Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Δ, Τσαρδάκα: Τα τρία κομμάτια πολιτισμού της Χίου, σ' ένα, χωρίς σχεδιασμό

Δέσποινα Τσαρδάκα
-Μέχρι τέλος Οκτωβρίου η ενοποίηση των τριών Εφοριών Αρχαιοτήτων της Χίου
-Τη κατήγγειλε η Δημοτική Σύμβουλος Χίου και προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου Δέσποινα Τσαρδάκα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα
-Ζήτησε από το Δήμο Χίου, να σταλεί έγγραφο προς το υπουργείο Πολιτισμού,με την αγωνία πως θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται τα αρχαιολογικά θέματα του νησιού


Σε «Ενιαία Εφορίας Αρχαιοτήτων Νομού Χίου» ενοποιούνται στις 29 Οκτωβρίου οι τρεις εφορείες αρχαιοτήτων του νησιού δηλαδή η...
Προϊστορικών, η Κλασσικών και η Βυζαντινών Μνημείων.

Το θέμα έθεσε στο Δημοτικόύ Συμβούλιο η σύμβουλος της Χιακής Συμπολιτείας και προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου Δέσποινα Τσαρδάκα, ζητώντας από το Σώμα να κατατεθεί η ανησυχία προς υπουργείο Πολιτισμού και να σταλεί ένα ερώτημα για το πως νομίζει ότι θα πρέπει από 'δω και πέρα να αντιμετωπίζονται τα σοβαρά θέματα με προεξέχον αυτό των 35 σωστικών ανασκαφών που . εκκρεμούν.

Ο σχεδιασμός
Στο σκέλος της ενοποίησης προβλέπεται η απόσπαση της Εφορείας Προϊστορικών Μνημείων από την Κ’ Εφορία της Μυτιλήνης και την προσάρτησή της στην 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Χίου, υπό τον τίτλο «Ενιαία Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου».

Παράλληλα θα δημιουργηθούν δύο τμήματα και συγκεκριμένα ένα τμήμα Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κι ένα τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

«Η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά αν εκπληρώνονταν ορισμένα προαπαιτούμενα όπως η αύξηση του προσωπικού αλλά και η αύξηση της χρηματοδότησης. Δυστυχώς δημιουργείται μία υπηρεσία χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα αναγκαία. Για παράδειγμα στον σχεδιασμό δεν περιλαμβάνεται η ενοποίηση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων που είναι πάγιο πανελλαδικό αίτημα. Εκτός αυτού το επίσημο αρχείο της υπηρεσίας μας αυτή τη στιγμή είναι στη Λέσβο. Δεν ξέρουμε πως θα υποστηριχθούν οι εργασίες που είναι σε εξέλιξη και πως θα γίνει ο τρόπος πληρωμής των ωρομίσθιων συνεργατών μας», εξήγησε η κ. Τσαρδάκα.

Τέλος η κ. Τσαρδάκα σημείωσε ότι αν η ενοποίηση δεν ακολουθηθεί από αύξηση προσωπικού αλλά και χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα ν α κινδυνεύουν να μείνουν ημιτελείς οι εργασίες στη Φάρκαινα, εκεί όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τμήμα του αρχαϊκού νεκροταφείου της αρχαίας Χίου το οποίο χρόνια τώρα οι ερευνητές αναζητούσαν και ουδέποτε είχαν βρει.



Πηγή: politischios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου