Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Πουλάει πλοία η Hellenic Seaways

Άλλη μια εταιρεία ψάχνει τονωτική ένεση στα οικονομικά της

Πωλήσεις πλοίων, περικοπές δρομολογίων, κλείσιμο γραμμών και η αναδιάταξη του στόλου με στόχο τη συμπίεση του λειτουργικού κόστους και την αύξηση της κερδοφορίας, εξετάζει η Hellenic Seaways για το 2012.

Τα παραπάνω αναφέρονται στις...
ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που δημοσιεύθηκαν αυτές τις μέρες και υπογράφονται από τον πρόεδρο του Δ.Σ., Ιωάννη Βαρδινογιάννη.

Ο ίδιος σημειώνει ότι βασική προτεραιότητα της εταιρείας για την τρέχουσα χρήση είναι η εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας προκειμένου η ναυτιλιακή να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.

Η Hellenic Seaways με το πλοίο «Νήσος Χίος» δραστηριοποιείται στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Πρόκειται για ένα νεότευκτο και σύγχρονο πλοίο, που έχει τη δυνατότητα να μειώνει το χρόνο του ταξιδιού όταν αξιοποιεί τις δυνατότητές του.

Φήμες, που δεν επιβεβαιώθηκαν, ήθελαν τον περασμένο χειμώνα το πλοίο να πωλείται, καθώς είναι νεότευκτο και μπορεί να βρει αγοραστή ανά πάσα στιγμή στο εξωτερικό. Η ίδια φημολογία υπήρχε και για το «Νήσος Μύκονος», που μέχρι πριν από μερικούς μήνες δραστηριοποιούνταν στη γραμμή Πειραιάς - Ικαρία - Σάμος.
Δεδομένου ότι η πώληση πλοίων εντάσσεται επισήμως στο σχεδιασμό της εταιρείας, είναι πολύ πιθανό τους επόμενους μήνες να ανακοινωθεί η πώληση ενός από τα δύο πλοία ή και των δύο.
Πριν από μία εβδομάδα, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ, Ιωάννης Αβραντίνης, είχε δηλώσει στη συνεδρίαση του ΣΑΣ πως η Hellenic Seaways από τη δρομολόγηση του «Νήσος Χίος» στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη το 2011, κατέγραψε ζημίες 8,5 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές ζημίες που ανακοίνωσε η εταιρεία για το 2011, ήταν 29,52 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών το 2011 περιορίστηκε στα 144,3 εκατ. ευρώ, όταν το 2010 ήταν 153,4 εκατομμύρια.

Τα οικονομικά
Με ζημίες που διαμορφώθηκαν στα 29,52 εκατ. ευρώ έκλεισε τον προηγούμενο χρόνο η Hellenic Seaways, η οποία θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση των μετόχων της στις 29 Ιουνίου. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 144,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 5,9% σε σχέση με τη χρήση τού 2010, τόσο λόγω της συρρίκνωσης των συνολικών μεγεθών του κλάδου, όσο και λόγω της μείωσης του αριθμού των δρομολογημένων πλοίων, αλλά και του αριθμού των εκτελεσθέντων δρομολογίων. Όσον αφορά στα καθαρά μετά από φόρους αποτελέσματα του ομίλου, διαμορφώθηκαν σε ζημίες ποσού 29,52 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 29,1 εκατ. ευρώ το 2010. Το 2010 η εταιρεία διέθετε 24 πλοία και το 2011 22. Οι επιβάτες που μετέφερε, μειώθηκαν από τα 3,9 εκατ. άτομα, σε 3,69 εκατ. άτομα, ή ποσοστό 5,7%. Ο αριθμός των Ι.Χ. και των δικύκλων που μετέφερε, από τις 419,34 χιλιάδες, μειώθηκε στις 390,9 χιλιάδες, ή ποσοστό 6,8%. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση στη μεταφορά φορτηγών, τα οποία από τις 71,43 χιλιάδες, έφτασαν τις 61,12 χιλιάδες, ή ποσοστό μείον 14,4%.
Ο όμιλος παρουσίασε κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ποσού 5,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,2 εκατ. ευρώ το 2010.

Πηγή: emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου