Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ανυποχώρητοι οι δανειστές: Αλλαγές τώρα στις πρόωρες συντάξεις! - Τι θα ισχύσει για τους δημόσιους υπαλλήλους

Ανυποχώρητοι οι δανειστές: Αλλαγές τώρα στις πρόωρες συντάξεις! - Τι θα ισχύσει για τους δημόσιους υπαλλήλους- Περίπου μιάμιση ώρα διήρκησε η συνάντηση των τεσσάρων επικεφαλής των ελεγκτών της Τρόικας με τον Γιώργο Κατρούγκαλο
- Τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν θίγονται, και αυτό είναι κάτι που οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί
 - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το υπουργείο Εργασίας, όπου για λίγα λεπτά διακόπηκε η κυκλοφορία
- Το υπουργείο Εργασίας πρότεινε τον σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη με τη συνεργασία του διεθνούς γραφείου εργασίας και της ευρωπαϊκής επιτροπής δημοκρατικών δικαιωμάτων
- Αγώνας δρόμου για να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 10 Αυγούστου

“Αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις με το “κουαρτέτο” παραμένουν οι πρόωρες συντάξεις, όπως προέκυψε και από τη...
σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα.

Οι τέσσερις επικεφαλής των ελεγκτών της Τρόικας ζητούν τις αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις άμεσα, για την ακρίβεια μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, την ώρα που ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζητάει μια περίοδο προσαρμογής 6 μηνών.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσει την αξιοπιστία της απένταντι στους δανειστές.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν μετά τη συνάντηση με το "κουαρτέτο" ότι τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν θίγονται, και αυτό είναι κάτι που οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό μέχρι τον Οκτώβριο, όπως συμφωνήθηκε στο Eurosummit και για τα εργασιακά μέχρι το τέλος του έτους. Μάλσιτα, για τα εργασιακά εργασιακό, το υπουργείο πρότεινε τον σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη με τη συνεργασία του διεθνούς γραφείου εργασίας και της ευρωπαϊκής επιτροπής δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αν οι εκπρόσωποι των θεσμών αποδέχονται το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι το θέμα αυτό είναι ανοιχτό στη διαπραγμάτευση.

Κύκλοι του υπουργείου, ανέφεραν ακόμα ότι πρόθεση του υπουργείου είναι κάθε βήμα διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά να ανακοινώνεται δημόσια, ώστε να γίνονται κοινωνοί οι εταίροι αλλά και οι πολίτες.

"Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον "οδικό χάρτη" της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν" δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας: "Η συζήτηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των "βέλτιστων πρακτικών" που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος".

Όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος "Η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο."

Οι αλλαγές για τους Δημοσίους Υπαλλήλους

Οι δανειστές θέλουν να επιβάλουν μείωση της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου με νέο μισθολόγιο, κάτι που θα σημάνει σημαντικές μειώσεις για όσους υπάγονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, ενώ παράλληλα απαιτούν πάγωμα των μισθολογικών προσαρμογών (τριετίες) ως τουλάχιστον το 2020.

Παράλληλα θα πέσει στο τραπέζι το θέμα της νέου τύπου κινητικότητας με τη θέσπιση δυνατότητας ευκολότερης μετακίνησης ενός υπαλλήλου από τη μία δημόσια υπηρεσία σε άλλη.

Σημαντικές ωστόσο αναμένεται να είναι και οι απώλειες που θα υπάρξουν καθώς οι δανειστές απαιτούν και δημοσιονομικά ισοδύναμα για τις επαναπροσλήψεις όσων δημοσίων υπαλλήλων απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα την περίοδο 2013-14.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις

Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις των ορίων ηλικίας θα πρέπει να αυξηθούν ανά έξι μήνες κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2015 με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2022

Η πρόωρη σύνταξη για όλους θα λαμβάνεται στα 62 και ολόκληρη στα 67έτη η προσαρμογή ωστόσο με βάση τις νέες απαιτήσεις των δανειστών θα πρέπει να γίνει 2 ως 4 χρόνια νωρίτερα ως το 2017 ή το 2019 δηλαδή.
Παράλληλα όσοι βγαίνουν νωρίτερα θα έχουν πλέον πέναλτι 16% στην σύνταξή τους.

Ταυτόχρονα η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το 2019, ενώ το κουαρτέτο των δανειστών ζητά να αλλάξει ο νόμος που μόλις ψηφίστηκε (στις 15 Ιουλίου) και να παγώσει μέχρι το 2021 όχι η κρατική χρηματοδότηση προς τα ταμεία της κύριας ασφάλισης αλλά συνολικά η εθνική δαπάνη με ταυτόχρονη εναρμόνιση όλων των εισφορών στο επίπεδο εκείνων του ΙΚΑ – Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών κάτι που θα σημάνει ως και τριπλασιασμό των εισφορών για κάποιους ασφαλισμένους όπως οι αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου