Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Έρχεται μίνι φορολογικό για ΕΝΦΙΑ και χρέη στο Δημόσιο

Έρχεται μίνι φορολογικό για ΕΝΦΙΑ και χρέη στο ΔημόσιοΟ ΕΝΦΙΑ που πόνεσε πολιτικά την κυβέρνηση και πολύ περισσότερο τους πολίτες, αλλάζει και μαζί έρχονται αλλαγές σε ζητήματα χρεών

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα απενεργοποιηθεί το «πόθεν έσχες» στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τις αντικειμενικές αξίες, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επέκταση για ένα ακόμη έτος του μέτρου της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων.

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι τα εισοδήματα των αγροτών (θα φορολογούνται με συντελεστή...
13% αντί για 26% ενώ έρχεται και παράταση για την τροποποιητική δήλωση Ε9. Επί της ουσίας μιλάμε για ένα ... σπαστό νέο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το Βήμα παραμένει αδιευκρίνιστο ωστόσο τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ καθώς κάποιος που έχει να εισπράξει π.χ. επιστροφή φόρου 500 ευρώ και οι 6 δόσεις του ΕΝΦΙΑ είναι 300 ευρώ (δηλαδή 50 ευρώ επί 6 μηνιαίες δόσεις) θα λάβει κανονικά επιστροφή 200 ευρώ και όχι 450 ευρώ καθώς το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να συμψηφίζει ολόκληρο το ποσό και όχι κάποιες από τις δόσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία συμψηφισμού επιστροφών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και Φόρου Εισοδήματος (ΦΕ) με οφειλές των δικαιούχων σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) και ο τρόπος απόδοσης των ποσών στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό. Ο συμψηφισμός διενεργείται από τους ΟΚΑ για κάθε δικαιούχο επιστροφής ΦΕ ή ΦΠΑ με τις οφειλές τους προς αυτούς.

Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού επιστροφής ΦΠΑ και ΦΕ με οφειλές των δικαιούχων σε ΟΚΑ καθώς και για την επιστροφή τυχόν υπολειπόμενου ποσού στον δικαιούχο δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Για τη διενέργεια των συμψηφισμών της παρούσας και του ελέγχου της ασφαλιστικής ενημερότητας, δημιουργείται στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) Βάση Δεδομένων Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών προς τους ΟΚΑ, στην οποία καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και ασφαλισμένοι με οφειλές, ανεξαρτήτως τυχόν υπαγωγής αυτών σε καθεστώς ρύθμισης.

Ολοι οι ΟΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) υποχρεούνται να αποστείλουν στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ σε ενιαία γραμμογράφηση αρχείο με τους οφειλέτες τους (φυσικά/νομικά πρόσωπα) με πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης, συνολική οφειλή, καθώς και ένδειξη ασφαλιστικής ενημερότητας σε αποκλειστική προθεσμία 10 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας.

Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, το ΚΕΑΟ και οι ΟΚΑ αναπτύσσουν μηχανισμό σε πραγματικό χρόνο (online) ενημέρωσης της Βάσης Δεδομένων Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών και, μέχρι αυτό να καταστεί δυνατό, οι ΟΚΑ και το ΚΕΑΟ αποστέλλουν στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, ανά δεκαπενθήμερο, επικαιροποιημένο αρχείο.

Ποσά που για οποιονδήποτε λόγο έχουν αποδοθεί στους ΟΚΑ και δεν οφείλονται σε αυτούς (αχρεωστήτως καταβληθέντα) επιστρέφονται στους δικαιούχους των επιστροφών από τους ίδιους.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου