Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Άσκηση με πραγματικά πυρά στην «καρδιά» του Αιγαίου θα κάνει η Τουρκία

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία, η οποία αψηφώντας την παρουσία του αμερικανικού στόλου στη Μεσόγειο, δέσμευσε με NAVTEX έως και τις 30 Απριλίου, στην «καρδιά» του Αιγαίου.

Σύμφωνα με νέα NAVTEX, η Τουρκία δεσμεύει την περιοχή μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Ευβοίας για άσκηση με πραγματικά πυρά στο διάστημα...
7, 8, 25-27, 28, 29 Μαρτίου και 2, 3, 4, 5, 6-10, 24-26 και 30 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η είναι η δεύτερη φορά που η Άγκυρα προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, καθώς στις 5 Μαρτίου εξέδωσε πρωτοφανή NAVTEX, με την οποία «βαφτίζε» το Καστελόριζο τουρκικό!

Το επικίνδυνο στη δεύτερη ναυτική οδηγία είναι ότι μέχρι τις 30 Απριλίου, δηλαδή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο τουρκικός στόλος θα πραγματοποιεί άσκηση με πραγματικά πυρά.

Η τουρκική δέσμευση επικαλύπτει και περιοχές τις οποίες έχει δεσμεύσει ήδη η Αθήνα για πραγματοποίηση ασκήσεων, και είναι ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας, καθώς έτσι προκαλούνται εντάσεις και κορυφώνονται οι κίνδυνοι για ένα απρόβλεπτο θερμό επεισόδιο.

Όπως αναφέρει το Hellas Journal, η Άγκυρα παραβιάζει το Μνημόνιο Παπούλια -Γιλμάζ για αποφυγή πραγματοποίησης ασκήσεων τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές, καθώς η δέσμευση της περιοχής καλύπτει τόσο την 25η Μαρτίου όσο και το Πάσχα.

Την ίδια στιγμή, πλοία τόσο από το Ναυτικό των ΗΠΑ όσο και από το βορειοαμερικανικό Ναυτικό Σώμα, αλλά και ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, έφθασαν στη Μεσόγειο Θάλασσα. 

Διόλου τυχαία στις 21 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στην περιοχή τέσσερα πολεμικά πλοία της “Iwo Jima”, η οποία περιλαμβάνει τρία αμφίβια πολεμικά πλοία και ένα ακόμη που μεταφέρει την 26η θαλάσσια μονάδα δύναμης 2,500 πεζοναυτών, ενισχύοντας τη δύναμη του έκτου στόλου του αμερικανικού ναυτικού που αποτελείται από πέντε ακόμη πολεμικά πλοία. Η ναυαρχίδα της, το ελικοπτεροφόρο USS Iwo Jima, είναι εφοδιασμένη με ελικόπτερα επίθεσης Cobra, αεροσκάφη εδάφους AV-8 Harrier και αεροσκάφη MV-22 Osprey.

Δύο ερευνητικά πλοία της ExxonMobil έφθασαν επίσης στη Μεσόγειο σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα με κατεύθυνση την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου, της ExxonMobil και του Qatar Petroleum.

Η Τουρκία προειδοποιεί τις ΗΠΑ

Με νέες εμπρηστικές δηλώσεις η Άγκυρα απείλησε να τα βάλει ακόμη και με τον 6ο στόλο των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, επανήλθε ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας σήμερα ότι η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων.

«Η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή» δήλωσε ο Καλιν, προαναγγέλλοντας -εμμέσως πλην σαφώς- νέα ένταση στην περιοχή, μετά τα έκτροπα του τουρκικού στόλου πριν λίγες εβδομάδες κατά την προσπάθεια προσέγγισης του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει στην στρατηγική επιλογή να ενισχύσουν την στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με σαφή στόχο να στείλουν αποτρεπτικό μήνυμα στον Ερντογάν εάν διανοηθεί να επαναλάβει τα «νταηλίκια» που έλαβαν χώρα μερικές εβδομάδες πριν αναφορικά με το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου