Σε στιγμές άγχους και βιασύνης θέλουμε να νιώθουμε πως έχουμε τον έλεγχο. Έτσι δεν είναι λίγα τα κουμπιά - απάτη, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μηχανισμοί placebo προωθούν την ψευδαίσθηση του ελέγχου.
Πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν μερικά δευτερόλεπτα για να κλείσουν οι πόρτες του ασανσέρ. Υπάρχει έτσι το κουμπί...
"close" για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Μόνο που αυτό έχει σταματήσει να λειτουργεί από τη δεκαετία του 1990 και φυσικά όσες φορές και αν το πατήσεις οι πόρτες δεν θα κλείσουν γρηγορότερα.
Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν πολλά κουμπιά στον κόσμο που δεν προσφέρουν κάποια ουσιαστική λειτουργία, αλλά υπάρχουν για να μας κάνουν να αισθανόμαστε πως έχουμε τον έλεγχο. Το 1990 πέρασε το Americans With Disabilities Act, με αποτέλεσμα οι ανελκυστήρες να υποχρεούνται να παραμένουν ανοιχτοί για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να προλαβαίνει να μπει στο ασανσέρ ένας άνθρωπος με αναπηρία.
Αν και πολλά κουμπιά είναι άχρηστα για το κοινό, λειτουργούν για τους πυροσβέστες και το προσωπικό συντήρησης με έναν κωδικό ασφαλείας ή ειδικά σχεδιασμένα κλειδιά. Στα περισσότερα ασανσέρ, δεδομένου ότι η διάρκεια ζωής τους είναι 25 χρόνια, δεν λειτουργεί το κουμπί "close", αλλά λειτουργεί το "open" για να ανοίξουν οι πόρτες.
Όσο και αν μας ακούγεται παράξενο να τοποθετούνται "ψεύτικα" κουμπιά σε ασανσέρ ή και άλλα μέρη, γίνεται για καλούς λόγους. "Το να νιώθεις πως έχεις τον έλεγχο είναι πολύ σημαντικό", δήλωσε η Ellen J. Langer, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που έχει μελετήσει την ψευδαίσθηση του ελέγχου. "Μειώνει το άγχος και προωθεί την ευημερία".
Ο καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια John Kounios δήλωσε πως τα κουμπιά βρίσκονται για να δίνουν την ψευδαίσθηση του ελέγχου που συνδέεται με την κατάθλιψη. Ακόμα και εκείνοι που γνωρίζουν το μικρό "λευκό" ψέμα θα εξακολουθήσουν να πατούν τα κουμπιά επειδή τελικά οι πόρτες κάποια στιγμή κλείνουν και αυτή είναι η επιθυμητή ανταμοιβή.
Αντίστοιχο με το κουμπί του ασανσέρ "stop" είναι και αυτό στις διαβάσεις πεζών στη Νέα Υόρκη. Οι New York Times αποκάλυψαν το 2014 ότι το Big Apple έβγαλε την "πρίζα" από τα κουμπιά για τους πεζούς πριν από καιρό, καθώς τα φανάρια ελέγχονται από υπολογιστή. Από τα 3.250 που υπήρχαν στην πόλη, τα 2.500 δεν λειτουργούν και ο μόνος λόγος που παραμένουν στη θέση τους είναι επειδή κοστίζει περίπου 1 εκατ. δολάρια να τα βγάλουν.
Μια ακόμα παγίδα είναι και ο θερμοστάτης που υπάρχει σε πολλά γραφεία, καθώς είναι συνήθως εικονικός. Όπως σημείωσε ο David Trimble πολλοί είναι εκείνοι που αισθάνονται καλύτερα νιώθοντας ότι ελέγχουν τη θερμοκρασία στο γραφείο. Αυτό παράλληλα μείωσε και τις κλήσεις σε υπηρεσίες κατά 75%.
Πηγή: Dailymail
Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!
Ετικέτες
Χίος
(4255)
Βολισσός
(192)
ΟΧΣΑ
(141)
Οινούσσες
(131)
Βροντάδος
(84)
Πυργί
(80)
Μεστά
(54)
Κάμπος
(39)
Χαλκειός
(36)
Αρμόλια
(32)
Καλλιμασιά
(29)
Καλαμωτή
(24)
Ποταμιά
(20)
Λεπτόποδα
(19)
Κουρούνια
(18)
Πισπιλούντα
(18)
Κέραμος
(17)
Θυμιανά
(16)
Χάλανδρα
(15)
Καρυές
(13)
Λαγκάδα
(13)
Καμπιά
(12)
Νένητα
(12)
Δαφνώνας
(11)
Βίκι
(9)
Νεοχώρι
(8)
Πιραμά
(7)
Ελευσίνα
(5)
Κηφισιά
(4)
Γρου
(2)
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου