Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

“Τα έσπασαν” Μέρκελ-Σαρκοζί – Μας δίνουν τη δόση, αλλά μεγαλώνουν το κούρεμα

- “Σφίγγα” η Μέρκελ έφυγε απ' την πίσω πόρτα
- Φοβάται την υποβάθμιση της Γαλλίας ο Σαρκοζί
- Δίνουν τα χρήματα τώρα, αλλά μετά “βλέπουμε”
- Τα τέσσερα σενάρια για το “ελληνικό κούρεμα”


Σε συνθήκες πανικού αποφάσισαν να συναντηθούν στη Φρανκφούρτη, σε κατάσταση... νευρικής κρίσης αποχώρησαν από τη μίνι Σύνοδο Κορυφής τα...
κεφάλια της Ευρωζώνης και η επικεφαλής του ΔΝΤ. Χαρακτηριστικό του (όχι καλού) κλίματος που επικράτησε στην έκτακτη συνάντηση της Φρανκφούρτης, το γεγονός πως η Άνγκελα Μέρκελ έφυγε από την... πίσω πόρτα, για να μην έρθει αντιμέτωπη με τους δημοσιογράφους!

Άνγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο διάδοχός του Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο αρμόδιος Επίτροπος, Όλι Ρέν και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκαν για να αποφασίσουν για μας. Αλλά χωρίς εμάς (ξανά). Αλλά διαφώνησαν (ξανά).

Μαζί τους στη συνάντηση και οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε και Φρανσουά Μπαρουέν. «Ήταν ο καλύτερος τρόπος να προετοιμασθεί η σύνοδος του Eurogroup», ήταν η επίσημη εξήγηση της συνάντησης. Αλλά στην ουσία είναι πως μιλάμε για μια ακόμη (αποτυχημένη όπως φαίνεται) προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο, κυρίως για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Η Γερμανία θέλει μείωση άνω του 50% και το Παρίσι διαφωνεί και θέλει χαμηλότερο ποσοστό καθώς οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν ανοιχτά της γαλλικές τράπεζες.

Η εσπευσμένη συνάντηση έγινε στη Φρανκφούρτη. Ολοκληρώθηκε περίπου τα μεσάνυχτα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Και χωρίς δηλώσεις. Πρώτη έφυγε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την ακολούθησε ο Νικολά Σαρκοζί. Μπαρόζο, Ρομπάι και Ρεν έφυγαν μαζί. Η Μέρκελ προτίμησε την... πίσω πόρτα!

Αδιέξοδο για ακόμη μια φορά ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία. Και όλα δείχνουν ότι κάπως έτσι θα είναι και τα πράγματα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, την Κυριακή.

Όλα ξεκίνησαν από δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες δεν τίθεται θέμα περαιτέρω ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF. Και αυτό, για κάποιους, ήταν απλά η προαναγγελία πως η Σύνοδος της Κυριακής θα είναι ένα... φιάσκο!

Η ευρωζώνη οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό και δύσκολα θα σωθεί όσο η Μέρκελ, για να θωρακιστεί στο εσωτερικών, στυλώνει τα πόδια και αρνείται να βάλει νερό στο κρασί της. Η Γερμανίδα καγκελάριος, σε δηλώσεις λίγο πριν από την έκτακτη συνάντηση της Φρανκφούρτης, δεν είχε κρύψει την πρόθεση του Βερολίνου για Ευρώπη δυο ταχυτήτων και διαχωρισμό ανάμεσα στα κράτη που μπορούν και σε εκείνα που... δεν!

Με τους οίκους αξιολόγησης να απειλούν και τη Γαλλία, ο Σαρκοζί άφησε την Κάρλα Μπρούνι να γεννήσει μόνη της και πήγε εσπευσμένα στη Φρανκφούρτη.

Την κρισιμότητα της συνάντησης αλλά και τις... δραματικές ώρες για την ευρωζώνη αναδεικνύουν και οι δηλώσεις πριν από τη σύσκεψη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι ζήτησε από τους 27 της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν «με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων όχι μόνο τα δημοσιονομικά προβλήματα αλλά και την πρόκληση της διατηρήσιμης ανάπτυξης και της ανεργίας» και δε δίστασε να πει πως «η ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις που προκαλούν τρόμο κι ως εκ τούτου η Σύνοδος πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων»...

Για κρίσιμες στιγμές που βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και για μια Σύνοδο που μπορεί να είναι αποφασιστική για το μέλλον της μίλησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες «μια ξεκάθαρη και αποφασιστική απάντηση». Φαίνεται πάντως πως ούτε εκείνος ελπίζει σε πολλά. «Η Σύνοδος ίσως να μην αποτελέσει τη λήξη όλων των προβλημάτων» και... υιοθέτησε την άποψη Μέρκελ.

Σε ανάλογο ύφος και η δήλωση του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ που τόνισε πως «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τα ευρωπαϊκά κράτη να προχωρήσουν μπροστά πέραν της ενίσχυσης της ενότητάς τους και η πολιτική βούληση να επιτευχθεί αυτό είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας», εκτίμησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι για το κούρεμα
Αν και ακόμη είναι στο "τραπέζι" το 21% καθώς αυτό επιθυμούν οι περισσότεροι ιδιώτες δανειστές, δεν είναι πλέον καθόλου πιθανό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει ακουστεί (από Βρετανούς οικονομολογους και όχι μόνο) είναι 80%, αλλά αυτό θα σημάνει χρεοκοπία και επίσης δεν συζητείται από πολλούς.

Τα ενδιάμεσα σενάρια προβλέπουν κούρεμα 39% και 50%.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο και οι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης εξετάζουν και αυτοί τα δικά τους σενάρια που προβλέπουν κούρεμα μεταξύ 35% και 60%.

Πλέον όλα δείχνουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει καμία απόφαση επί της ουσίας. Κάπως έτσι οδηγούμαστε σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Για να μην υπάρξει άμεσο πιστωτικό γεγονός καθώς τα χρήματα της Ελλάδας στερεύουν πάρθηκε η απόφαση να δοθεί η 6η δόση.

Το ΔΝΤ εξετάζει όμως τα πάντα, ενώ και η Άγκελα Μέρκελ επιμένει να ρίχνει πάντα στο τραπέζι την ιδέα της αυστηρής επιτήρησης.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού που θα ξεκλειδώσει τη δόση αναμένεται σήμερα. Θα εξετασθεί στο αυριανό Eurogroup το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τα συμπεράσματα της τρόικας. Ύστερα... “βλέπουμε”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου