Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Η φωτιά της Χίου τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη για το 2012

«Χάλκινο» στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τεράστιες εκτάσεις στην Ευρώπη πήρε η φωτιά της Χίου. Aπό τις 18 έως και χθες (22 Αυγούστου), απανθράκωσε πάνω από 149.000 στρέμματα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS).

Όπως προκύπτει από την καταγραφή του εν λόγω φορέα, το...
8% της καμένης περιοχής του Δήμου Μαστιχοχωρίων ήταν κωνοφόρο δάσος, 16% σκληρόφυλλη βλάστηση, 20% θαμνώδης, πάνω από 26% καλλιέργειες –ανάμεσά τους και τα πολύτιμα μαστιχόδενδρα-, ενώ το 30% χαρακτηρίζεται ως «άλλες φυσικές εκτάσεις».

Το «χρυσό» των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πυρκαγιών από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα ανήκει στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην φωτιά της επαρχίας «Δύο Νερά» (Ντος Άγουας) στην Βαλένθια όπου κάηκαν στα τέλη Ιουνίου περισσότερα από 324.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 72% ήταν σκληρόφυλλη βλάστηση και το 15% αγροτικές περιοχές.

Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει μέχρι στιγμής η πυρκαγιά της επαρχίας Αλγκάρβε στην Πορτογαλία τον Ιούλιο με 264.500 καμένα στρέμματα από τα οποία το 40% σκληρόφυλλη βλάστηση και το 22% καλλιέργειες.

Από αυτά τα στοιχεία φαίνεται ξεκάθαρα ότι η φωτιά της Χίου ήταν ιδιαίτερα καταστροφική για τους αγρότες καθώς κάηκε το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιεργειών ανάμεσα στις πυρκαγιές που έκαψαν εκτάσεις άνω των 100.000 στρεμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο top 10 των μεγαλύτερων πυρκαγιών επί ευρωπαϊκού εδάφους το 2012 συγκαταλέγονται η φωτιά του Αγίου Όρους με σχεδόν 48.500 στρέμματα και της Αρκαδίας, στον Δήμο Φαλαισίας, με 44.000 στρέμματα.

Άλλες μεγάλες πυρκαγιές εντός της ΕΕ, πέρα από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, σημειώθηκαν στην Ιταλία και την Βοσνία.

Όσον αφορά τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές φέτος έλαβαν χώρα και στην Αλγερία, με τουλάχιστον τρεις να έχουν κάψει εκτάσεις άνω των 30.000 στρεμμάτων, ενώ μία ξεπέρασε τα 180.000 στρέμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου