Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης [odysseaschios.blogspot.com)]
Ένα χορευτικό υπερθέαμα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι εκατοντάδες Χιώτες και επισκέπτες του νησιού, που βρέθηκαν χθες, Σάββατο 27 Μαρτίου 2010, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου.
Περισσότεροι από...
600 άνθρωποι από νωρίς είχαν κατακλύσει την πλατεία, αλλά και τον εξώστη της κεντρικής αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου για την εκδήλωση του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος» με τίτλο "Νόστιμον Ημάρ" (η γλυκιά μέρα της επιστροφής"), που ήταν αφιερωμένη στη ξενιτιά.
Περίπου 100 άτομα ξεδίπλωσαν τις χορευτικές τους ικανότητες ....στη σκηνή του θεάτρου χαρίζοντας μοναδική ζωντάνια και ευεξία σ’ όσους είχαν την τύχη να τους παρακολουθήσουν.
Το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου γέμισε με θεάματα απ’ όλη τη χώρα, σ’ ένα μπουκέτο, το οποίο χώρεσε και τη νησιωτική, αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα, με μια μοναδική συνοχή που γοήτευσε τους θεατές.
Πραγματικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους που επιμελήθηκαν αυτής της εκδήλωσης, αλλά πάνω απ’ όλους στο χοροδιδάσκαλο του Φάρου και ψυχή της όλης εκδήλωσης Κωνσταντίνο Σιταρά, ο οποίος ακούραστα, ετοίμασε και χάρισε στον κόσμο μια καταπληκτική παράσταση.
Κατά τη γνώμη μας η συγκεκριμένη παράσταση που ήταν αφιερωμένη στην ξενιτιά θα πρέπει καταρχήν να ταξιδέψει σ’ ολόκληρη τη Χίο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά οπωσδήποτε και στα δύο μεγάλα κέντρα της χώρας μας την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αν όχι σε περισσότερες πόλεις, με κάλυψη των εξόδων από χορηγούς-επιχειρηματίες της Χίου, που θα έχουν ως μέλημα τους, φυσικά την προβολή του νησιού μας, αλλά και τη διάδοση της παράδοσης, όχι μόνο της Χίου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
Συγκινητικά ήταν τα λόγια του προέδρου του Φάρου Ανδρέα Αξιωτάκη, ο οποίος στο κλείσιμο της παράσταση, τόνισε:
«Η νησιωτική Ελλάδα στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας σ’ ολόκληρη τη χώρα, η οποία αυτήν την περίοδο ταλανίζεται από την οικονομική κρίση.
Μια εβδομάδα νωρίτερα, απ’ αυτήν εδώ την αίθουσα στέλνουμε το μήνυμα της Ανάστασης και της ελληνικής περηφάνιας».
Λόγια φυσικά που δεν περιέχουν ούτε ίχνος υπερβολής. Αντίθετα, αντικατοπτρίζουν στο ακέραιο την προσπάθεια που γίνεται μέσα από το «Φάρο», για τη διάδοση της ελληνικής παράδοσης.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη ξενιτιά και στο πρόγραμμα αναφέρεται το τετράστιχο για το «Μικρασιάτικο Μετερίζι στο χώρο του Αιγαίου»:
Την ξενιτιά, την αρφανιά, την πίκρα, την αγάπη,
τα τέσσερα τα ζύγιασαν, βαρύτερα ειν’ τα ξένα.
Ο ξένος εις την ξενιτιά πρέπει να βάνει μαύρα,
για να ταιριάζει η φορεσιά με της καρδιάς τη λάβρα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Σύμφωνα και με το πρόγραμμα στο πρώτο μέρος της παράστασης όλα τα τμήματα ανέβηκαν στη σκηνή και είπαν το τραγούδι της ξενιτιάς, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παριστάμενους. Και τη σκυτάλη πήρε το χορευτικό, που ήταν και το κυρίως, μέρος της όλης εκδήλωσης, ενώ στο τέλος κάθε τοπικής ενότητας έλεγαν και ένα τραγούδι. Αναλυτικά περιελάμβανε χορούς:
-Από την Ήπειρο: Αλησμονώ και χαίρομαι, Βαρύτερη η ξενιτιά, Ξενιτεμένο μου πουλί, Γάϊτα διπλή, Βασιλαρχόντισσα, Δέλβινο-Πωγωνίσιο. Αγερμικό τραγούδι Λαζάρου.
-Από τη Θεσσαλία: Το όνειρον, Γεωργαλάκης, Ταχυδρόμος, Διπλός χορός, Νταϊλιάνα.
-Από τη Μακεδονία: Ο γυρισμός του ξενιτεμένου (Γιωργου Σεφέρη), Να χαμηλώναν τα βουνά, Αλωνιάτικος, Καναρίνι, Ζάραμο-Χασαπιά. Τραγούδι Μαύρο μου χελιδόνι.
-Από τη Μικρά Ασία: Απόσπασμα από «Το Πετροκάραβο» της Ανθίππης Φιαμού, Μισεμός, Αμανές – Προσφυγάκι, Πέργαμος, Χορός με κουτάλια, Σαν πας στα ξένα.
Διάλειμμα με τραγούδια των Δωδεκανήσων: Είκοσι χρόνια Ξενιτιά και Τζιβαέρι. Στο δεύτερο μέρος περιελάμβανε:
-Από τα Δωδεκάνησα: «Ο ζωντανός ο χωρισμός», Πανάθεμά σε ξενιτιά, Ο χωρισμός, Ζερβός Κάσου, Σούστα Κάσου, Ίσσος Αστυπάλαιας, Σούστα Αστυπάλαιας.
-Από τη Σαλαμίνα: «Το γράμμα» της Ανθίπης Φιαμού, Σε καινούρια βάρκα μπήκα, Της Γριάς, Το Καμακάκι, Κουλουριώτικη Τράτα.
-Από την Κρήτη: Σ’ αφήνω γεια μανούλα μου, μεσοπέλαγα αρμενίζω, Μάνα, πολλά μαλώνεις με-Εθιανός Πηδηχτός, Μπριμνιανός, Ρόδο, Πηδηχτός Μυλοποτάμου, Κουρουθιανός, Πηδηχτός Λασιθίου, Ζερβόδεξος.
Η εκδήλωση έκλεισε μ’ όλα τα χορευτικά τμήματα επί σκηνής τα οποία χόρεψαν το "Μη με στέλνεις μάνα στην Αμερική".
Οι συντελεστές της παράστασης
Την επιμέλεια του προγράμματος είχαν οι Ανδρέας Αξιωτάκης, Κωνσταντίνος Σιταράς. Χοροδιδάσκαλος/ Καλλιτεχνική Διεύθυνση Προγράμματος: Κωνσταντίνος Σιταράς. Υπεύθυνες Ιματιοθήκης Φάρου, Χρυσάνθη Δημητρούδη, Ευαγγελία Μαθιούδη, Πόπη Μονιού, Εύη Σουσούρη, Κούλα Ψαρρά. Επιμέλεια κειμένων Ανθίππη Φιαμού, Γεωργία Χούλη, Ενδυματολόγοι Θεοδόσης Καλιάδης, Allen Nikomaram, Έφορος χορού Δέσποινα Τσαρδάκα, Επιμέλεια Σκηνικού Τυπογραφική, Προβολή Εικόνας Βασίλης Βασιλάκης, Επιμέλεια Οπτικού Υλικού Ανθίππη Φιαμού, Φωτισμός/Ήχος Παναγιώτης Λούρος, Μικροφωνικές εγκαταστάσεις Στέλιος Βαρκάρης, Τραγούδησαν Γιάννης Δημητρούλης, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Λουλουδιά Σούτη, Τζένη Σπανούδη. Μουσική ομάδα, βιολί Γιώργος Αγουστίδης, Κλαρίνο, φλογέρα Σάκης Πιπίδης, Λαούτο Μανώλης Αυγουστίδης, Κρουστά Γιάννης και Μιχάλης Βούκουνας, Μπουζούκι Στέλιος Βαρκάρης, μαζί τους, κανονάκι Μάνος Κουτσαγγελίδης, κρητική κομπανιά, Λύρα, Γιώργος Βλάσσης, Λάουτο Ιωάννης Βλάσσης, Κρουστά Κατερίνα Καγιαμπάκη.
Χορηγοί της εκδήλωση ήταν ο όμιλος ΜΜΕ Αλήθεια και η Εταιρία Εθνικών Μεταφορών Ερμής, ενώ συνδιοργανωτές ο Πολιτιστικός Οργανισμός Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.
Ο χοροδιδάσκαλος, υπεύθυνος της όλης εκδήλωσης Κωνσταντίνος Σιταράς |
Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου
Χίου Βιβλιοθήκη "Ο Φάρος" Ανδρέας Αξιωτάκης
Φωτογραφίες από ανθρώπους που εγκαταλείπουν τους
τόπους τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο
Το σύνολο των συντελεστών της
παράστασης, στο τέλος της εκδήλωσης
Στη συνέχεια διάφορα φωτογραφικά στιγμιότυπα
από την εκδήλωση στο Ομήρειο
Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου