Στην Τουρκία στρέφουν τα βλέμματά τους Ρόδιοι εργολάβοι και επιδιώκουν να επενδύσουν σε ακίνητα και είναι σίγουροι πως θα έχουν άμεσες και υψηλές αποδόσεις.
Οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ρόδου, Κω με το Μαρμαρίς και τις λοιπές παράκτιες Τουρκικές πόλεις, ανέκαθεν ήταν εξαιρετικά καλές. Όμως, πρόσφατα στη γειτονική χώρα ψηφίσθηκαν ειδικοί Νόμοι που διευκολύνουν τις επενδύσεις αλλοδαπών και επιτρέπουν την πώληση γης σε μη Τούρκους.
Ο νέος Νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 07 Ιανουαρίου 2006 και σύμφωνα με αυτόν: «ξένοι υπήκοοι μπορούν να έχουν στην κατοχή τους έως και 25 στρέμματα γης και οικοδομής». Ο ίδιος Νόμος προβλέπει πως μετά από σχετική αίτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο της γειτονικής χώρας, η έκταση αυτή δύναται να αυξηθεί στα 300 στρέμματα, εφόσον αυτά δεν υπερβαίνουν το 0,5% των ορίων της επαρχίας μέσα στην οποία βρίσκονται. Επίσης έχουν τεθεί μια σειρά επιπλέον περιορισμών που αφορούν την ασφάλεια της χώρας.
Βέβαια για να επιτευχθεί η έκδοση μιας άδειας, είτε για 25, είτε για 300 στρέμματα, απαιτείται μια εξαιρετικά μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά το οικονομικό αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.
Γνωστοί Ρόδιοι εργολάβοι ήδη έχουν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με γαιοκτήμονες των απέναντι παραλίων και εμφανίζονται έτοιμοι να ξεκινήσουν έναν καινούργιο κύκλο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι ίδιοι αναφέρουν πως «απέναντι τα οικοδομικά υλικά και το εργατικό δυναμικό έχουν τόσο χαμηλό κόστος, ώστε το κέρδος από μια κατασκευή θα είναι υπερδιπλάσιο από την αντίστοιχη που θα γινόταν στη Ρόδο».
Ένα επιπλέον κίνητρο για τους εργολάβους να επενδύσουν στην Τουρκία αποτελεί και η διευκόλυνση της έκδοσης άδειας παραμονής για τους αλλοδαπούς. Πιο συγκεκριμένα, η άδεια εκδίδεται μετά την άφιξη στη χώρα και το αργότερο ένα μήνα από την ημερομηνία εισόδου. Για την έκδοση της αδείας απαιτείται απλώς μία αίτηση στο οικείο αστυνομικό τμήμα και τίποτε περισσότερο.
Με τον τρόπο αυτό οι γείτονες επιχειρούν να κάνουν ένα δυναμικό άνοιγμα σε όλους εκείνους που επιζητούν μια δεύτερη, παραθεριστική, κατοικία. Η αγορά γης και εξοχικής κατοικίας στην Τουρκία είναι εξαιρετικά δελεαστική και μάλιστα σε περιοχές που διαθέτουν πολύ όμορφα τοπία.
Βέβαια, την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά στη γείτονα, στη Ρόδο και στην Κω επικρατεί η ακριβώς αντίθετη εικόνα. Ο κλάδος της οικοδομής και της ανάπτυξης ακινήτων βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο και το χειρότερο όλων είναι πως δεν διαφαίνεται προοπτική ανόδου στο άμεσο μέλλον. Δεν είναι λίγοι οι Ροδίτες πολιτικοί μηχανικοί που έχουν κάνει συμφωνίες για να εργαστούν σε έργα εκτός Ελλάδος (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), καθώς στο νησί δεν υπάρχουν δουλειές. Ακόμα και οι μεγάλες επενδύσεις που προγραμματίζονται από κεφάλαια του εξωτερικού (Κύπρου, Ισραήλ, tour operators κλπ) αυτές θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε η τοπική, εργασιακή αγορά και εν γένει η τοπική οικονομία να έχουν μόνο ένα μικρό όφελος.
Όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν το σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι τοπικές οικονομίες και επηρεάζουν άμεσα όλους, τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα.
δημοκρατικη
Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!
Ετικέτες
Χίος
(4255)
Βολισσός
(192)
ΟΧΣΑ
(141)
Οινούσσες
(131)
Βροντάδος
(84)
Πυργί
(80)
Μεστά
(54)
Κάμπος
(39)
Χαλκειός
(36)
Αρμόλια
(32)
Καλλιμασιά
(29)
Καλαμωτή
(24)
Ποταμιά
(20)
Λεπτόποδα
(19)
Κουρούνια
(18)
Πισπιλούντα
(18)
Κέραμος
(17)
Θυμιανά
(16)
Χάλανδρα
(15)
Καρυές
(13)
Λαγκάδα
(13)
Καμπιά
(12)
Νένητα
(12)
Δαφνώνας
(11)
Βίκι
(9)
Νεοχώρι
(8)
Πιραμά
(7)
Ελευσίνα
(5)
Κηφισιά
(4)
Γρου
(2)
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011
Εγκαταλείπουν τη Ρόδο για να επενδύσουν στην Τουρκία
Τόπος:
Ρόδος, Ελλάς
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου