Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

Πότε πέφτει φέτος η Τσικνοπέμπτη

Η γιορτή των κρεατοφάγων έφτασε και όλοι ήδη προγραμματίζουν πως θα περάσουν την τσικνοπέμπτη.

Φέτος η Τσικνοπέμπτη, η ημέρα που επιβάλλεται να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες κρέατος, είναι την Πέμπτη στις 3 Μαρτίου.

Και μετά την Τσικνοπέμπτη ο κόσμος θα περιμένει με ανυπομονησία την...
Καθαρά Δευτέρα, η οποία φέτος πέφτει στις 14 Μαρτίου.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή εορτή και πάντα είναι στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας πριν το Πάσχα.

Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, ενόψει της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.

«Την Τσικνοπέμπτη, σφάζονται σε πολλά μέρη τα χοιρινά, κυρίως στη νότια Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά.

Το Σάββατο όμως της ίδιας εβδομάδας, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεθαμένων.

Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (οι τρεις εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο τριώδιο είναι, η Απολυτή ή Προφωνή, η Απόκρεωή ή Κρεατινή και η Τυροφάγος). Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας (Απολυτή) σταματούσε η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα (απόκρεω) ίσχυε η νηστεία, έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι ήταν γιορτινό.

Ονομάζεται τσικνοπέμπτη γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου