Συνήθως τα μικρά παιδιά χάνουν την κορδέλα που τα συγκρατεί, αλλά κανείς δε μπορεί να τους θυμώσει. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται να κάνουν κάτι τέτοιο.
Ίσως δεν έχετε σκεφτεί ποτέ το τι γίνεται ένα μπαλόνι από τη στιγμή που σταματάτε να το βλέπετε να εξαφανίζεται. Όμως, αυτό είναι κάτι που πρέπει...
να αλλάξει. Η απελευθέρωση μπαλονιών στον αέρα, είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το περιβάλλον και ιδιαίτερα για τα ζώα.
Μια οργάνωση με το όνομα «Balloons Blow», παρέχει πληροφορίες για να μάθει στους ανθρώπους τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν αυτά τα μπαλόνια για τα ζώα, τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Προσπαθεί να εμπνεύσει και να προωθήσει μια οικολογική συνείδηση ως τρόπο ζωής. Πρόσφατα δημοσίευσαν έναν φωτογραφικό οδηγό που εξηγεί γιατί δε θα πρέπει ποτέ δεν αφήνουμε τα μπαλόνια να φύγουν στον ουρανό.
-Τα μπαλόνια παρασύρονται, ξεφουσκώνουν και σκάνε, με αποτέλεσμα να μολύνουν τη γη όταν επιστρέφουν σε αυτήν.
-Μπορούν να μεταφερθούν χιλιόμετρα μακριά, μολύνοντας τα πιο έρημα και αγνά σημεία. Τότε, γίνονται επικίνδυνα για κάθε ζώο που έρχεται σε επαφή με αυτά.
-Πουλιά, φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες, μεγαλοκέρατα πρόβατα και άλλα άγρια και εξημερωμένα ζώα, έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτά.
-Όταν ένα πλάσμα καταπίνει κάποιο μπαλόνι, φράζεται η γαστρεντερική οδός με αποτέλεσμα να πεθάνει από την πείνα.
-Οι θαλάσσιες χελώνες και τα άλλα πλάσματα της θάλασσας, είναι γνωστό πως μπερδεύουν τα μπαλόνια με τις μέδουσες.
-Τα κορδόνια και οι φιόγκοι που υπάρχουν σε αυτά, κάποιες φορές μπορεί να μπλεχτούν με τα ζώα και να προκαλέσουν θάνατο.
-Λανθασμένα θεωρούνται βιοδιασπώμενα. Το λάτεξ που υπάρχει στα μπαλόνια, περιέχει χημικά και θα χρειαστούν χρόνια για να διασπαστούν.
-Τα μπαλόνια από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο και χρυσόχαρτο, μπορούν να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος και σπίθες που θα οδηγήσουν σε φωτιές. Επίσης μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να διασπαστούν.
-Η απελευθέρωση μπαλονιών, γίνεται σε διάφορες γιορτινές εκδηλώσεις, για να τιμήσουν τη μνήμη ενός προσώπου και για άλλους σκοπούς.
-Τα μπαλόνια που χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς λόγους, τις περισσότερες φορές αφήνονται ελεύθερα. Αυτό αποτελεί μια κακή πρακτική.
-Υπάρχουν νόμοι που αφορούν στην απελευθέρωση μπαλονιών, σε πολλές πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.
-Το ήλιο είναι μια μη ανανεώσιμη πηγή και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σε πιο σημαντικούς σκοπούς.
-Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις που δε μολύνουν τη γη, ούτε βλάπτουν τα ζώα. Ορισμένα από αυτά είναι τα επαναχρησιμοποιημένα πανό, οι κορδέλες και οι παιδικοί ανεμόμυλοι. Για εράνους και εκδηλώσεις μνήμης, μπορούν να φυτευτούν δέντρα, λουλούδια ή να χτιστούν σπίτια για πουλιά. Αυτές οι πράξεις προωθούν τη ζωή. Επιπλέον, μπορούν να οργανωθούν άλλες εκδηλώσεις τίμησης.
-Παρακαλούμε να επιλέγετε βιώσιμα προϊόντα και να κάνετε απλές επιλογές που θα προστατεύσουν τον πλανήτη μας.
Στις 29 Μαρτίου 2017, η οργάνωση «Balloons Blow» δημοσίευσε στο Facebook τις παραπάνω οδηγίες. Ήταν μια προσπάθεια να πείσει την Κομητεία Κάλλμαν της Αλαμπάμα, να μην επιτρέπει τις εσκεμμένες απελευθερώσεις μπαλονιών στον ουρανό.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Τα μπαλόνια μπορούν να μεταφερθούν χιλιόμετρα μακριά, μολύνοντας τα πιο έρημα και αγνά σημεία. Τότε, γίνονται επικίνδυνα για κάθε ζώο που έρχεται σε επαφή με αυτά».
Πολλά ζώα, δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στα τρόφιμα και τα σκουπίδια. Έτσι, μπορεί να καταπιούν κατά λάθος κάτι που μπορεί να τα βλάψει.
Όταν ένα πλάσμα καταπίνει κάποιο μπαλόνι, φράζεται η γαστρεντερική οδός με αποτέλεσμα να πεθάνει από την πείνα.
Τα κορδόνια και οι φιόγκοι που κάποιες φορές υπάρχουν σε αυτά, μπορεί να μπλεχτούν με τα ζώα και να προκαλέσουν θάνατο.
Από τη στιγμή που τα μπαλόνια έχουν ξεφουσκώσει ή σκάσει και έχουν λευκανθεί από τον ήλιο, αν βρεθούν στον ωκεανό, μοιάζουν με μέδουσες. Αυτές είναι η κύρια πηγή τροφής για τις θαλάσσιες χελώνες.
Οι χελώνες καταναλώνουν τα μπαλόνια και αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σώμα τους και να τις οδηγήσει σε θάνατο.
Μπορεί η απελευθέρωση μπαλονιών να μη φαίνεται σαν μόλυνση, αλλά στην πραγματικότητα δε διαφέρει από το να πετάμε τα σκουπίδια σε θάλασσες και δάση.
Δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για την άγρια ζωή.
Ακόμη και τα μπαλόνια που θεωρούνται βιοδιασπώμενα, εξακολουθούν να χρειάζονται χρόνια για να διασπαστούν. Επιπλέον, απελευθερώνουν χημικές ουσίες στο περιβάλλον.
Τα μπαλόνια από λάτεξ, επηρεάζουν κυρίως τα ζώα, αλλά τα μπαλόνια από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο και χρυσόχαρτο, μπορούν να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος και φωτιές.
Ίσως να αναρωτιέστε πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.
Αρχικά, μπορείτε να μην αφήσετε στον ουρανό τα μπαλόνια που ίσως έχετε ή αγοράσετε στο μέλλον. Επίσης, μπορείτε να ενθαρρύνετε τις επιχειρήσεις να μην χρησιμοποιούν την απελευθέρωση μπαλονιών για διαφημιστικούς σκοπούς.
Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, όπως σημαίες και πανό. Αν θέλετε να βοηθήσετε παραπάνω το περιβάλλον, μπορείτε να φυτέψετε δέντρα και λουλούδια.
Αυτό το μικρό πλάσμα, μπλέχτηκε σε ένα κορδόνι από μπαλόνι. Το εμπόδιζε να φάει και να ξεφύγει από τα αρπακτικά, αλλά ευτυχώς διασώθηκε.
Ελπίζουμε μετά από τις παραπάνω πληροφορίες, να βλέπετε με άλλο τρόπο τα μπαλόνια και τα όσα προκαλούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου