Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων – Ακόμη και σήμερα η απόφαση

Επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων – Ακόμη και σήμερα η απόφαση | Newsit.gr- Έστω και αργά φαίνεται ότι θα επιβληθεί άμεσα πλαφόν στην τιμή των καυσίμων
- Προσπάθεια να συγκρατηθεί η εκτίναξη στην τιμή βενζίνης και πετρελαίου
- Δείτε που θα επιβληθεί το πλαφόν σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης


Με το καλοκαίρι να έχει μπει στην τελική του ευθεία, η αρμόδια αρχή με σημαντική καθυστέρηση, φέρεται να προκρίνει την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε κάποια νησιά. Ωστόσο αυτό είναι μάλλον δώρο άδωρο, αφού το…
μεγάλο κακό έχει γίνει και οι περισσότεροι επισκέπτες ή κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν βάλλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, είναι πολύ πιθανό να εισηγηθεί προς την κυβέρνηση την επιβολή πλαφόν σε περιοχές της χώρας όπου η αμόλυβδη βενζίνη και τα άλλα πετρελαιοειδή προϊόντα κίνησης κινούνται σε ακραία επίπεδα.

Πιθανότητα σήμερα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από την ΡΑΕ, ώστε να κατατεθεί τεκμηριωμένη πρόταση προς υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον καθορισμό ανώτατων τιμών πώλησης. Οι υπηρεσίες της ΡΑΕ έχουν μελετήσει τις τιμοληψίες κατά το τελευταίο δίμηνο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν και κατά πόσο δικαιολογείται να διαμορφώνονται οι τιμές στα επίπεδα των 2 ευρώ το λίτρο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και αυτό το φράγμα… Τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων είναι η Σίκινος όπου η αμόλυβδη βενζίνη πωλείται προς 2,045 ευρώ το λίτρο.

Αν η ΡΑΕ εκδώσει εισήγηση ελέγχου των τιμών, τότε οι νέες θα διαμορφωθούν σε πολύ χαμηλότερα από τα τρέχοντας επίπεδα λαμβάνοντας υπόψη τους μέσους όρους των τιμών πανελλαδικά, ανά νομό και της Αττικής συν κάποια περιθώρια κέρδους.

Η χρονική διάρκεια του πλαφόν επίσης ορίζεται από το υπουργείο κατόπιν εισήγησης της ΡΑΕ και ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί επεκτείνεται ή αναστέλλεται.

Οι υπηρεσίες της Αρχής κινήθηκαν καθώς διαπιστώθηκε πως παρά την αποκλιμάκωση των τιμών κατά τον μήνα Ιούνιο με Ιούλιο – πιο συγκεκριμένα η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έπεσε από τα 1,654 στα 1,634 ευρώ το λίτρο- εντούτοις σε πολλές περιοχές, όπως σε νησιά η μείωση αυτή δεν μεταφέρθηκε στα βενζινάδικα. Και τώρα που πάλι καταγράφεται αύξηση στα 1,643 ευρώ στις αρχές του μήνα, οι εκτιμήσεις θέλουν να εκδηλώνονται νέες ανατιμητικές συμπεριφορές στις επίμαχες περιοχές.

Στη Σίκινο όπου η τιμή είναι στα 2,045 ευρώ το λίτρο δεν έχει μεταβληθεί από τις 13 Ιουλίου. Αντίστοιχες συμπεριφορές διαπιστώνονται και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων όπου οι τιμές είναι μία ανάσα πριν τα 2 ευρώ το λίτρο, στα 1,99 και συγκεκριμένα στη Μήλο, την Αμοργό, την Ανάφη και τη Σχοινούσα. Αλλά και σε Άνδρο, Σίφνο, Σέριφο, Νάξο και Σαντορίνη το εύρος των υψηλότερων τιμών κινείται από τα 1,95 έως και τα 1,989 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή των Κυκλάδων είναι στα 1,878 ευρώ το λίτρο όσο και την 1η Ιουλίου.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο νομό Σάμου όπου η αμόλυβδη πωλείται από 1,88 έως και 1,99 ευρώ στην Ικαρία. Στην Πάτμο επίσης η αμόλυβδη είναι στα 1,997 ευρώ το λίτρο, όπως και στο Νομό Μαγνησίας. Οι τιμές σε Αλόννησο και Σκόπελο φτάνουν ακόμη και τα 1,999 ευρώ το λίτρο.

Όπως σημειώνουν πάντως, παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών αποδίδουν τις υψηλές τιμές στα νησιά στο γεγονός της δραστηριοποίησης μικρού αριθμού εταιριών εμπορίας αλλά και πολλών πρατηριούχων σε σχέση με το μέγεθος του νησιού με αποτέλεσμα τους θερινούς μήνες με την αυξημένη τουριστική κίνηση, οι επιχειρηματίες να επιδιώκουν την είσπραξη εσόδων. Σκοπός τους είναι να διατηρηθούν τα πρατήρια βιώσιμα για όλη τη χρονιά καθώς τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου η ζήτηση καυσίμων είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου