Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Βρήκαν τις... ρουκέτες και ψάχνουν τους ...ρουκετάδες!

φοδος των αστυνομικών σε κτίριο στο Βροντάδο της Χίου έφερε κατασχέσεις πρώτων υλών
-Πάλι τα ίδια έχουμε! Ανάστατοι οι ρουκετάδες από το κυνηγητό που υφίστανται

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης

Άρχισαν οι... ρουκέτες στη Χίο. Σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα άρχισαν τα όργανα. Ενώ κάποια άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας, στο Βροντάδο της Χίου, προσπαθούν να κρατήσουν άσβεστο το περίφημο έθιμο του ρουκετοπόλεμου, πόλος έλξης για την περιοχή του Βροντάδου, και γενικότερα, ολόκληρου του νησιού της Χίου, κάποιοι ανεγκέφαλοι στο όνομα του νόμου, θέλουν...
να ξεπεράσουν τις παραδόσεις μας.

Οι κατασκευές των ρουκετών, του Πάσχα, στην περιοχή του Βροντάδου, έχει ξεκινήσει εδώ... και πολύ καιρό. Πολλά συνεργεία, με το που πέφτει το σούρουπο, αρχίζουν την επικίνδυνη "ιεροτελεστία" κατασκευής της ρουκέτας.

Οι υποσχέσεις των ανθρώπων, κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης, πως θα κρατήσουν ψηλά το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, πως θα δώσουν κάποιο δημοτικό χώρο, ώστε με ηρεμία και απόλυτες συνθήκες ασφαλείας, έμπειροι ρουκετάδες, θα αναλάβουν να φτιάχνουν τις ρουκέτες, που θα εκτοξευτούν από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, ως και λίγο μετά την Ανάσταση, έπεσαν και φέτος στο κενό.

 Κυνηγημένοι αντί ήρωες οι ρουκετάδες

Για μια ακόμη χρονιά, κυνηγημένοι από την αστυνομία, προσπαθούν τα συνεργεία των ρουκετάδων, να υλοποιήσουν το έθιμο, που κληρονόμησαν από τις γενιές των παππούδων τους.

Δυστυχώς, όμως το πλαίσιο του νόμου, δεν επιτρέπει την με ασφάλεια κατασκευή των ρουκετών. Η τοπική κοινωνία, οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, από τη μια θέλουν το έθιμο που φέρνει κόσμο στο νησί μας, από την άλλη πλευρά, όμως δεν κάνουν κάτι για να υλοποιείται με ασφάλεια η κατασκευή και εκτόξευση των ρουκετών.

Όλη σχεδόν η Χίος, αλλά και επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο, το βράδυ της Ανάστασης, φτάνουν στο Βροντάδο, για να παρακολουθήσουν το υπερθέαμα που χαρίζει η εκτόξευση των ρουκετών.

Πόσο όμως μπορεί να συνεχίζεται αυτό το έθιμο όταν οι ήρωες ρουκετάδες, αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες.

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε χθες Δευτέρα το βράδυ,
σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο...

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Δευτέρας (8/4), οι αστυνομικοί σε ακατοίκητο ερειπωμένο κτίσμα στο Βροντάδο της Χίου, βρήκαν σημαντικές ποσότητες πρώτων υλών και εργαλείων για την κατασκευή των αυτοσχέδιων ρουκετών.

Συγκεκριμένα εντόπισαν 108 ρουκέτες, πέντε ξύλινα σφυριά, 27 καλούπια αυτοσχέδιων ρουκετών έτοιμα προς γέμιση και δύο ξύλινες κατασκευές, που χρησιμοποιούνται για τη γέμιση ρουκετών.

Κατασκευή ρουκετών
Η διαδικασία αρχίζει με την κατασκευή των καλουπιών. Χρησιμοποιούνται λωρίδες χαρτιού που τυλίγονται κυλινδρικά και με τη βοήθεια κόλλας παίρνουν τη μορφή σωλήνα. Στη συνέχεια, με μια ειδική τεχνική, σφίγγεται η μία άκρη του καλουπιού, ώστε να δημιουργηθεί "το κεφάλι", το σημείο δηλαδή που περνάει το φιτίλι.

Το επόμενο βήμα είναι να φτιαχτεί το κάρβουνο. Για το κάρβουνο χρησιμοποιείται συνήθως ξύλο από πεύκο, γιατί είναι ελαφρύ ξύλο και φτιάχνει ελαφρύ κάρβουνο. Μετά το κοπανίζουν σε γουδί. Παλιά κόβανε τα μπατζάκια από τα παντελόνια και φτιάχνανε σακουλάκια. Έβαζαν μέσα το κάρβουνο και το χτυπούσαν με τις ματσόλες για να γίνει ψιλό σαν αλεύρι.

Μετά ακολουθεί η κατασκευή του "υλικού". Βάζουν σε συγκεκριμένες "μυστικές" αναλογίες κάρβουνο, θειάφι και νίτρο, τα κοσκινίζουν και τα ανακατεύουν.

Αφού τοποθετηθεί στο καλούπι ένα καρφί όρθιο, "το αρσενικό, το οποίο προσαρμόζεται στην τρύπα του "κεφαλιού", αρχίζει το γέμισμα του καλουπιού με ένα κουταλάκι.

Μετά, με τη βοήθεια ενός μπρούντζινου άξονα με εσωτερική τρύπα, "του θηλυκού", συμπιέζουν το υλικό με τις ματσόλες. Ματσόλα είναι ένα μεγάλο, ξύλινο σφυρί.  Όταν γεμίσει το καλούπι, μπαίνει η τάπα και στερεώνεται στο ρουκετόξυλο.

Η εκτόξευση των ρουκετών πραγματοποιείται με τη βοήθεια ιδιοκατασκευών που λέγονται "ρουκετοσύρτες". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου