Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Συγκλονιστική ομιλία της κόρης του Κώστα Περρίκου, για τη ζωή του Χιώτη ήρωα

Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο τέλος της ανάρτησης

Μίλησε για τις τελευταίες στιγμές του ήρωα από την Καλλιμασιά στις φυλακές Αβέρωφ - τα γράμματα, τα ποιήματα και τα σημειώματα του από το κελί 12 των μελλοθάνατων και τα τελευταία λόγια του, πριν εκτελεστεί

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης (http://odysseaschios.blogspot.com)

Τη μνήμη του Χιώτη ήρωα της αντίστασης Κώστα Περρίκου, τίμησε σε μια σπουδαία εκδήλωση ο Σύλλογος Φίλων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιζομένων Νέων (Π.Ε.Α.Ν.). Στην εκδήλωση που έγινε την...
Παρασκευή το απόγευμα, στην Καλλιθέα και συγκεκριμένα στη Δημοτική Πινακοθήκη «Σοφία Λασκαρίδου», με διοργανωτές την Π.Ε.Α.Ν. και το Δήμο Καλλιθέας, κεντρικό πρόσωπο ήταν η μεγάλη κόρη του Κώστα Περρίκου, Ανθή Πάγκα-Περρίκου. Μίλησε για πρώτη φορά, δημόσια, για τον μεγάλο ήρωα πατέρα της, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης, σ’ όσους είχαμε την ευκαιρία και την τύχη να την ακούσουμε.

Η κ. Περρίκου, γιαγιά σήμερα, ήταν όταν εκτελέσθηκε ο πατέρας της στις 4-2-1943, από τους Γερμανούς κατακτητές, στην τρυφερή ηλικία των 13 ετών. Ιδιαίτερα φορτισμένη η κ. Ανθή Πάγκα-Περρίκου ξετύλιξε το κουβάρι της πολυτάραχης ζωής του πατέρας της, ο οποίος έζησε και πέθανε ως ήρωας.

«Τα αδέλφια μου και εγώ μεγαλώσαμε ακούγοντας για τον ηρωισμό του πατέρα μας και την αγάπη του, στην πατρίδα μας.

Προσπαθήσαμε στη ζωή μας να μην παρεκκλίνουμε από τις υποθήκες που μας άφησε στο τελευταίο του γράμμα. Πάντα όμως, αναρωτιόμουνα ποιος ήταν ο άνδρας, που σε τόσο νεαρά ηλικία οραματίστηκε την Ενωμένη Ευρώπη, τη Διεθνή συνεργασία και έκανε αυτές τις σκέψεις και αυτές τις πράξεις κατά του εχθρού;

Κάθισα, λοιπόν, και έγραψα σε μερικές σελίδες τη ζωή του. Όταν τελείωσα θαύμασα τον άνδρα και ένοιωσα περήφανη, που ήταν ο δικός μας πατέρας».

Μ’ αυτήν τη συγκλονιστική εισαγωγή άρχισε η κ. Ανθή Πάγκα-Περρίκου, να παρουσιάζει στους παριστάμενους στην εκδήλωση, τον πατέρα της, τον ήρωα της αντίστασης, τον αξιωματικό της αεροπορίας, τον Έλληνα, τον Χιώτη, Κώστα Περρίκο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο τέως υπουργός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Γιώργος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, οι πρόεδροι, του Συλλόγου Φίλων της Π.Ε.Α.Ν. και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, της Π.Ε.Α.Ν. Καλλιθέας Αλέκος Χαλκιόπουλος (ο οποίος μάλιστα είναι ο μοναδικός επιζών από την ομάδα Περρίκου) και της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής Αργύρης Κοκκινάκης, καθώς και οι αντιδήμαρχοι Καλλιθέας, Βάσω Μαργαρίτη, Γιάννης Παυλίδης, Θεόδωρος Ψαλιδόπουλος.

Η κ. Πάγκα-Περρίκου, αφού έκανε μια μικρή αναφορά στη μητέρα της Μαρία, την οποία χαρακτήρισε επίσης, ηρωίδα, αφού μέσα στην κατοχή έμεινε σε ηλικία 35 ετών, μόνη της, να μεγαλώσει τρία παιδιά, ξεκίνησε να μας ταξιδεύει στη ζωή του Κώστα Περρίκου, ο οποίος γεννήθηκε στην Καλλιμασιά της Χίου, τον Απρίλιο του 1905. Περιγράφει τα πρώτα χρόνια του, τα σχέδιά του, τις σπουδές τους, τη δημιουργία της πρώτης αντιστασιακής ομάδας με την ονομασία «Στρατιά Σκλαβωμένων Νικητών», την έκδοση παράνομων αντιστασιακών εφημερίδων και την απόφασή του να δημιουργήσει τη δεύτερη αντιστασιακή ομάδα με τον τίτλο ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωση Αγωνιζομένων Νέων), την ανατίναξη των γραφείων της Προδοτικής Ναζιστικής Οργάνωσης ΕΣΠΟ, στην καρδιά της κατεχόμενης Αθήνας στις 20 Σεπτέμβρη του 1942, το σαμποτάζ, που ήταν το μεγαλύτερο στην κατεχόμενη Ευρώπη. Και στη συνέχεια στη σύλληψή του σε σπίτι στην Καλλιθέα, μετά από προδοσία, στις 11 Νοέμβρη του 1942.

Συνεχίζοντας φανερά συγκινημένη, όπως εξάλλου και το ακροατήριό της, η κόρη του Κώστα Περρίκου, με τρεμάμενη φωνή, ανέφερε τις στιγμές που έζησε ο πατέρας της, τους τελευταίους 2,5 μήνες της ζωής του, στις φυλακές Αβέρωφ. Τη δίκη που έκαναν και τον καταδίκασαν οι Γερμανοί 3 φορές σε θάνατο, τα ποιήματα, τα γράμματα και τα σημειώματα που έστειλε από το κελί 12, των μελλοθανάτων, στοιχεία που για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκαν, οι τελευταίες στιγμές, τα τελευταία του λόγια, η εκτέλεση ενός ήρωα που θυσιάστηκε για την ελευθερία της πατρίδας μας. «Παιδιά με παίρνουν για εκτέλεση . Κουράγιο! Γρήγορα έρχεται η Νίκη και η Λευτεριά! Ζήτω η Ελλάς!»

Η κόρη του Χιώτη ήρωα, τέλος, αναφέρθηκε στα αποκαλυπτήρια των προτομών του πατέρα της, που έγιναν στις 7 Φεβρουαρίου 1987 στην Καλλιμασιά και στις 2 Σεπτεμβρίου του 1987 στην οδό Γλάδστωνος και Πατησίων και σ’ όσα γράφτηκαν για εκείνον.

Κατάθεση στεφάνων

Της ομιλίας της κ. Περρίκου, την Παρασκευή 8 Μαΐου, προηγήθηκαν:

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο κτίριο που στεγάζονταν η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ Καλλιθέας επί της οδού Φιλαρέτου 108 από τους:

-Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων της ΠΕΑΝ, μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής Αργύρη Κοκκινάκη και Δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη.

Καθώς και ανάκρουση από την μπάντα του Δήμου Καλλιθέας του ψαλμού «Αιωνία η Μνήμη» και του Εθνικού Ύμνου.

Χαιρετισμοί

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι χαιρετισμό απεύθυναν, ο Δήμαρχος Καλλιθέας Κ. Ασκούνης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων ΠΕΑΝ Επ. Σπηλιωτόπουλος και ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΝ Καλλιθέας Αλέκος Χαλκιόπουλος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Το κτίριο που στεγάζονταν η ΠΕΑΝ Καλλιθέας της οποίας επικεφαλής ήταν ο Κώστας ΠερρίκοςΗ μπάντα του Δήμου Καλλιθέας

Έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τον Κώστα Περρίκο και την ομάδα του, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας καταθέτει στεφάνι στα γραφεία της ΠΕΑΝ Καλλιθέας

Ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρης Κοκκινάκης κατέθεσε στεφάνι για τον Χιώτη ήρωα Κώστα Περρίκο στα γραφεία της ΠΕΑΝ Καλλιθέας

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης απεύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση

Η κόρη του Κώστα Περρίκου, Ανθή Πάγκα-Περρίκου, συγκινημένη μίλησε για τον ήρωα πατέρα της, που γεννήθηκε στην Καλλιμασιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου