Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Βαρύς ο λογαριασμός της εφορίας για το 2018 – Τι περιμένει συνταξιούχους, χαμηλόμισθους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες

Βαρύς ο λογαριασμός της εφορίας για το 2018 – Τι περιμένει συνταξιούχους, χαμηλόμισθους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες | Newsit.gr- Χωρίς τέλος τα μέτρα λιτότητας 
- Θα πληρώσουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας σε φόρους και το 2018 
- Μπορεί και νωρίτερα από το 2019 η μείωση του αφορολόγητου 
- Μήνας ορόσημο για κρίσιμες αποφάσεις ο Μάιος του 2018 


Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι τα μέτρα λιτότητας. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας, εντούτοις και ο λογαριασμός του 2018 είναι βαρύς για μία σειρά από κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και πολύτεκνοι.

Μεταξύ των μέτρων του 2018 περιλαμβάνονται...
η περικοπή του ΕΚΑΣ για πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τους έχοντες μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία λόγω αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών αλλά και η κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ που θα φέρει ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες σε 32 νησιά του Αιγαίου.

Τον ερχόμενο Μάιο θα μάθουμε αν η νέα μείωση του αφορολογήτου ορίου ενεργοποιηθεί νωρίτερα από το 2019 μαζί με το μαχαίρι στις συντάξεις, εφόσον το ΔΝΤ κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο. Ήδη, το Ταμείο έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 και μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι προτίθεται να μεταβάλει τη στάση του.

Δεν τελειώνουμε εδώ
Υπάρχει και συνέχεια. Το νέο συμπληρωματικό Μνημόνιο που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο φέρνει νέες παρεμβάσεις.

«Κούρεμα» στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις. Απλοποίηση των διατάξεων για την επιβολή του ΦΠΑ. Κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών για την ελληνική ναυτιλία. Αναθεώρηση του καθεστώτος των αναπτυξιακών φορολογικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών των ελληνικών επιχειρήσεων. Επέκταση της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την επιτάχυνση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Τροποποίηση των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Πλήρη εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς. Επίσης, αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και διεύρυνση της βάσης επιβολής του συγκεκριμένου φόρου, μέσω περιορισμού των απαλλαγών από την εφαρμογή του.

Πιο συγκεκριμένα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε:
  • Αναθεώρηση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ώστε να προβλέπουν μειωμένα πρόστιμα για τις παραβάσεις που εντοπίζονται κατά τους φορολογικούς ελέγχους.
  • Αξιολόγηση της πιθανής αύξησης του κατώτατου ορίου ακαθαρίστων εσόδων για την επιβολή του ΦΠΑ. Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα στα 10.000 ευρώ και εξετάζεται να ανέβει στα 25.000 ευρώ.
  • Επανεξέταση και τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να συμπεριλάβουν και τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
  • Επανεξέταση των κινήτρων στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και τις φορολογικές απαλλαγές, εξαλείφοντας τις διατάξεις που θεωρούνται αναποτελεσματικές ή άδικες.

Έως τον Μάρτιο του 2018 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στα ακόλουθα βήματα:
  • Επανεξέταση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Τεχνική επανεξέταση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μετά την τριετή εφαρμογή τους, προκειμένου να προσδιορίσει τα προβλήματα και τα «παραθυράκια» στην εφαρμογή τους και να υποβάλουν προτάσεις τροποποιήσεων για τη αποσαφήνιση και βελτίωσή τους και την εξάλειψη των αντικρουόμενων ρυθμίσεων.
  • Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και να εξαλειφθούν τα κενά και οι εκκρεμότητες.
  • Επανεξέταση του νομοθετικού καθεστώτος για την επιβολή τόκων εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων, όπως αυτό αποτυπώνεται στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
  • Τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με στόχο την επέκταση της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και σε υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Τον Μάιο του 2018, επανεξέταση των διατάξεων για τα τέλη χαρτοσήμου με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίησή τους. Επανεξέταση του συστήματος τεκμαρτού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος και νομοθέτηση αλλαγών αν κριθεί αναγκαίο.

Ακόμη τον Μάρτιο του 2018 η κυβέρνηση θα πρέπει:
  • Να νομοθετήσει την ευθυγράμμιση των φορολογητέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές τους και θα συστήσουν μια εξειδικευμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων και ένα μόνιμο πληροφοριακό σύστημα για την αναθεώρηση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων. Οι αναπροσαρμογές των φορολογητέων αξιών των ακινήτων θα επηρεάσουν το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων στις αγοραπωλησίες, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων, αλλά σε πλήθος άλλων φόρων και τελών επί της απόκτησης και της χρήσης ακινήτων.
  • Να νομοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αν κριθεί αναγκαίο προκειμένου, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, να προκύψει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Αύγουστο του 2018.

Τον Απρίλιο θα επανεξεταστεί η εφαρμογή φόρου επί των κερδών από την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας και θα προωθήσουν νομοθετικές αλλαγές αν κριθεί αναγκαίο έως τον Μάιο του 2018.

Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως δεν φέρει νέες ρυθμίσεις ή άλλα μέτρα αμνήστευσης ή διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών, ούτε θα παρατείνει τις υφιστάμενες και πως θα προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών που δεν εξυπηρετούν τις τρέχουσες ρυθμίσεις ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους εγκαίρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου