Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Μετακίνηση 4: Πως θα ελέγχεται - Οι πιθανές ερωτήσεις που θα κάνουν οι αρχές

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκαθάρισε, πως οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τον κωδικό 4.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο ΣΚΑΪ έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με τον κωδικό 4.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση για τον κωδικό 4, δηλαδή πώς θα διακριβώνεται ότι ο πολίτης πηγαίνει σε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια ή πάει για βόλτα, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι είναι “δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες” επικαλούμενος και την...

ατομική συνείδηση των πολιτών.

Διευκρίνισε πάντως ότι εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάει να συνδράμει κι όχι 1, πρέπει να αιτιολογηθεί αυτό. “Υπάρχουν αξιολόγικα στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση” τόνισε.

Τι ισχύει από 4 Μαρτίου για τις μετακινήσεις με sms στο 13033

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε τις εξής επιλογές με SMS στο 13033:

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. Ισχύει μόνο για μετακίνηση εντός του ίδιου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
  3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Ισχύει μόνο για μετακίνηση εντός του ίδιου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. Επιπλέον ελέγχους μπορούν να κάνουν οι αστυνομικοί προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ισχύει ο λόγος μετάβασης.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Ισχύει μόνο για όσους μετακινούνται πεζή ή με ποδήλατο και όχι με μηχανάκι ή αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου