Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, τα τρία ενεργά μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου δεχτήκαμε 107 τηλεφωνικές κλήσεις για διάφορα περιστατικά που είχαν σχέση με ζώα.
Οι περισσότερες αφορούσαν περισυλλογές σκύλων. Συνολικά, μας ζητήθηκε να περισυλλεχθούν... 176 σκύλοι, από διάφορες περιοχές του νησιού. Εάν προστεθούν σε αυτούς και οι 68 σκύλοι που μας ζητήθηκε να μαζέψουμε και να ψάξουμε να τους βρούμε σπίτι το Μάιο γίνεται κατανοητό πως με τόσο μεγάλο αριθμό εγκαταλειμμένων ζώων δεν καθίσταται δυνατή ούτε η λειτουργία κυνοκομείου ούτε η ανεύρεση ανάδοχων οικογενειών.
Παρόλα αυτά, χάρη στις ενέργειες του Συλλόγου:
- υιοθετήθηκαν 26 σκύλοι και 3 γάτες
- παρασχέθηκε ιατρική περίθαλψη και έγιναν εμβολιασμοί σε 26 σκύλους
- στειρώθηκαν 7 σκύλοι
- βρέθηκε σπίτι για ένα ανεπιθύμητο γαϊδούρι
- στάλθηκε σε καταφύγιο πτηνών μια χτυπημένη κουκουβάγια.
Τα ιατρικά έξοδα ανέλαβε για πρώτη φορά ο Δήμος Χίου, όπως προβλέπεται από την Εθνική Νομοθεσία. Λεπτομερής καταγραφή των κλήσεων, των δημοτών που απευθύνθηκαν στο Σύλλογο και των περιστατικών παραδόθηκε για λόγους τάξης στον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, κύριο Παντελή Στεφάνου. Επιπροσθέτως, οι περισσότερες μεταφορές έγιναν με δημοτικό αυτοκίνητο και την πολύτιμη βοήθεια του κυρίου Δημήτρη Βερβερόπουλου.
Με έσοδα από δωρεές ιδιωτών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, αγοράστηκαν τροφές για σίτιση ζώων.
Ευχαριστούμε όλους όσους υιοθέτησαν ή βοήθησαν να βρει οικογένεια ένα αδέσποτο και κυρίως τον τοπικό Τύπο που προέβαλε το έργο του Συλλόγου, το Αστυνομικό Τμήμα Χίου και τη Δημοτική Αστυνομία για την άμεση παρέμβασή τους όποτε ζητήθηκε, τις κυρίες Joris και Ineke Peeters-Lenglet από το Ζωοκομείο Λέσβου που υπήρξε χώρος υποδοχής για λαβωμένα πουλιά από τη Χίο και δυστυχώς έκλεισε φέτος, την κυρία Carol McBeth, η οποία αποχώρησε μετά από πολλά χρόνια συνεργασίας από το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων και ενδιαφέρθηκε ειλικρινά για τα αδέσποτα του νησιού.
Η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από την απώλεια δύο φίλων του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου, της αείμνηστης Κικής Αγγελίδου, η οποία συμμετείχε αποτελεσματικά στη διοργάνωση της ετήσιας εκδήλωσης για ανεύρεση πόρων και του Μακαριστού Μητροπολίτη Χίου Διονυσίου, ο οποίος μέσα από το κήρυγμα και την ποιμαντορία του ενθάρρυνε τη ζωοφιλία.
Στόχο του Συλλόγου για το άμεσο μέλλον αποτελεί η εξειδίκευση δημοτικών υπαλλήλων, ώστε η διαχείριση των αδέσποτων ζώων να γίνεται πλέον αποκλειστικά από το Δήμο Χίου καθώς και η δημιουργία χώρου προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων σκύλων. Ευελπιστούμε πάντοτε στην ανεύρεση περισσότερων εθελοντών, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί ο Σύλλογος σε περισσότερα περιστατικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου