Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Στην τελική ευθεία οι εισηγήσεις των εκτιμητών για τις νέες αντικειμενικες

Με τις νέες τιμές θα γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ του 2018...
 
Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε οι πίνακες με τις νέες τιμές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου προκειμένου στη συνέχεια να γίνουν οι αντίστοιχες προβολές, ώστε να υπάρξουν τροποποιήσεις στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ. 
 
Αυτό γιατί πρέπει να επιτευχθεί και εφέτος ο στόχος είσπραξης... 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.

Στις ακριβές περιοχές, εκεί που οι τιμές της εφορίας διαμορφώνονται σήμερα σε πάνω από 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι εισηγήσεις των εκτιμητών είναι να μειωθούν σε ποσοστό 10%-15%. 
 
Στις λεγόμενες φθηνές περιοχές οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις από 15% ως 40%, καθώς οι χαμηλές τιμές ζώνης υπολείπονται όχι μόνο αυτών της αγοράς αλλά ακόμα και του κατασκευαστικού κόστους. Στις μεσαίες περιοχές οι μεταβολές θα κινηθούν στα επίπεδα του συν-πλην 5%-10%.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις των εκτιμητών αποτελούν εισηγήσεις και δεν δημιουργούν τετελεσμένα. Οι εισηγήσεις των ανεξάρτητων εκτιμητών θα «φιλτραριστούν», ήτοι στις περιπτώσεις όπου θα υπάρχουν μεγάλες μεταξύ τους αποκλίσεις (πάνω από 15%), θα επιλαμβάνεται η δευτεροβάθμια επιτροπή που προβλέπεται από τον νόμο και αποτελείται από έναν πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τη διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών και τη διευθύντρια Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.


Η επιτροπή αυτή θα αξιολογεί και θα συγκρίνει τα στοιχεία των ανεξάρτητων εκτιμητών με αυτά που έχει ήδη στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών από διάφορες βάσεις δεδομένων, όπως είναι για παράδειγμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Μητρώου Μεταβίβασης Ακινήτων, και θα καταλήγουν στην τελική πρόταση, η οποία θα είναι και αυτή που τελικά θα ισχύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου