Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Αλλαγές στις οικοδομικές άδειες

Νέος τρόπος έκδοσής τους, ενώ οι πολεoδομίες χάνουν τις ελεγκτικές αρμοδιότητες

Νομοσχέδιο «σκούπα», που περιλαμβάνει πλήθος πολεοδομικών, περιβαλλοντικών και ενεργειακών θεμάτων, κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή.

Κύριο αντικείμενο του σχεδίου νόμου είναι η...
αλλαγή στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και η αναδιάρθρωση των πολεοδομιών. Ωστόσο, τελικά περιελήφθη και πλήθος ετερόκλητων διατάξεων, από την κατ’ εξαίρεσιν έκδοση οικοδομικών αδειών σε περιοχές όπου πρόσφατα απαγορεύτηκε, μέχρι την εξασφάλιση προνομιακού μισθολογικού καθεστώτος σε στελέχη του Δημοσίου και την αδειοδότηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων με όρους χερσαίων.
Ο κορμός του σχεδίου νόμου αφορά την αναδιάρθρωση των πολεοδομιών, οι οποίες μετονομάζονται (προκειμένου να... χαραχθεί κόκκινη γραμμή) σε Υπηρεσίες Δόμησης και απογυμνώνονται απ’ όλες τις ελεγκτικές αρμοδιότητές τους. Οι πολεοδομικοί έλεγχοι μεταβιβάζονται σε ιδιώτες μηχανικούς, οι οποίοι θα ονομάζονται Ελεγκτές Δόμησης και θα ορίζονται κάθε φορά με κλήρο. Ο έλεγχος των μελετών ως προϋπόθεση για την έκδοση άδειας (που παλαιά γινόταν από την πολεοδομία) καταργείται. Χαρακτηριστικό της σπουδής του υπουργείου είναι ότι προβλέπει τη λειτουργία των πολεοδομιών με τον νέο τρόπο (δηλαδή την κατάργηση των ελέγχων) από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος, άρα προτού επιμορφωθούν, εξεταστούν και αδειοδοτηθούν οι ιδιώτες Ελεγκτές.
Η ουσία, όμως, δεν είναι εκεί, αλλά στις «λοιπές διατάξεις» του σχεδίου νόμου. Ανάμεσα σε αυτές:

- Αποφασίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος θα ορίζει (με απλή υπουργική απόφαση) όχι μόνο τις κατηγορίες των χρήσεων γης, αλλά και «τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και εγκαταστάσεις» που μπορούν να επιτραπούν σε καθεμία από αυτές. Με απλά λόγια, εις το εξής ο υπουργός -αντί των υπηρεσιών του κράτους- θα ερμηνεύει κατά το δοκούν τη συμβατότητα μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας με τις ισχύουσες χρήσεις γης και το αντίστοιχο πολεοδομικό πλαίσιο σε μια περιοχή. Ανάλογης φιλοσοφίας ρυθμίσεις είχαν εμφανιστεί και στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου.

- Επιτρέπεται η δόμηση σε γη υψηλής παραγωγικότητας δίπλα σε εθνικές οδούς (που καταργήθηκε προ μηνών με τον νόμο ν. 3937 για τη βιοποικιλότητα) για όσους είχαν υποβάλει πριν από τη δημοσίευση του νόμου φάκελο στην πολεοδομία.

- Ακυρώνεται η απαγόρευση για τα τυφλά οικόπεδα (που θεσπίστηκε επίσης με τον ν. 3937). Δεν θεωρείται πλέον απαραίτητο να έχει μεταγραφεί η παραχώρηση τμήματος του ακινήτου (στον δήμο) πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου, αλλά απλά να έχει τεθεί σε κοινή χρήση (το οποίο βέβαια δεν αποδεικνύεται, άρα αποτελεί «παράθυρο» για εξαίρεση των πάντων).

- Ακυρώνεται η πρόβλεψη του ν. 3851/2010 για εξέταση των αιτήσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα από τη ΡΑΕ και προωθείται η αδειοδότησή τους με κριτήρια χερσαίου αιολικού πάρκου. Στην ουσία, δηλαδή, χωρίς το κράτος να ορίσει πού επιθυμεί να επιτρέψει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

- Ο υπουργός μπορεί με μια απλή απόφαση να εγκρίνει, κατά παρέκκλιση, τη δημιουργία εμπορικών κέντρων, πολυκαταστημάτων και χώρων κοινωνικών εκδηλώσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές.

- Επιτρέπεται σε ιδιώτες που κατασκευάζουν δημόσια έργα (λ. χ. οδικές παραχωρήσεις) να αποθέτουν χύδην τα μπάζα τους σε ιδιωτικά λατομεία, χωρίς την υποχρέωση να τα υποβάλλουν σε επεξεργασία (δηλαδή με περιβαλλοντική αδειοδότηση, αλλά χωρίς τη λειτουργία συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης).

- Τέλος, πιέζονται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες υποδομές (εφόσον υπάρχει πολεοδομική μελέτη) σε συγκεκριμένο χρόνο, ειδάλλως απειλούνται με διάλυση.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου