δύσκολο στη διαχείριση- εμβόλιο της Pfizer/BioNTech πουαπαιτεί θερμοκρασία -80 βαθμών Κελσίου και στη συνέχεια διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8βαθμών Κελσίου για πέντε ημέρες» και «να πάμε εμβόλια ανεξαρτήτως δυσκολίας σε όλα τακατοικημένα νησιά στην Ελλάδα».

Μέχρι στιγμής για τον εμβολιασμό στα νησιά έχουν γίνει περισσότερες από 300 μοναδικέςαποστολές, αποστολές οργανωμένες αποκλειστικά και μόνο για τα νησιά, όπου από την αποθήκητων Ενόπλων Δυνάμεων παραλαμβάνεται μόνο η συγκεκριμένη ποσότητα για συγκεκριμένο νησί,συνοδεία στελεχών των ΕΔ μεταφέρεται εκεί μαζί με προσωπικό (κυρίως αεροπορικώς χωρίςεπιβάρυνση από τις εταιρείες), παραλαμβάνεται από τα κατά τόπους στελέχη των ΕΔ ή τωνΣωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία/Λιμενικό) και μεταφέρεται στο Εμβολιαστικό Κέντρο.

Η επιχείρηση εμβολιασμού στα νησιά έχει χωριστεί σε τέσσερις φάσεις:

 • πρώτη φάση: 18 νησιά με νοσοκομειακές μονάδες, ξεκίνησε ταυτόχρονα με το εμβολιαστικό
 • πρόγραμμα
 • δεύτερη φάση: 12 νησιά με άνω των 3.500 κατοίκους, που ξεκίνησαν λίγο αργότερα
 • τρίτη φάση: νησιά με ως 1.000 κατοίκους
 • τέταρτη φάση: νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους

Πριν το Πάσχα εμβολιασμένοι όλοι οι νησιώτες

«Μέχρι τέλος Απριλίου με βάση το πρόγραμμα που έχουμε αναπτύξει θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οικάτοικοι στα νησιά, ειδικά στα μικρά και πολύ μικρά. Εξαιρέσεις ίσως υπάρξουν στα μεγάλα νησιά,στα υπόλοιπα θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι. Ήδη έχουμε αριθμό νησιών που έχουμεεμβολιάσει όλους τους κατοίκους», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα όλοι οι κάτοικοι, για τα πολύμικρά νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων ζητήθηκε άδεια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για«κάθετο» εμβολιασμό σε όλο τον πληθυσμό που βρίσκεται στο νησί. Ταυτόχρονα, σε νησιά μεπληθυσμό κάτω των 15.000 για «άνοιγμα» και άλλων ομάδων προτεραιοποίησης (σε σχέση μεαυτές που εμβολιάζονται την ίδια ώρα στην υπόλοιπη χώρα) ώστε να οργανωθεί καλύτερα οεμβολιασμός με λιγότερες αποστολές.

«Έτσι έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό των πολύ μικρών νησιών με κάτω από 1.000 κατοίκους. Μέχριστιγμής έχουμε εμβολιάσει σε αρκετά νησιά όλο τον πληθυσμό, έχουμε πάει πρώτη, δεύτερη καιτρίτη φορά. Αρχικά για την λίστα που έχει συγκροτήσει ο Δήμος, στη συνέχεια για την δεύτερη δόσηκαι στην τρίτη αυτούς που δεν ήταν την πρώτη φορά. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει νησιά, μεχαρακτηριστικό παράδειγμα το Καστελλόριζο, που έγινε θέμα και στον Διεθνή Τύπο. Με αυτό τοπρόγραμμα και τις διάφορες εκφάνσεις του θα συνεχίσουμε μέχρις ότου καλύψουμε όλα τα νησιά.Πιστεύω, θα ολοκληρώσουμε όλα τα νησιά τους επόμενους δύο μήνες», όπως εκτίμησε.

Ανοιχτό το δεύτερο σύστημα για τους νησιώτες 18-64 ετών

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στο θέμα του εμβολιασμού για τον ενήλικο πληθυσμό μέχρι 64ετών στα νησιά. «Θα βελτιώσουμε επίσης με συγκεκριμένες κινήσεις το θέμα του εμβολιασμού για ηλικίες 64 ετών και κάτω. Στα περισσότερα νησιά έχουμε ανοίξει και το δεύτερο σύστημα. Στα νησιάπου είναι οριακά ως 15.000 κατοίκους θα αναπτύξουμε εμβολιαστικά κέντρα και για την δεύτερη  ομάδα, ίσως με πιο στοχευμένο τρόπο, επιλέγοντας π.χ. συγκεκριμένες ημέρες που οι κάτοικοι της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας θα μπορούν να εμβολιαστούν», όπως προανήγγειλε ο Γ.Γ.Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου