Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Σαν σήμερα 7 Απριλίου

Στις 7 Απριλίου...

Σαν σήμερα, 7 Απριλίου του 1990, τραγωδία σημειώνεται στη Βόρεια Θάλασσα, όταν το δανέζικο φέρι-μποτ «Σκαντινάβιαν Σταρ» τυλίγεται στις φλόγες, ενώ ταξίδευε από το Όσλο στην Κοπεγχάγη. Από τους 500 επιβαίνοντες, οι 158 χάνουν τη ζωή τους.

1790.... Πραγματοποιείται η ναυμαχία της Άνδρου. Ο Λάμπρος Κατσώνης χάνει 5 πλοία.

1833....
Παράδοση της Χαλκίδας στο νεοϊδρυθέν Ελληνικό κράτος από τους Τούρκους.

1906.... Η έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος καταστρέφει τη Νάπολη.

1923.... Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ως μετεξέλιξη του Κόμματος Εργατών της Αμερικής.

1929.... Η ΕΠΟ αναγνωρίζει ως πρώτο επίσημο αγώνα της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας, το ματς που διεξάγεται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού απέναντι στη δεύτερη ομάδα της Ιταλίας (αποτέλεσμα 1-4).

1933.... Κηρύσσεται το τέλος της περιόδου της Ποτοαπαγόρευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία διήρκεσε 13 χρόνια.

1948.... Ιδρύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής σε όλο τον κόσμο.

1963.... Ο Τίτο ανακηρύσσεται ισόβιος Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με ειδικό «Σύνταγμα».

1990.... Τραγωδία σημειώνεται στη Βόρεια Θάλασσα, όταν το δανέζικο φέρι-μποτ «Σκαντινάβιαν Σταρ» τυλίγεται στις φλόγες, ενώ ταξίδευε από το Όσλο στην Κοπεγχάγη. Από τους 500 επιβαίνοντες, οι 158 χάνουν τη ζωή τους.

1991.... Στα Τίρανα, 3.000 Αλβανοί προσέρχονται στην ορθόδοξη εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση, κάτι που είχε να συμβεί από το 1967, όταν απαγορεύθηκε η άσκηση κάθε θρησκευτικής πρακτικής.

1994.... Οι Πρόεδροι της Ρουάντας και του Μπουρούντι, Χαμπιαριμάνα και Νταριαμίρα, σκοτώνονται, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν, προερχόμενοι από ειρηνευτικές συνομιλίες, καταρρίπτεται από πύραυλο. Την επόμενη μέρα ξεσπά εμφύλιος πόλεμος στη Ρουάντα.

1999.... Η ΑΕΚ σπάει το διεθνές εμπάργκο κατά της βομβαρδιζόμενης από το ΝΑΤΟ Σερβίας και ταξιδεύει στο Βελιγράδι, όπου δίνει φιλικό αγώνα ειρήνης με την Παρτιζάν. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ φορούν φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους, σε ένδειξη συμπαράστασης στο σερβικό λαό.

Σαν σήμερα το 1915 γεννήθηκε η αμερικανίδα τραγουδίστρια των μπλουζ, Μπίλι Χάλιντεϊ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελεονόρα Φάγκαν και το 1939 ο αμερικανός σκηνοθέτης, Φράνσις Φορντ Κόπολα. («Ο Νονός», «Αποκάλυψη Τώρα»). Την ίδια μέρα το 1614 πέθανε ο ζωγράφος, Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστότερος ως Ελ Γκρέκο, το 1824 ο φιλέλληνας άγγλος ποιητής, Λόρδος Βύρων, το 1992 ο πολιτικός και τότε δήμαρχος Αθηναίων, Αντώνης Τρίτσης και το 2005 ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου