Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών Μάρκου Βασιλάκη

Ποιός είναι ο Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βασιλάκης

Γόνος γνωστής παπαδοοικογένειας και εγγονός του παπά Μάρκου Βασιλάκη που η προσωπικότητά του ως παπάς και ως δάσκαλος άφησε το στίγμα της στην ιστορία του Βροντάδου, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα http://www.omiroupoli.gr. Ο ίδιος με το έργο του και τη μέχρι τώρα πορεία του αποδυκνείεται άξιος συνεχιστής της γενιάς του και φωτεινό παράδειγμα για τους νέους.

Γεννήθηκε στη Χίο στις...
26-04-1965. Τέλειωσε το Γ’ δημοτικό σχολείο Βροντάδου και το Ανδρεάδειο Γυμνάσιο και Λύκειο. Γόνος δασκαλοπαπαδογενειάς, πάντα τον ενδιέφερε η εκπαίδευση και η πίστη στο Χριστό.

Έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με τις κλασσικές σπουδές και παράλληλα να αφιερώσει τη ζωή του στην πίστη και την αγάπη του Χριστού. Τελειώνοντας τη μέση εκπαίδευση και με μόνο μέσο τη βοήθεια της Παναγίας και του Αγίου Μάρκου περνά στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και αποφοιτά από το τμήμα της κλασσικής φιλολογίας, έχοντας καθηγητές εξαιρετικούς επιστήμονες όπως τον Μπαμπινιώτη, τον Παπανικολάου, τον Σκιαδά και άλλους.

Τελειώνοντας παρακολουθεί για 3 χρόνια μεταπτυχιακό βυζαντινό διεπιστημονικό σεμινάριο και παίρνει έγκριση για διδακτορικό στην βυζαντινή φιλολογία. Την ίδια περίοδο εργάζεται για 5 χρόνια ως φιλόλογος στον Πειραιά και όπως ο ίδιος δηλώνει εκεί καταλαβαίνει τι σημαίνει να θυσιάζει κανείς τα πάντα για χάρη των παιδιών του.

Τελειώνει το τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Αθηνών και το 1994 γίνεται κληρικός από το Μητροπολίτη Χίου Διονύσιο και με συμμαρτυρία του πατρός Ευαγ. Λούρου.

Ξαφνικά και χωρίς να το περιμένει λαμβάνει κλήση από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο για να εργαστεί στην Ιερά Σύνοδο και στην οποία υπακούει κλαίγοντας και χωρίς να το θέλει.

Γι’ αυτό άλλωστε επιλέγει να παραμείνει κληρικός της Χίου και να πηγαινοέρχεται κάθε εβδομάδα Χίο-Αθήνα με δικά του έξοδα. Σήμερα έχει τη θέση του Ιεροκύρηκα της Μητρόπολης Χίου, του Α’ γραμματέα της Ιεράς Συνόδου και του φιλολόγου του Λιβανείου Λυκείου Καρδαμύλων.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και της ΠΕΚΕΒ. Εχει παρακολουθήσει μαθήματα παλαιογραφίας στο Μ.Ι.Ε.Τ., έχει λάβει μέρος σε συνέδρια ως σύνεδρος και εισηγητής και σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επίσης κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο της εκκλησίας της Ελλάδος και της Χίου.

Σε ερώτησή μας τι είναι αυτό που τον γεμίζει περισσότερο και τι μήνυμα θα ήθελε να στείλει σε όλους, τόνισε:

«Υπαρξιακά με γεμίζει η πίστη μου στο Χριστό, η λατρεία στον Κύριο και Θεό μου. Επιστημονικά με συναρπάζει η μελέτη της φιλολογίας. Ολόκληρη τη ζωή μου την έχω εναποθέσει στα χέρια της Παναγίας της Βοήθειας και του Αγίου Μάρκου στους οποίους οφείλω τα πάντα. Και κάτι ακόμα που έχω υιοθετήσει από τον άνθρωπο που έχω σαν πρότυπο,τον Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικόλαο Σελέντη. «Εγώ ξέρω μόνο να κλαίω και να προσεύχομαι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου