Σπανίως προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά του στάδια, αλλά, με την πάροδο του χρόνου και εφόσον δεν αντιμετωπιστεί, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως...
παχυσαρκία, πόνος στις αρθρώσεις, στειρότητα και καρδιοπάθειες.
Σπανίως προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά του στάδια, αλλά, με την πάροδο του χρόνου και εφόσον δεν αντιμετωπιστεί, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, πόνος στις αρθρώσεις, στειρότητα και καρδιοπάθειες.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ακριβείς εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς για τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού, του οποίου η θεραπεία με συνθετικές ορμόνες του θυρεοειδούς είναι συνήθως απλή, ασφαλής και αποτελεσματική, μόλις ο γιατρός σας να βρει την σωστή δόση για εσάς.
Υποθυρεοειδισμός: Συμπτώματα
Τα σημάδια και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας ορμόνης. Αλλά σε γενικές γραμμές, όλα τα προβλήματα έχουν την τάση να αναπτύσσονται αργά, συχνά επί σειρά ετών.
Αρχικά, μόλις και μετά βίας θα προσέξετε συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, όπως η κόπωση και η αύξηση βάρους, ή μπορεί απλά να τα αποδώσετε στο πέρασμα του χρόνου και τη φυσιολογική γήρανση. Αλλά, καθώς ο μεταβολισμός σας συνεχίζει να επιβραδύνει, μπορεί να αναπτύξετε πιο εμφανή συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κούραση
- Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
- Δυσκοιλιότητα
- Ξηρό δέρμα
- Ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους
- Πρησμένο πρόσωπο
- Βραχνάδα
- Μυϊκή αδυναμία
- Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
- Μυϊκοί πόνοι
- Πόνος, δυσκαμψία ή πρήξιμο στις αρθρώσεις σας
- Πιο έντονη από το κανονικό ή ακανόνιστη έμμηνος ρύση
- Αραίωση μαλλιών
- Μειωμένος καρδιακός ρυθμός
- Κατάθλιψη
- Εξασθενημένη μνήμη
Ο υποθυρεοειδισμός σε προχωρημένο στάδιο, γνωστός και ως μυξοίδημα, είναι σπάνιος, αλλά όταν συμβεί, μπορεί να είναι απειλητικός ακόμα και για τη ζωή σας. Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, μειωμένη αναπνοή, μειωμένη θερμοκρασία σώματος, απάθεια, ακόμα και κώμα. Σε ακραίες περιπτώσεις, το μυξοίδημα μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.
Υποθυρεοειδισμός στα βρέφη
Αν και ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει πιο συχνά μεσήλικες και ηλικιωμένους ανθρώπους (κυρίως γυναίκες), ο καθένας μπορεί να αναπτύξει την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων και των βρεφών. Αρχικά, τα μωρά που γεννιούνται χωρίς θυρεοειδή αδένα ή με έναν αδένα που δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να έχουν κάποιες πρώιμες ενδείξεις και συμπτώματα. Όταν τα νεογνά έχουν προβλήματα με υποθυρεοειδισμό, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών (ίκτερος). Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει όταν το ήπαρ ενός μωρού δεν μπορεί να μεταβολίσει μια ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη, η οποία κανονικά σχηματίζεται, όταν το σώμα ανακυκλώνει παλιά ή κατεστραμμένα ερυθρά αιμοσφαίρια
- Συχνά επεισόδια πνιγμού
- Μεγάλη σε μέγεθος, προεξέχουσα του στόματος, γλώσσα
- Γενικό πρήξιμο στο πρόσωπο
- Δυσκοιλιότητα
- Μειωμένη μυική ανάπτυξη
- Υπερβολική υπνηλία
Υποθυρεοειδισμός σε παιδιά και εφήβους
Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά και οι έφηβοι που αναπτύσσουν υποθυρεοειδισμό έχουν τα ίδια σημάδια και συμπτώματα όπως οι ενήλικες, αλλά μπορεί εκδηλώσουν και τα ακόλουθα:
- Κακή ανάπτυξη, με αποτέλεσμα το κοντό ανάστημα
- Καθυστερημένη ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών
- Καθυστερημένη εφηβεία
- Κακή ψυχική ανάπτυξη
Πηγή: mayoclinic.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου