Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Η Γαλλία βγάζει στη σέντρα την Τουρκία: Ζητά συζήτηση χωρίς ταμπού στην ΕΕ για τις διμερείς σχέσεις

Γαλλία - ΤουρκίαΗ Γαλλία, της οποίας οι σχέσεις με την Άγκυρα εκτραχύνονται διαρκώς λόγω της αντιπαράθεσής τους για την Λιβύη, ζήτησε σήμερα από την ΕΕ να ενσκήψει “δίχως ταμπού” στο θέμα της σχέσης της με την Τουρκία.

“Η Γαλλία εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το ταχύτερο η ΕΕ μία συζήτηση σε βάθος, δίχως ταμπού, χωρίς αφέλεια όσον αφορά τις προοπτικές των μελλοντικών σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα και πως θα πρέπει η ΕΕ να προασπισθεί σθεναρά τα δικά της συμφέροντα, διότι η ίδια έχει τα μέσα”, δήλωσε ενώπιον του σώματος της Γερουσίας ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Υβ Λε Ντριάν.

Η αντιπαράθεση Γαλλίας – Τουρκίας...
έχει “χτυπήσει κόκκινο” τις τελευταίες ημέρες.

Μόλις στις 22 Ιουνίου ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε την Τουρκία πως παίζει πολύ επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη.

«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ ξεκάθαρα στον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν (ότι) θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα και παραβιάζει όλες τις δεσμεύσεις που έλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», δήλωσε ο Μακρόν.

Μία εβδομάδα πριν, στις 15 Ιουνίου, η Γαλλία έφερνε ενώπιον του ΝΑΤΟ την παρενόχληση γαλλικού πλοίου από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, στα ανοιχτά της Λιβύης, κάτι για το οποίο ήδη η Βορειοατλαντική συμμαχία ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει έρευνα.
Απαντώντας το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε την επομενη: «Η υποστήριξη που παρείχε η Γαλλία στον πραξικοπηματία και πειρατή Χάφταρ, ο οποίος στοχεύει στην επιβολή αυταρχικού καθεστώτος ανατρέποντας τη νόμιμη κυβέρνηση και ο οποίος έχει δηλώσει ανοιχτά ότι δεν θέλει πολιτική λύση, έχει επιδεινώσει την κρίση στη Λιβύη».
«Είναι απαράδεκτο να συμπεριφέρεται έτσι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ», προσέθετε η Άγκυρα.

Πηγή: AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου