- Tα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που έχουν ετοιμάσει οι τράπεζες
- "Ψαλίδι" και στα υποκαταστήματα τραπεζών με κλείσιμο και συγχωνεύσεις
- Η τρόικα έχει επιβάλλει μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών
Εκτός τραπεζικού συστήματος θα βρεθούν περίπου 10.000 εργαζόμενοι δηλαδή το 20% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων, μέσα στην επόμενη τριετία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", οι τράπεζες...
επιδιώκουν να μειώσουν το προσωπικό τους με προγράμματα εθελουσίας εξόδου αλλά και αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή προγράμματα εθελουσίας εξόδου για περίπου 4.500 εργαζομένους, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα αποχωρήσεων στο μέλλον. Στο μεταξύ οι τράπεζες δεν θα προχωρούν σ εκαμία νέα πρόσληψη ώστε με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης να εμιωθεί σημαντικά ο αριθμός των υπαλλήλων.
Τα προγράμματα εθελουσίας που ετοιμάζουν οι τράπεζες προβλέπουν πλήρη αποζημίωση αλλά και διάφορα οικονομικά κίνητρα, ανάλογα με την προϋπηρεσία ή τα χρόνια που απομένουν μέχρι τη συνταξιοδότηση αλλά και κοινωνικά κριτήρια.
Στόχος είναι να μειωθεί σημαντικά το λειτουργικό κόστος των τραπεζών χωρίς όμως να υπάρξουν μαζικές απολύσεις υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη. Οι τράπεζες προχωρούν σε αυτήν την κίνηση εξαιτίας των αλλαγών που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις αλλά και της μείωσης των εργασιών τους. Εξάλλου η μείωση του προσωπικού επιβάλλεται και από την τρόικα, προκειμένου να εγκρίνει τα επιχειρηματικά πλάνα που θα κατατεθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, βασική μεταβλητή που θα κρίνει την αποδοχή των επιχειρηματικών πλάνων των τραπεζών είναι το λειτουργικό κόστος, το οποίο εξαρτάται τόσο από τη μισθοδοσία του προσωπικού όσο και από τον αριθμό των καταστημάτων τους.
«Ψαλίδι» και στα καταστήματα
Εκτός από τη μείωση προσωπικού, οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες μείωσης των υποκαταστημάτων τους, φιλοδοξώντας να κλείσουν ή να συγχωνεύσουν τουλάχιστον 350 από τα συνολικά 3.450 που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.
Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στα "ΝΕΑ" «όσο διαρκεί η ύφεση και οι εκταμιεύσεις νέων δανείων έχουν πέσει στο ναδίρ, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να έχουμε τόσο μεγάλο δίκτυο καταστημάτων». Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, μετά το μπαράζ των συγχωνεύσεων, υπάρχουν τράπεζες με δύο ή και τρία υποκαταστήματα σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων το ένα από το άλλο, τα οποία νομοτελειακά θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου