Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Εννέα ερωτήσεις - απαντήσεις για την Oστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση μας αφορά όλους καθώς πρόκειται για μια ασθένεια που προσβάλει 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άντρες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, η φυσίατρος Κωνσταντίνα Κοτσίφη απαντά σε 10 ερωτήσεις του iatropedia.gr, δίδοντας απαντήσεις για πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για την "σιωπηλή πάθηση"...

1. Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια στην οποία διαταράσσεται η αρχιτεκτονική (η ποιότητα και η ποσότητα) των οστών και οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Τα συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα συμβαίνουν στο ισχίο, στον καρπό και στην σπονδυλική στήλη.

2. Πόσο συχνή ασθένεια είναι η οστεοπόρωση;

Μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άντρες προσβάλλονται από οστεοπόρωση.

Η κορυφαία οστική μάζα επιτυγχάνεται στην ηλικία των 20-30 ετών και μετά από αυτή την ηλικία αρχίζει να μειώνεται. Η οστική μάζα μειώνεται στην τέταρτη ή πέμπτη δεκαετία της ζωής, με ρυθμό 0.3-0.5%. Ο ρυθμός αυτός δεκαπλασιάζεται στην πενταετία που ακολουθεί την εμμηνόπαυση.

3. Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε οστεοπόρωση;

Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξή της παίζουν κληρονομικοί παράγοντες, αλλά και εξωγενείς παράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκηση. Προκαθορισμένοι παράγοντες είναι το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η φυλή, η εθνικότητα, η εμμηνόπαυση, η υστερεκτομή, η μακρόχρονη θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή. Τροποποιήσιμοι παράγοντες είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, το χαμηλό σωματικό βάρος, η πτωχή διατροφή, η ανεπαρκής άσκηση, οι συχνές πτώσεις,η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου.

4. Γιατί η οστεοπόρωση καλείται «σιωπηλή πάθηση»;

Η ασυμπτωματική οστεοπόρωση δεν πονάει.Μόνο όταν συμβεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα υπάρχει πόνος, για αυτό και η οστεοπόρωση καλείται «σιωπηλή πάθηση».

5. Σε τι διαφέρει η οστεοπόρωση από την οστεοπενία;

Οστεοπενία είναι η μείωση της αντοχής και πυκνότητας του οστού. Για πολλούς θεωρείται το κατώφλι της οστεοπόρωσης.

6. Έχω οστεοπενία. Πρέπει να ανησυχώ;

Ο ασθενής με οστεοπενία δεν πρέπει να εφησυχάζει. Πρέπει να συμβουλεύεται τον ειδικό ιατρό (παθολόγο, ρευματολόγο, φυσίατρο, ορθοπεδικό, ενδοκρινολόγο). Αυτός θα του δώσει τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες.

7. Πώς διαγιγνώσκεται η οστεοπόρωση;

Η τεχνική της απορροφησιομετρίας (DEXA) αποτελεί τη διαγνωστική προσπέλαση εκλογής για την οστεοπόρωση .

8 . Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοπόρωση;

Η καλύτερη άμυνα απέναντι στην οστεοπόρωση είναι η ενημέρωση,η πρόληψη και η σωστή και έγκυρη θεραπεία.

Η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει την διαδικασία της οστεοπόρωσης και στους ηλικιωμένους να βελτιώσει την ισορροπία και να μειώσει τον κίνδυνο των πτώσεων.

Η κολύμβηση δεν αποτελεί την άσκηση εκλογής γαι την οστεοπόρωση, γιατί δεν φορτίζονται τα οστά.

Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου επιτυγχάνεται από τα γαλακτοκομικά ,ορισμένα λαχανικά (πχ μπρόκολο) τα μικρά ψάρια με το κόκκαλο (πχ σαρδέλες) και τα καρύδια.

9. H έκθεση στον ήλιο βοηθά στην σύνθεση της βιταμίνης D;

Μέσω της έκθεσης στον ήλιο επιτυγχάνεται η σύνθεση της βιταμίνης D. Αρκούν τρείς φορές την εβδομάδα για 10-15 λεπτά έκθεση στον ήλιο, πάντοτε με προσοχή, ώστε να επωφελούμαστε μόνον από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου