Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Επίσκεψη Μουσουρούλη στη Γαλλία

Επίσκεψη Μουσουρούλη στη ΓαλλίαΕπαφές του υπουργού Ναυτιλίας με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών

Διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία και στα λιμάνια της Χάβρης, της Ρουέν και της Βουλώνης πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, την Παρασκευή και το Σάββατο, προσκεκλημένος του Γάλλου ομολόγου του Φρεντερίκ Κιουβιγιέ.

H επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της...
προετοιμασίας για την ελληνική προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ο κ. Μουσουρούλης είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει στη Ρουέν και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και «την πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης». Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και για τις εκατέρωθεν επαφές με την Κίνα, δεδομένου ότι η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Πεκίνο είχε προηγηθεί αυτής του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σε μια εποχή που η Ευρώπη περνάει σε μια νέα φάση εντατικοποιήσεων για τα λιμάνια με το νέο νομοθετικό πακέτο που ετοιμάζει η Κομισιόν, η επίσκεψη στη Γαλλία ήταν μια ευκαιρία για την «εμβάθυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας» στα θέματα της λιμενικής πολιτικής και των μεταφορών, εξήγησε στο ΑΠΕ ο κ. Μουσουρούλης.

Το πλούσιο πρόγραμμα που ο Γάλλος υπουργός Κιουβιγιέ είχε προετοιμάσει για την επίσκεψη του κ. Μουσουρούλη ξεκίνησε από την πόλη Ρουέν με το μεγάλο παραποτάμιο λιμάνι της στον Σηκουάνα.

- Στη Ρουέν ο Γάλλος υπουργός παρουσίασε τη γαλλική εθνική λιμενική στρατηγική, όπου και υπογράμμισε «τη φιλοδοξία ν'αποκτήσει η Γαλλία μια εξέχουσα θέση στο διεθνές εμπόριο ως σημείο εισόδου και κομβικό σημείο στην Ευρώπη».

- Στο μεγάλο λιμάνι της Χάβρης, ο κ. Μουσουρούλης παραβρέθηκε στα εγκαίνια του μεγάλου εργοταξίου του τερματικού σταθμού «διατροπικότητας», ήτοι συνδυασμένων μεταφορών, με τραίνο και ποταμόπλοια.

«Η Ελλάδα στον τομέα αυτόν δεν έχει να παρουσιάσει παρά τη συμφωνία Cosco- HPackard- Τραινοσέ», εξήγησε ο κ. Μουσουρούλης. «Δεν έχουμε ποτάμια, αλλά θα μας ενδιέφερε ακόμα και η πολιτική μεταφορών μέσω του Δούναβη, καθ'ότι είμαστε παγκόσμιοι μεταφορείς», πρόσθεσε.

- Στην Βουλώνη, που είναι το μεγαλύτερο αλιευτικό λιμάνι της Γαλλίας, ο Έλληνας υπουργός είχε την ευκαιρία να συναντήσει οικονομικούς παράγοντες της περιοχής, αλλά και επιχειρηματίες, συνοδευόμενος πάντα από τον Γάλλο ομόλογό του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Κιουβιγιέ αναφέρεται εκτενώς στην επίσκεψη του κ. Μουσουρούλη, μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας με φωτογραφίες και σχόλια.

Στον τομέα των κοινών πρωτοβουλιών, Ελλάδα και Γαλλία σκοπεύουν να συνεργασθούν ενεργά στο πλαίσιο της θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ και του προγράμματος «Γαλάζια Ανάπτυξη». Με στόχο τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στα λιμάνια, οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν κοινά προγράμματα, η Γαλλία ευρισκόμενη στο μέτωπο του Ατλαντικού, η Ελλάδα στην είσοδο της Μεσογείου στο Σουέζ.

Η ναυτική εκπαίδευση, θα μπορούσε επίσης να είναι μια άλλη κοινή πρωτοβουλία για την οποία οι Γάλλοι, σύμφωνα με τον υπουργό, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στις συζητήσεις που είχε ο κ. Μουσουρούλης χρειάσθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα των Γάλλων γύρω από το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και τη σχετική «καχυποψία τους» σχετικά με τη συμμετοχή της Κίνας.

« Εξήγησα ότι με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων», είπε ο υπουργός, «η Ελλάδα χρησιμοποιεί τη στρατηγική θέση των λιμανιών της για να αναπτύξει την τεχνογνωσία διαχείρισης των εμπορευματοκιβωτίων και για την ανάπτυξη της πελατείας της.

Εξήγησα ότι στο μοντέλο μας, η κυριότητα της γης παραμένει στο κράτος, η δε εκμετάλλευση μπορεί να ανατεθεί για κάποια χρόνια στους ιδιώτες. Δεν είμαστε μια χώρα που δεν λαμβάνει υπ'όψιν της τις ευαισθησίες στην Ευρώπη. Τον Οκτώβριο άλλωστε θα φιλοξενήσουμε τη 10η συνάντηση ΕΕ-Κίνας. Αποτελούμε και εμείς μέρος αυτού του διαλόγου» κατέληξε ο κ. Μουσουρούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου